Garden Blog

Nie samym winem i nalewkami człowiek żyje: najciekawsze przepisy z kwaśnych, domowych winogron

Wielu Polaków ma winogrona stołowe rosnące na ich podwórkach lub w ogrodach, które czasami dają tak duże zbiory, że można przygotować się na więcej niż jedną zimę. Oczywiście najlepsze odmiany są najczęściej używane na surowo, podczas gdy kwaśne winogrona są używane do przetwarzania. Przepisy są zwykle najbardziej standardowe: wino i nalewki, które rozgrzewają w zimne wieczory. Jednak dziś na blogu Garden Number One chcemy porozmawiać o tym, co można zrobić z kwaśnymi winogronami, oprócz najpopularniejszych napojów stopniowych. Masz jakieś pomysły? Mamy ich cały wagon! Oferujemy najbardziej oryginalne i pyszne opcje: co można zrobić z kwaśnych winogron.

Deser winogronowo-śmietankowy

Smakosze słodyczy z pewnością docenią ten prosty przepis. Nawet początkujący kucharz będzie w stanie przygotować to danie.

Składniki:

  • kwaśne winogrona - 150 g
  • słodkie winogrona - 250 g
  • orzechy (możesz wziąć te, które lubisz najbardziej) - 100 g;
  • płynny jogurt (słodki) - 100 g;
  • serek śmietankowy - 100 g
  • wanilia (do smaku)
  • cukier (w razie potrzeby);
  • gałązka mięty (dekoracja).

Przygotowanie:

Weź kwaśne i słodkie winogrona, dokładnie umyj, oddziel jagody i pokrój je na połówki. Posiekaj ulubione orzechy. Przełóż wszystko do wspólnego pojemnika. Oddzielnie przygotuj mieszankę serowo-jogurtową i dodaj wanilię. Jogurt nada słodyczy, ale jeśli wolisz słodsze - dodaj trochę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, umieść w kremówce i udekoruj gałązką mięty przed podaniem.

Kebab winogronowy na szpadkach

Nie wiesz, co zrobić z kwaśnymi winogronami? Jeśli masz kilka godzin wolnego czasu, poświęć je na przygotowanie tego pysznego i dość spektakularnego deseru.

Składniki:

  • winogrona - 1 kg;
  • cukier - 100-150 g;
  • cynamon (do smaku)
  • woda (do gotowania) - 70-100 ml.

Przygotowanie:

Umyte jagody wysyłamy do wyschnięcia na papierowym ręczniku. W tym samym czasie gotujemy syrop. W określonej objętości wody dodać cukier i doprowadzić do stanu syropu. Następnie dodaj jagody i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Wygodnie odcedź płyn, pozostawiając tylko winogrona, które ponownie muszą trochę wyschnąć, a następnie połóż na drewnianych szaszłykach i posyp cynamonem na wierzchu. Trzymać w piekarniku w temperaturze 150°C, aż jagody lekko wyschną. Podawać bezpośrednio na szpadkach jako mini kebaby.

Placek winogronowy

Pieczenie jest koniecznością dla kwaśnych winogron! Z pestkami jagody nie będą pasować, bierz tylko odmiany bezpestkowe.

Składniki:

  • winogrona - 0,5 kg;
  • mąka - 400 g;
  • mleko - 150 ml;
  • masło - 170 g;
  • olej roślinny - 80-100 ml;
  • cukier - 250 g;
  • jajko - 4 szt;
  • wanilia - 1 łyżeczka
  • środek spulchniający - 1,5 łyżeczki;
  • pomarańcza - 1 szt;
  • cytryna - 1 szt.

Przygotowanie:

Jajka z cukrem należy ubijać do uzyskania gęstej piany o białym kolorze. Następnie dodać olej roślinny i masło. Dodatkowo ubić. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wanilię. Ponownie wymieszać mikserem lub bardzo dokładnie ręcznie. Z pomarańczy i cytryn wyciśnij skórkę - dodaj ją. Pozostawić mieszaninę na 10-15 minut. Dodaj całe winogrona (około połowy całkowitej ilości). Wymieszać, wlać do formy i wysłać do piekarnika. Temperatura - 180 ° C. Piec do stanu gotowości. Następnie udekoruj wierzch pozostałymi winogronami i dosłownie minutę dłużej w piekarniku. Wyjąć, ostudzić i cieszyć się fantastycznym ciastem.

Kompot z kwaśnych winogron

Co zrobić z kwaśnych winogron, jeśli masz ich dużo? W Polsce często robi się kompot z kwaśnych winogron. Sprawdzony klasyk!

Składniki:

  • winogrona - 1-2 gałązki na słoik 3 litry;
  • cukier - 2 szklanki na 3 litrowy słoik;
  • woda.

Sposób przygotowania:

Do tego przepisu na kompot nadają się winogrona w kiściach. Najważniejsze jest, aby dobrze je umyć. Na standardowy słoik (objętość - 3 litry) weź około 350-400 g winogron. Kiście zalać wrzącą wodą bezpośrednio w słoikach i przykryć wstępnie wysterylizowanymi pokrywkami. Odstawić na około pół godziny. Następnie spuścić wodę ze wszystkich słoików do wspólnego pojemnika, dodać cukier, włączyć duży ogień i poczekać, aż woda ponownie się zagotuje. Doprowadzić do stanu syropu i ponownie wlać winogrona do słoików do góry. Zwiń je. Wysłać do przechowywania. Tym kompotem można cieszyć się przez cały sezon, wyjmując go z piwnicy.

