Garden Blog

Porzeczki: delikatna francuska konfitiura, gęste angielskie dżemy, niezwykłe przepisy

Porzeczka jest jedną z najcenniejszych i najbardziej użytecznych jagód. Sadzonki nowoczesnych odmian porzeczek to najpopularniejsze krzewy jagodowe.

  • Czarna porzeczka - najczęstsza grupa odmian, o mięsistych, soczystych, bardzo pachnących jagodach. Miąższ jest żółtawy lub z purpurowym odcieniem. Skórka przecieru jagodowego zmienia kolor na różowo-fioletowy. Każdy wie, że porzeczki są bogate w witaminę C aż 400-550 mg. Ponadto jagody są cenione za wysoką zawartość olejków eterycznych w nasionach, potasu 372 mg, magnezu - 35 mg itp. Skórka jest gruba, raczej gęsta, nie twarda, jagody zachowują swój kształt podczas gotowania dżemu i zamrażania, suszenia. Smak zależy od dojrzałości jagód i odmiany porzeczki, od słodkiej do słodko-kwaśnej. To największa porzeczka, zarówno pod względem wielkości krzewu, jak i średnicy jagód, wielkoowocowa. Przeczytaj opisy odmian w naszym katalogu.

  • Biała porzeczka - jest szczególnie uwielbiana przez dzieci. Jagody są lekkie, półprzezroczyste, z żółtawo-kremową skórką i galaretowatym miąższem. Smak jest słodkawy z lekką kwaskowatością. Pestki są większe niż w czarnej porzeczce.

  • Czerwona porzeczka - tradycyjny krzew jagodowy do polskich ogrodów. Jagody są najbardziej soczyste ze wszystkich rodzajów, miąższ jest bardzo delikatny. Skórka i miąższ są jaskrawoczerwone, bogate w smaku, z wyraźną kwaskowatością. Skórka jest cieńsza i twardsza niż w przypadku czarnej porzeczki. 

Jagody wszystkich rodzajów porzeczek są uważane za jedne z najbardziej przydatnych, więc przepisy z ich wykorzystaniem są zawsze aktualne, a my podzielimy się sekretami tradycyjnych i niezwykłych potraw, prostych i oryginalnych deserów. 

Oryginalne i proste przepisy z porzeczek

Kiedy zbiera się porzeczkę i pojawia się pytanie co z nią zrobić każda gospodynia ma zwykle swoje sprawdzone przepisy. Ale nowoczesne odmiany porzeczek są tak owocne, że każdego roku pojawia się coraz więcej jagód i już istnieje możliwość wypróbowania nowych ciekawych przepisów.

Konfitiura, napoje, sok z czarnej porzeczki

Konfitury, dżemy, marmolady, galaretki stały się tradycją polskiej kuchni. Jaka jest różnica? Dżem jest z całych jagód w płynnym syropie cukrowym. Francuski dżem i angielski dżem to podobne przepisy. Jagody mogą być całe lub tłuczone, krojone. Uważa się, że konfitiury są bardziej kruche i przygotowuje się je z pektyny lub agaru, dżemy gotuje się stosunkowo krótko. Dżemy są grubsze z powodu przedłużonego odparowywania nadmiaru płynu. Istnieje wiele rozbieżności w nazywaniu różnych rodzajów słodkich wykrojów. Francuzi nazywają je konfitiurami, Brytyjczycy dżemami, Polski dżemem. Dlatego przejdziemy od razu do receptur, a spory terminologiczne pozostawimy specjalistom.

Osobliwością jagód porzeczki jest wysoka zawartość pektyny. Dzięki temu dżemy angielskie, konfitury francuskie, marmolady, galaretki, sosy itp. zagęszczają się bez dodatku dodatkowych środków żelujących.

Nawet mrożone porzeczki nadają się na dżem.

Przepis na dżem z czarnej porzeczki na zimę bez gotowania - starte z cukrem

Czy można przygotować porzeczki tak, aby zachowały się w nich wszystkie wartości odżywcze bez gotowania? Tak. Aby to zrobić, weź całe, nie pogniecione, czyste jagody czarnej porzeczki. W razie potrzeby można je umyć i wysuszyć na ręczniku.

Ważne jest, aby jagody były całe i świeże, nie sfermentowane, posortuj je.

  • Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa zmień jagody w jednorodną masę.
  • Dodaj cukier w proporcji 1 część jagód na 2 części cukru.
  • Mieszaj, aż powstanie jednorodna masa, kontynuuj mieszanie, aż cukier w dużej mierze się rozpuści.
  • Przygotuj słoiki, muszą być czyste i wysterylizowane. Banki powinny ostygnąć po przetworzeniu do temperatury pokojowej. Napełnij słoiki, pozostawiając 1,5-2 cm do krawędzi szyjki.
  • Zrób tak zwany korek cukrowy. Aby to zrobić, ostrożnie wlej cukier łyżką na starte porzeczki warstwą około 1-1,5 cm, zamknij plastikową pokrywką i wstaw do lodówki. W ciągu kilku godzin starta porzeczka zżeluje, masa staje się dość gęsta. Więc banki mogą być przechowywane do następnego sezonu. 

Dżem angielski lub dżem porzeczkowy

  •  Na 1 kg porzeczek weź 1-1,5 kg cukru. Najpierw musisz przygotować syrop.
  • Aby to zrobić, dodaj 200-250 ml wody do cukru, postaw na średnim ogniu i gotuj, aż syrop się zagotuje, a cukier całkowicie się rozpuści.
  • Delikatnie wlej jagody do syropu, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików.
  • Schłodzony dżem bardzo gęstnieje. Jeśli dodałeś cukier w proporcji 1:1, zamknij szczelnie pokrywkami.
  • Jeśli 1:1,5 - można zamknąć pokrywkami papierowymi lub plastikowymi.
  • Możesz zrobić dżem z różnych rodzajów porzeczek, ale zwykle używa się czarnej porzeczki.

Zrób oryginalny dżem:

  • Malina i porzeczka. 500 g czerwonych porzeczek + 500 g malin + 0,8-1 kg cukru.
  • Porzeczka i agrest. 400 g agrestu + 600 g czerwonych (białych) lub czarnych porzeczek + 0,8-1 kg cukru.
  • Wiśnia i dowolna porzeczka. 0,5 kg porzeczek + 0,5 kg wiśni bez pestek + 1 kg cukru.
  • Porzeczka + pomarańcza. Oryginalna receptura z łagodną kwaskowatością. 2 pomarańcze + 1 kg porzeczek + 1 kg cukru. Obraną pomarańczę i porzeczki zmiksować w blenderze, dodać cukier.

Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 10-12 minut po zagotowaniu. Możesz zrobić dżem z całych jagód, jeśli zostaną zmiażdżone, otrzymasz dość gęsty dżem lub konfiturę.

Konfitura francuska lub galaretka z czerwonej porzeczki

Najlepsza porzeczka na galaretkę jest czerwona, uważana jest za klasyczną. To właśnie z niej uzyskuje się galaretkę o delikatnej kremowej konsystencji z lekko cierpkim smakiem. Ale możesz wziąć dowolny. Taką galaretkę można podać nie tylko na słodki stół. Doskonale komponuje się z talerzem serów oraz daniami z mięs, kaczki, kurczaka.

  • Zanurz 1 kg jagód bezpośrednio z łodygami na patelni, dodaj pół szklanki wody.
  • Jeśli jagody są gęste, możesz dodać więcej wody. Gotuj jagody przez 5 minut, aż będą miękkie. Następnie przetrzyj masę przez sito lub przeciśnij przez dwie lub trzy warstwy gazy.
  • Dodaj 1 szklankę cukru do szklanki soku. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Usuń piankę.
  • Wlej galaretkę do wyparzonych słoików i zamknij pokrywkami. Nie odwracaj słoików, ponieważ galaretka zgęstnieje po ostygnięciu.

Konfitura porzeczkowa z imbirem i agrestem

Zgodnie z tym przepisem ugotujesz oryginalną konfiturę o wyśmienitym delikatnym smaku i aromacie.

  • 500 g agrestu należy lekko nakłuć wykałaczką, aby jagody pozostały nienaruszone podczas gotowania.
  • Opłucz 500 g czerwonej porzeczki i zdejmij z szypułek.
  • 10 g świeżego imbiru, obranego i startego.
  • 1 kg cukru + skórka z cytryny + 400 ml wody - zagotować na średnim ogniu, dodać imbir. Zdjąć z ognia po 7-10 minutach.
  • Zanurz jagody w gorącym syropie i pozwól mu parzyć przez 5-6 godzin.
  • Pozwól mu się zagotować, gotuj przez 10-12 minut i ponownie pozostaw na 5 godzin.
  • Ponownie zagotować na małym ogniu, gotować 10 minut - wlać do słoików.

Konfitura jest bardzo piękna.

