Garden Blog

Korzystne przepisy na przechowywanie jabłek na zimę

Każda nowa odmiana jabłoni sprawia, że sad staje się jeszcze piękniejszy, a zbiory jeszcze przyjemniejsze dzięki soczystym jabłkom. Niestety, nie wszystkie jabłka można zakonserwować na zimę, dlatego tak istotne jest pytanie, co zrobić z jabłek na zimę innego niż dżem - sprawdź najlepsze przepisy (słodkie i nietypowe przetwory), które przygotowaliśmy dla Ciebie w tym artykule.

Teraz, zamawiając nową odmianę, od razu wiadomo, czy część zbiorów jest przeznaczona na dżemy, pastyłę, przekąski czy inne przysmaki.

Jabłka na ciasta na zimę

Nadzienie do ciasta jest darem niebios dla gospodyni domowej, ponieważ znacznie ułatwia proces przygotowania poczęstunku na herbatę. Istnieje wiele opcji na to, co zrobić z dużą ilością jabłek, ale zalecamy zacząć od tradycyjnego przepisu.

  1. Potrzebne będzie 1,5 kg owoców i cukier (500-700 g).
  2. Owoce należy umyć, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć rdzeń.
  3. Zetrzeć słomki i wymieszać z cukrem.
  4. Wlać do umytych słoików, sterylizować po gotowaniu przez 30 minut.
  5. Po zagotowaniu odwrócić do góry dnem.
  6. Klasyczna metoda jest ceniona za owocowy aromat świeżych jabłek.

Nadzienie do ciast i szarlotki przygotowuje się z kwaśnych odmian jabłek.

  1. Weź 2 kg owoców i 400 g cukru. Owoce są myte, suszone, usuwane ze środka, a następnie krojone w kostkę.
  2. Wlać jabłka do rondla, wymieszać z cukrem i pozostawić pod gazą na półtorej godziny.
  3. Owoce wytworzą wystarczającą ilość soku, więc zagotuj go na delikatnym ogniu, a następnie zwiń w słoiki.

Domowy dżem jabłkowy na zimę i zdrowa pastyła

Dżem to korzystna opcja na zimę.

  1. Na kilogram jabłek potrzeba 500 g cukru i 150 ml czystej wody.
  2. Obierz owoce ze skórki, rdzenia, zgniłych części.
  3. Pokrój w plasterki/kwadraty. Doprowadzić do wrzenia w garnku z wodą, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny, mieszając.
  4. Może być potrzebne trochę więcej wody.
  5. Owoce powinny być miękkie, następnie wyjąć je i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub blender.
  6. Jednorodną masę umieścić z powrotem na kuchence, dodać cukier i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
  7. Może to potrwać 40 minut lub dłużej. Dżem jest zwijany w wysterylizowane słoiki.

Jeśli masz suszarkę, możesz zrobić pastyłę, zdrowy przysmak dla dzieci.

  1. W tym celu jabłka są gotowane jak na dżem, ale po przekształceniu w purée, rozłożone na tacach.
  2. W razie potrzeby dodaje się cukier. Można go zastąpić bananem ubitym z jabłkami.
  3. Aby pastyła dobrze odchodziła, należy posmarować tacki olejem roślinnym. Przygotowanie zajmuje 12-24 godzin, a w pojemniku można je przechowywać przez 3-6 miesięcy.

Niezwykłe przetwory z jabłek na zimę

Jabłka mogą stanowić doskonałą b azę dla czatni, indyjskiego sosu, który wzmacnia smak dania głównego. Jego konsystencja jest gęsta, a smak pikantny.

  1. Umyj pół kilograma owoców, osusz je i usuń pestki.
  2. Pokroić w kostkę. Obrać cebulę (60 g) i pokroić w taką samą kostkę. Umyć rodzynek (75 g) gorącą wodą i połączyć z bazą.
  3. Wsypać łyżeczkę soli, cukier (75 g), przyprawy (po 5 g): kolendrę, chili, cynamon, paprykę, kurkumę, gorczycę.
  4. Wymieszać, dodać ocet jabłkowy (100 ml) i wodę (30 ml) i dusić przez półtorej godziny, regularnie mieszając.
  5. Przechowywać w słoikach pod przykryciem. Może być używany 2 tygodnie po przygotowaniu.

