Garden Blog

Ogórki na zimę: 4 niezawodne, szybkie i smaczne przepisy - wspólne konserwowanie

Nasiona ogórków z naszego katalogu są bardzo urodzajne. Nic dziwnego, że nasi ogrodnicy warzywni często pytają o to, jak przygotować ogórki na zimę, jakie przepisy są sprawdzone i pyszne? Domowe ogórki są najsłodsze, soczyste, delikatne, pachnące. Na początku sezonu wszyscy z niecierpliwością czekają na pierwsze wczesne ogórki, aby z radością zjeść je świeże prosto z grządki. Jednak w szczycie sezonu, kiedy staje się ich tak wiele, że po prostu nie da się ich policzyć, zwłaszcza jeśli posadziłeś wysokowydajne samozapylne i partenokarpiczne hybrydy - konieczne jest już przygotowanie się do zimy. 

Oczywiście każda gospodynia domowa ma swoje wypróbowane i przetestowane przepisy. My również podzielimy się z Tobą klasykami domowego kiszenia ogórków. Ale Ty też chcesz czegoś nowego. Czytasz przepisy w Internecie i zastanawiasz się, czy są wiarygodne i smaczne? Przeczytaj oryginalne i nowoczesne przepisy na chrupiące ogórki na zimę - od naszych najlepszych kucharzy. 

Wiemy nie tylko, jak wybrać odmiany i uprawiać ogórki, ale także jak zrobić wspaniałe pikle na zimę na różne sposoby. Mamy też wspaniały czosnek do sadzenia, czym są pikle bez niego?

Kiszone ogórki na zimę - najlepsze przepisy

Porozmawiajmy o przepisach na pikle. Jest to najłatwiejszy i najbardziej niezawodny sposób na zachowanie zbiorów ogórków. Istnieje wiele marynat z dodatkiem przypraw, pikantnych ziół i korzeni, aromatycznych liści różnych drzew ogrodowych, a nawet owoców i kwiatów. Jednak podstawą większości marynat jest woda, sól, cukier i ocet lub kwas cytrynowy. Wszystkie te substancje są konserwantami żywności. Dlatego należy przestrzegać proporcji podanych w przepisach. Co więcej, nie zaniedbuj składników, chyba że jesteś profesjonalistą najwyższej klasy i możesz łatwo zastąpić niektóre składniki innymi bez utraty niezawodności konserwowania.

Dlaczego zwracamy na to uwagę? Ponieważ te konserwanty zapewniają nie tylko smak, ale także długotrwałą konserwację.

Aby nie powtarzać się w każdym przepisie, słoiki powinny być czyste i wysterylizowane, pokrywki również. Ogórki - czyste, bez uszkodzeń, zgnilizny, plam. Jeśli ogórki są pryskane, wkładamy je na kilka godzin do zimnej wody.

Ważne: Jak można określić, ile marynaty lub solanki zmieści się w słoiku, aby obliczyć proporcje soli i cukru? Dobre pytanie. Czasami istnieją przepisy, w których ich ilość jest podana dla litrowego lub 3-litrowego słoika. Ale przecież wszystko będzie zależało od gęstości ułożenia. Między dużymi ogórkami pozostanie więcej miejsca, a między małymi korniszonami - znacznie mniej. Aby określić dokładną ilość wody, napełnij gotowe słoiki ogórkami zimną wodą do samej krawędzi. Wlej wodę do garnka i po prostu zmierz objętość za pomocą miarki.

Wskazówka: nieznacznie dostosuj ilość soli i cukru, w zależności od gęstości ogórków w słoikach. Jeśli jest więcej szczelin - zmniejsz trochę, jeśli układanie okazało się bardzo ciasne - dodaj trochę.

Klasyczne ogórki kiszone

Umyj ogórki, usuń pozostałe kwiaty i łodygi. Umieść zioła na dnie każdego słoika. Tradycyjna polskie zioła do kiszenia ogórków zwykle zawierają: koper, liście i korzeń chrzanu, liście wiśni, liście czarnej porzeczki. Teraz często dodaje się estragon, kolendrę, pietruszkę, bazylię i inne pikantne zioła. Koper, zielone łodygi z parasolami nasion - jest uważany za konieczność.  A reszta opcji - do woli i smaku gospodyni.

Wskazówka: Jeśli są ogórki i nie ma zieleni koperkowej, możesz po prostu wylać nasiona kopru z dużego opakowania lub kupić je w aptece. Na 3-litrowy słoik weź do 2 łyżek nasion kopru.

Szczelnie zapakuj ogórki do słoików. Małe ogórki świetnie wyglądają w całości, a duże lepiej przyciąć, aby dobrze pasowały. Nie wpłynie to ani na smak, ani na technologię konserwowania.

Jak przygotować marynatę:

 
  • 1 litr wody.
  • 1 łyżka soli. Jeśli lubisz delikatny smak, weź niepełną łyżkę, bez wierzchu.
  • ½ łyżki cukru.
  • 1 łyżka ocet alkoholowy 9%.
  • 1/3 łyżeczki kwasu cytrynowego.
  • Czosnek, kilka ząbków do każdego słoika.

Dodać sól i cukier do wrzącej wody, mieszać do rozpuszczenia. Kwasek dodać pod koniec gotowania, tuż przed napełnieniem słoików. Czy można obejść się tylko octem? Oczywiście, wtedy należy użyć 1,5 łyżki stołowej na 1 litr zalewy. Dlaczego kwas cytrynowy? Są to dwa różne konserwanty, które wzajemnie uzupełniają swoje działanie, dzięki czemu konserwy stoją bardziej niezawodnie. Ponadto mieszanka różnych kwaśnych smaków - wzbogaca marynatę, staje się smaczniejsza, a ogórki są bardziej chrupiące.

