Płatki róż: co możesz zrobić - smakołyki, balsam lub dekoracja
Aby zebrać wiele delikatnych, pachnących płatków o najwyższej zawartości olejku różanego, należy posadzić w ogrodzie odpowiednie róże. Pamiętasz, kiedy róże nazywano różami herbacianymi? Oczywiście nie dlatego, że konfitura została zrobiona na herbatę. Jest to nazwa domowa, która pochodzi od najpopularniejszej grupy róż w naszym kraju, chińskiej hybrydy herbaciana lub róży pnącej.
To, które róże są faktycznie najlepsze do robienia konfitur, było przedmiotem wieloletnich dyskusji wśród doświadczonych szefów kuchni. W rzeczywistości dżem, likiery, wino, balsamy, herbata mogą być wykonane z dowolnego rodzaju płatków. Płatki różnych grup róż różnią się nie tylko kolorem i rozmiarem, ale także gęstością. Na przykład smakosze wybierają białe odmiany róż z dużymi, gęstymi płatkami do wykwintnych przetworów i dżemów. Słodycze są wykwintne, półprzezroczyste, przypominające miód, a płatki zachowują swoją integralność.
Sadzonki róż na dżem i zbieranie płatków
-
Hybrydowe róże herbaciane. Są one często uważane za nieodpowiednie do gotowania i najlepiej nadają się do suszenia w celu dekoracji wnętrz. W rzeczywistości ich jedyną wadą jest to, że w porównaniu z dużymi różami krzewiastymi wytwarzają stosunkowo niewiele kwiatów i płatków do suszenia. Jednak same płatki są duże i gęste, lepiej zachowane po ugotowaniu i wysuszeniu. Dlatego też można je sadzić do celów kulinarnych. Sadzonki róż w pojemnikach można sadzić z pąkami nawet w środku lata.
-
Floribunda to najbardziej produktywna grupa róż. A pąki nie są pojedyncze, jak w poprzednim przypadku, ale w wielokwiatowych kwiatostanach. Odmiany pełne będą miały jeszcze więcej płatków do suszenia i dżemowania. Nie zdążyłeś posadzić ich wiosną? Róże floribunda w pojemnikach można sadzić przez cały sezon, kiedy tylko chcesz.
-
Duże róże krzewiaste i parkowe. Ta grupa jest najbardziej odpowiednia do celów kulinarnych. Wytwarzają wiele kwiatów przez większą część sezonu. Można je zbierać na kilogramy, na dżem, wino, olej i pachnące saszetki. Róże angielskie są zawsze popularne. Doskonale łączą w sobie niezwykłe piękno starożytnych kwiatów i bujne kwitnienie. Najbardziej pachnące, dosłownie perfumowane odmiany można znaleźć wśród sadzonek róż parkowych.
-
Róże pnące. Tak, oczywiście, te odmiany są idealne. Nie wszystkie róże pnące to ogromne 3-4-metrowe piękności. Istnieją stosunkowo kompaktowe odmiany o wysokości do 250 cm. I nie trzeba zrywać płatków z wysokości altany czy pergoli. Takie róże kwitną obficie, a płatków wystarczy na dekoracje, konfitury i balsamy kosmetyczne. Mamy róże pnące w pojemnikach, które można sadzić o każdej porze roku, od wiosny do jesieni.
- Znajdź najlepsze odmiany tutaj
- Katalog Sadzonki Róż
- Kup teraz
Przepisy z płatków róży - kulinarne cuda
Dżem z płatków róży
Wielu smakoszy uważa konfiturę z róży za najbardziej wykwintną i delikatną. Istnieje wiele wspaniałych przepisów.
Dżem różany - stary przepis
Wielu początkujących smakoszy jest zdezorientowanych pytaniem, jak dodać wodę do dżemu. Należy pamiętać, że płatki róży są bardzo bogate i pachnące. Nie są to owoce ani jagody. W tym przypadku syrop należy gotować oddzielnie i postępować zgodnie z przepisem. Spróbuj jednak bez wody. Dżem będzie bardzo bogaty. Ale może ci zasmakuje. Wróćmy do przepisu. Potrzebne będą:
- 200 g - świeżych płatków róży.
- 300 ml - woda.
- 600 g - cukier.
- 1 łyżeczka - kwas cytrynowy.
Zbierz płatki, opłucz je wodą, pozwól im spłynąć. Umieść płatki w dużej misce i zalej 300 ml wody, włóż do kuchenki i zagotuj, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 15 minut. Dodaj cukier i mieszaj dżem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj kwasek cytrynowy. Gotować przez kolejne 15 minut. Następnie przelej dżem do wysterylizowanych słoików i dokręć pokrywkę. Gotowe!