Przygotowywanie jabłkowych przekąsek na zimę w słoikach

Marynowane owoce to świetny przysmak na zimę. To danie pomoże urozmaicić menu i będzie pysznym dodatkiem do mięsa, warzyw i kasz.

  1. Weź 3 kg owoców, które są myte, usuń rdzeń, pokrój na kawałki.
  2. Wlać osoloną wodę na 30 minut (30 g na litr).
  3. Blanszować plastry we wrzącej wodzie (1,3 l) i szybko spłukać w durszlaku.
  4. Do odsączonego płynu dodać sól (szczypta), cukier (500 g), ocet (250 ml 6%).
  5. Umyć słoiki, podgrzać je w piekarniku, wlać goździki i kolendrę na dno, ułożyć plastry, zalać marynatą, sterylizować przez 30 minut i uszczelnić.

Jabłka namoczone na zimę

To danie przenosi w czasy beztroskiego dzieciństwa. Namoczone jabłka są pyszne i aromatyczne, dlatego warto przygotować kilka słoików. Odpowiednie są odmiany jesienne i zimowe, aby owoce miały gęstą konsystencję.

  1. Umyj kilka kilogramów jabłek, włóż je do pojemnika, zalej czystą zimną wodą.
  2. Słoik dobrze umyć, zalać wrzątkiem, na dnie ułożyć liście wiśni i porzeczki.
  3. Ułóż jabłka na wierzchu (łodyga na górze), naprzemiennie z warstwami liści.
  4. Na koniec ułożyć zioła.
  5. Przygotować zalewę z ciepłej wody (2,6 l), soli (30 g), cukru (60 g), mąki żytniej (25 g) - w przeliczeniu na 3 kg owoców.
  6. Wymieszać mieszaninę dwukrotnie i zalać nią jabłka.
  7. Na wierzch położyć obciążnik i obserwować pojemnik, który powinien stać w chłodnym miejscu przez 3-4 dni.
  8. W razie potrzeby uzupełnić zalewę i usunąć pianę.
  9. Po 30 dniach jabłka będą ugotowane i mogą być przechowywane przez zimę.

Owoce do produkcji kompotów i syropów

Kompot to klasyczna zimowa podstawa.

  1. Jabłka są myte, używane w całości lub w połówkach, które umieszcza się w czystych słoikach.
  2. Zagotuj wodę w osobnym pojemniku i wlej ją do słoika na 15 minut.
  3. Użyj perforowanej pokrywki, aby zawrócić wodę do garnka.
  4. Wsyp cukier i gotuj przez kilka minut.
  5. Dodaj szczyptę kwasku cytrynowego do każdego słoika, wlej słodki syrop i zamknij pokrywki kluczem.

Jesienne słodkie owoce będą doskonałym materiałem do przygotowania pysznego syropu.

  1. Potrzebne będą 3 kg umytych i wysuszonych owoców.
  2. Należy je pokroić i przepuścić przez sokowirówkę.
  3. Ilość uzyskanego soku należy odmierzyć, aby wiedzieć, ile cukru dodać.
  4. Na każdy litr potrzeba 300 g cukru. Doprowadzić sok do wrzenia, odtłuścić i wsypać cukier, dobrze mieszając syrop.
  5. Wlać płyn i sterylizować słoiki przez 20 minut. Jeśli syrop jest zbyt gęsty, po otwarciu można go rozcieńczyć wodą.

Wskazówki dotyczące tworzenia złotych przepisów na domowe jabłka na zimę:

  •  Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodanie odrobiny cynamonu w proszku może pomóc.
  • Jeśli w przepisie użyto cytryny, należy dodać nieco więcej cukru lub zastąpić sok z cytryny startą skórką.
  • Przetwory z pestek należy spożyć w ciągu jednego roku, usunięcie rdzenia jest ważne dla długotrwałego przechowywania.
  • Warto wypróbować przepis po raz pierwszy w klasycznej wersji, ale później można go uzupełnić gruszkami lub żurawiną - smak i kolor będą bogatsze.

Zdjęcia: Depositphotos 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023