Napełnij słoiki gorącą marynatą, lekko przykryj pokrywkami i sterylizuj przez maksymalnie 15 minut.

Ogórki na zimę bez sterylizacji

To jedno z najczęściej zadawanych pytań: jak kisić ogórki bez sterylizacji? Dzielimy się prostym i niezawodnym sposobem, który nazywa się metodą nalewania lub nalewaniem.

Weź składniki jak w poprzednim przepisie. Podczas wkładania ogórków do słoików - zagotuj wodę. Napełnij słoiki wrzącą wodą, przykryj wysterylizowaną pokrywką i pozostaw na 15-20 minut. Następnie tę pierwszą wodę - wylej ze słoików do rondla, na którym ugotujesz marynatę. Będzie miał jasny aromat ziół i przypraw. I natychmiast zalać słoiki wrzącą wodą po raz drugi. A także zostaw je na 15-20 minut.

Podczas gdy ogórki się rozgrzewają - przygotuj marynatę na pierwszej wodzie. Wlej drugą wodę, napełnij słoiki marynatą, dodaj kilka ząbków czosnku do każdego, jeśli chcesz. I natychmiast szczelnie zamknąć pokrywkami. Odwróć słoiki do góry dnem na pokrywce i pozostaw do ostygnięcia.

Co można dodać do marynaty? Aby uzyskać różne odcienie smaku ogórków kiszonych, dodaj imbir, plasterki cytryny i skórkę, nasiona gorczycy, miętę, majeranek, a nawet liście dębu. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj liść laurowy, goździki, ziele angielskie lub biały pieprz. Eksperymentuj! Spróbuj dodać własne przyprawy i korzenie do każdego słoika tuż przed zamknięciem pokrywki. Każdy słoik będzie miał swój własny, niepowtarzalny smak. Zapisz, czego użyłeś. A zimą spróbuj i określ, co lubisz najbardziej, a co nie.

Pikle z musztardą - szwedzki przepis

Otrzymasz około 3 słoików o pojemności 400-450 ml. Będziesz potrzebować 1 kg świeżych ogórków. Jakie odmiany lepiej nadają się do przygotowania na zimę - przeczytaj blog TOP 7 najlepszych odmian ogórków do kiszenia i konserwowania. Proces gotowania składa się z 3 etapów.

  • Do etapu 1 potrzebne będą: 1200-1300 ml wody, 250 g soli. Rozpuść sól w zimnej wodzie i zalej ogórki. Pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

  • Etap 2. Potrzebujesz: 8-10 cienkich krążków korzenia chrzanu, 2 łyżeczki nasiona białej gorczycy, 1 łyżeczka biały pieprz, kilka łodyg kopru z parasolami. Wyjmij ogórki z solanki i pokrój w kółka w dużej misce, dodaj chrzan i przyprawy, dobrze wymieszaj. Na dno słoika włożyć koper, następnie ogórki i mieszankę przypraw. Pozostawić 2-3 cm do góry słoika na marynatę.

  • Etap 3. Teraz przygotuj marynatę. Do 200 ml wody dodać 300 g cukru i 200 ml 9% octu. Wlać ogórki wrzącą solanką, przykryć pokrywkami. Sterylizować przez 15 minut. Następnie szczelnie zamknąć pokrywki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ogórki z ketchupem chilli - po koreańsku

To bardzo ciekawy i pyszny przepis. Jeśli lubisz umiarkowanie pikantne i bogate smaki, z pewnością go pokochasz. Weźmy gotowy ketchup z chili. Dlaczego? Ma już harmonijny zestaw przypraw, zrównoważony słodko-kwaśny smak i pikantny aromat. Ten przepis wystarczy na około 5 litrowych słoików.

Będziesz potrzebować:

  • 2,5 kg ogórków.
  • 3,5 litra wody.
  • 250 g cukru.
  • 250 ml 9% octu alkoholowego.
  • 1 łyżeczka suchego mielonego imbiru.
  • 7-8 łyżek ketchupu chili.
  • 5 pąków goździków.
  • 10 ziaren czarnego pieprzu.
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Umyj ogórki i pozostaw je w dużym pojemniku w wodzie na 3-4 godziny. Odciąć ogonki. W korniszonach, małych ogórkach nie usuwaj ogonów.

Na dnie każdego słoika umieścić goździki, czarny pieprz i ziele angielskie. Gęsto ułożyć ogórki.

Przygotować zalewę, do wody dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia. Do marynaty włożyć ketchup i imbir i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać ocet.

Zalać ogórki marynatą. Przykryć pokrywkami i sterylizować przez 15 minut. Następnie szczelnie zakręcić. Gotowe!

Teraz jesteś gotowy, aby stać się prawdziwym mistrzem w konserwowaniu ogórków! Wypróbuj te klasyczne i niezwykłe przepisy, dodaj własne pomysły, wypróbuj nowe przyprawy i smaki. Ciesz się zarówno procesem gotowania, jak i ucztą. Wypróbuj różne odmiany ogórków - przeczytaj o zaletach i cechach odmian i hybryd na blogu.

Kupić Nasiona Ogórków
  • Ceny od producenta.
  • Jakość, termin ważności nasion – objęte są Gwarancją. 
  • Wszystkie nasiona przechodzą kontrolę jakości.

Zdjęcia: Depositphotos 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023