Napoje porzeczkowe 

Domowe wino z czarnej porzeczki

  • 10 kg jagód
  • 5 kg cukru
  • 15 litrów wody
  • Jagody nie myją się, a jedynie sortują. Porzeczki rozgnieść rękoma lub drewnianą szpatułką.
  • Rozpuścić połowę cukru w ​​wodzie podgrzanej do +30°C.
  • Wymieszać z puree z porzeczek. Weź pojemnik, aby mieszanina wypełniła go w 2/3 objętości, aby było miejsce na fermentację.
  • Przykryć ściereczką chroniącą przed insektami i pozostawić na 3-4 dni w temperaturze +18-25°C.
  • Mieszaj mieszaninę 1-2 razy dziennie. Odcedź sok bez osadu do butelki do produkcji wina.
  • Wyciśnij osad (miąższ) gazą. Dodać 500 g cukru, mieszać do rozpuszczenia i przelać do butelki.
  • Wolna objętość butelki powinna pozostać około 25-30%. Załóż uszczelnienie wodne lub załóż na szyję rękawicę medyczną z małym otworem.
  • Po 5-6 dniach wlać z butelki 500 ml brzeczki, dodać 1 kg cukru, wymieszać do rozpuszczenia i zalać z powrotem. Po kolejnych 5 dniach dodaj kolejny 1 kg cukru w ​​ten sam sposób.
  • Fermentacja odbywa się w temperaturze +18-28°C przez 35-50 dni. Gdy rękawica wyraźnie opadnie, a uszczelka wodna przestanie bulgotać, usuń wino z osadu przez słomkę do innego pojemnika.
  • Należy spróbować, można dodać więcej cukru. Następnie wino utrwala się wódką lub alkoholem w ilości 5-15% objętości.
  • Im więcej alkoholu, tym dłużej wino jest przechowywane, a także mocniejsze i ostrzejsze w smaku. Umieść pojemnik w chłodnym miejscu + 5-16 ° C i przechowuj przez 60 dni. Raz na 20 dni usuwaj wino z osadu. Przechowywane wino do 2-3 lat.
  • Wino z czerwonej porzeczki wytwarza się według tej samej technologii według przepisu: 5 litrów wody, 2 kg cukru, 5 kg jagód z czerwonej porzeczki.

Nalewka z czarnej porzeczki

  • 0,5 litra wódki
  • 400 gramów porzeczek
  • 200 ml wody
  • 250 gramów cukru
  • Wymieszać wodę i cukier, doprowadzić do wrzenia.
  • Rozgnieć jagody i dodaj do syropu, gotuj przez 3 minuty. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
  • Dodaj wódkę. Przelej do pojemnika i szczelnie zamknij pokrywkę. Raz na 3-4 dni - wstrząsnąć słojem. Pozwól mu parzyć przez 18-20 dni.
  • Przecedzić przez gazę, butelkę, szczelnie zamknąć.
  • Przechowywać w piwnicy lub lodówce do 1 roku.
  • Zgodnie z tym przepisem możesz nawet przygotować nalewkę z mrożonych porzeczek.

Nalewka z porzeczki

  • 3 szklanki świeżych jagód
  • 0,5 litra wódki

Wlej całe jagody do słoika i zalej wódką tak, aby były całkowicie zakryte. Zamknij szczelną pokrywką i umieść w ciemnym, ciepłym miejscu na 14-15 dni. Przecedzić przez gazę, butelkę, zamknąć. Taki napój porzeczkowy można przechowywać do 2 lat. 

 Niezwykłe i ciekawe przepisy

Liście czarnej porzeczki zawierają również dużo kwasu askorbinowego, olejków eterycznych, bioflawonoidów. Nawet gałązki nadają się do herbaty. Czy po ścięciu krzewów zostają ścinki porzeczek? Zostaw je na napoje.

Herbata liściasta ma delikatny, wyrafinowany aromat i łagodny smak. Liście są sadzone i dodawane do herbat ziołowych, czarnych lub zielonych.

Wczesną wiosną i późną jesienią można zaparzyć gałązki porzeczki i maliny na delikatny napój witaminowy. Jak zaparzyć leczniczą herbatę - przeczytaj blog.

Liście porzeczki, świeże, mrożone lub suszone dodaje się do marynat podczas fermentacji, kiszenia, kiszenia ogórków i pomidorów, do marynat do mięs i ryb.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z Polityką ochrony prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić na GardenNumberOne w zakładce Ustawienia plików cookies. Wycofanie jej nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania. Polityka prywatnosci i Cookies Garden Number One