Ta metoda różni się od poprzedniej tym, że syrop jest najpierw gotowany z wody i cukru. Zanurz płatki róży we wrzącym syropie, lekko zamieszaj i zdejmij z kuchenki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ponownie doprowadzić do wrzenia. Delikatnie wymieszaj, aby nie zmiażdżyć zbyt mocno płatków. I ponownie pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po zagotowaniu dżemu po raz trzeci, przelej go do słoików. W ten sposób płatki powoli twardnieją w syropie, lepiej zachowują swój kształt, a dżem okazuje się półprzezroczysty i bardzo piękny. Składniki i proporcje są takie same jak w poprzednim przepisie. Dodaj kwas cytrynowy podczas trzeciego gotowania.
Dżem z róży po turecku
Potrzebne będą:
- 1 kg płatków róży.
- 1 kg cukru.
- 1 duża cytryna.
Wybierz całe, piękne płatki bez uszkodzeń. Umyj je i pozostaw do odsączenia. Przygotuj syrop z cukru i soku z cytryny. Gotuj delikatnie na małym ogniu, mieszając, aby rozpuścić cukier i zapobiec jego przypaleniu. Potrwa to do 10 minut. Syrop będzie gęsty i lepki. Dodaj płatki. Delikatnie wymieszaj, aby pokryć płatki syropem. Ponownie upewnij się, że temperatura jest minimalna. Płatki powinny powoli nasiąkać syropem cukrowym. Kontynuuj gotowanie przez maksymalnie 1-1,5 godziny. Delikatnie mieszaj. Upewnij się, że płatki nie przywierają do dna i ścianek i nie przypalają się. Dżem jest przezroczysty, głęboko różowy (od czerwonych i różowych płatków) i bardzo aromatyczny. Przelać do wysterylizowanych słoików.
Suchy dżem z płatków różyTa konfitura nie jest gotowana, ale przechowywana w lodówce. Co jest potrzebne.
- 2 szklanki płatków róży.
- 2 szklanki cukru.
Lekko posiekaj duże płatki. Jeśli są średnie i małe, pozostaw je bez zmian. Wsyp trochę cukru do wysterylizowanego szklanego słoika. Następnie dodaj warstwę płatków o grubości palca. Na wierzch wsyp kolejną warstwę cukru, która całkowicie przykryje płatki. I tak dalej, na przemian, aż do górnej części słoika. Ostatnią warstwą jest cukier. Zamknij słoik pokrywką i przechowuj w lodówce. Możesz spróbować za 2-3 tygodnie.
Płatki są delikatne i słodkie. Dodaje się je do jogurtów i płatków śniadaniowych, dekoruje nimi ciasta i ciastka, herbatę, kawę itp.
Herbata z płatków róży
Wszystko jest bardzo proste. Możesz zaparzyć świeże płatki róż. Można je też suszyć i parzyć aromatyczną herbatę różaną przez całą zimę. Jest bardzo delikatna i aromatyczna. Można ją pić o każdej porze, nawet w nocy. Zawiera wiele przydatnych substancji.
Smakosze przygotowują ziołowe mieszanki zielonej lub czarnej herbaty z płatkami róży. Płatki róży można dodać do delikatnej herbaty z melisy lub mięty.
Marmolada z płatków róży
Ten niebiański przysmak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Potrzebujemy:
- 2 filiżanki płatków róży.
- 3 szklanki wody.
- 3 szklanki cukru.
- 1 duża lub średnia cytryna, można wziąć limonkę.
- 20-25 g żelatyny.
Zanurz płatki w zimnej wodzie, podgrzej na średnim ogniu do wrzenia i dodaj cukier, pozwól mu się rozpuścić. Pozostawić na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Lekko ostudzić i przecedzić. To będzie bulion różany - podstawa marmolady.
Do gorącego syropu dodać żelatynę (w razie potrzeby namoczyć, patrz instrukcja) i sok z cytryny. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gotowe! Możesz przelać do wygodnej dla Ciebie formy, ostudzić i wstawić do lodówki. Pozostaje tylko czekać, aż marmolada stwardnieje. Udekoruj płatkami róży zrobionymi z suchej konfitury (patrz przepis powyżej).
Balsam kosmetyczny z płatków róży
Płatki róży można wykorzystać do produkcji wina i mocnych nalewek. A jakie pyszne desery z dodatkiem różowego likieru. Koniecznie posadź róże w swoim ogrodzie. Będą one ozdobą nie tylko latem, ale i zimą.
- Weź 1 szklankę świeżych płatków,
- 2 szklanki wody, 1 łyżeczkę gliceryny (opcjonalnie) i kilka kropli olejku różanego (opcjonalnie).
- Zanurz płatki w wodzie, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
- Odcedź i ostudź napar.
- Dodać glicerynę i olejek eteryczny.
- Przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce.
Twoja skóra będzie miękka i gładka, jeśli przygotujesz ten magiczny balsam.
Zdjęcia: Depositphotos