Sok winogronowy

Chcesz czegoś bardziej intensywnego niż kompot? Sugerujemy zrobienie soku. Zdecydowanie warto spróbować!

Składniki:

  • winogrona - 6 kg;
  • cukier - 2 kg;
  • woda - 0,5 litra.

Przygotowanie:

Winogrona według standardowego schematu należy oddzielić od gałązek, umyć i pozostawić do wyschnięcia. Następnie naszym zadaniem jest wyciśnięcie soku. Jagody można zmiażdżyć ręcznie lub użyć sokowirówki. Czysty, przecedzony przez gazę sok winogronowy wlać do osobnego pojemnika, dodać określoną objętość wody (proporcjonalnie) i gotować przez około 15-20 minut. Ogień jest średni. Po ugotowaniu schłodzić napój i można go natychmiast spożyć. Lub alternatywnie - zwinąć w słoiki (wstępnie wysterylizowane) i pić sok zimą.

Powidło z  winogrona

Najlepsze winogrona najlepiej nadają się do przygotowywania deserów, ale do tego przepisu wystarczą najzwyklejsze winogrona stołowe z pestkami.

Składniki:

  • winogrona - 2 kg;
  • cukier - 2 kg;
  • woda - szklanka;
  • wanilia - do smaku.

Przygotowanie:

Bez dodatkowej obróbki, umyte i wysuszone winogrona należy przesłać do dużego emaliowanego rondla lub miski. Napełnić niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu. Jak tylko rozpocznie się proces wrzenia - powoli mieszaj i stopniowo dodawaj cukier. Ogień powinien być jak najmniejszy. Od czasu do czasu należy usuwać pianę. Jak tylko jagody opadną na dno (po ilu minutach - zależy od odmiany), dodaj trochę wanilii, zamieszaj i zacznij zwijać w słoiki. Przygotuj pojemniki z wyprzedzeniem, wysterylizuj je.

Dżem winogronowy

Dżem różni się powidła swoją strukturą. Jest bardziej delikatny i jednorodny. Może konkurować z najlepszymi przetworami z wiśni.

Składniki:

  • winogrona - 2 kg;
  • cukier - 2 kg.

Przygotowanie:

Początek jest dokładnie taki sam jak w przypadku przygotowania dżemu. Tylko jeśli w przypadku dżemu gotowaliśmy całe jagody, teraz należy je zmiażdżyć. Używamy do tego zwykłego tłuczka do ziemniaków. Rozgniatamy je bezpośrednio w garnku lub misce. Nie trzeba tego robić bardzo dokładnie i starannie. Gotować przez około 5-7 minut. Prześlij mieszaninę winogron do sokowirówki. Powinien być tylko sok z miąższem, bez skórki i pestek. Umieść go z powrotem w garnku lub misce. Gotować na małym ogniu. Ciągle mieszaj i dodawaj cukier po trochu. Już z cukrem winogrona powinny się zagotować. Gotuj przez kolejne 10-15 minut, pamiętając o mieszaniu. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję - gotujemy przez 20-25 minut. Wszystko, nasz dżem winogronowy można zwijać do słoiczków

Czacza z kwaśnych winogron

Jeśli nie masz problemów z owocowaniem winogron, a chcesz poczuć dreszczyk emocji - klasyczna czacza w domu jest do Twoich usług! Panuje opinia, że jest lepsza od wina i nalewek. I co Ty na to?

Składniki:

  • wytłoki z winogron - 10 litrów;
  • cukier - 5 kg (według gustu);
  • suche drożdże - 100 g;
  • woda - 30 litrów.

Przygotowanie:

Sprecyzujmy, że autentyczna czacza jest przygotowywana bez dodatku drożdży i cukru, ale wyszczególniliśmy je w przepisie, ponieważ rzeczywista zawartość cukru w winogronach z domowej uprawy nie zawsze pozwala osiągnąć dobry smak. Również do przygotowania tego napoju potrzebne będą szklane butelki i maszynka do bimbru. Do butelek wlewamy więc całe wytłoki z winogron (cukier i drożdże dodajemy według uznania). Całość zalewamy lekko ciepłą wodą. Zainstaluj zatyczkę do wina lub zrób popularny sposób - weź zwykłą gumową rękawicę z otworem. Jest to konieczne, aby dwutlenek węgla się ulotnił. Wszystkie pojemniki umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym pomieszczeniu.

Podczas fazy fermentacji zawartość butelek powinna być dokładnie mieszana co 2 dni. Czas trwania procesu fermentacji zależy od temperatury powietrza i jakości winogron. Gdy bulion się wyklaruje, należy go przecedzić przez gazę. Następnie poddajemy go destylacji. Jedna sesja nie wystarczy. Po pierwszej destylacji około 1/5 całkowitej objętości rozcieńczamy wodą. Pierwszy produkt, który się pojawi, należy wylać. Jest szkodliwy dla zdrowia. Główny produkt jest usuwany, aż poziom mocy osiągnie 40%. Średnia moc destylatu wynosi zwykle około 70-75%, więc należy go rozcieńczyć wodą. Przed wypiciem zaleca się przechowywanie czaczi przez kilka dni w lodówce lub piwnicy. Smak ustabilizuje się i stanie się wielowymiarowy.

Zdjęcia: Depositphotos 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023