Korzystne przepisy na przechowywanie jabłek na zimę
Każda nowa odmiana jabłoni sprawia, że sad staje się jeszcze piękniejszy, a zbiory jeszcze przyjemniejsze dzięki soczystym jabłkom. Niestety, nie wszystkie jabłka można zakonserwować na zimę, dlatego tak istotne jest pytanie, co zrobić z jabłek na zimę innego niż dżem - sprawdź najlepsze przepisy (słodkie i nietypowe przetwory), które przygotowaliśmy dla Ciebie w tym artykule.
![](https://gardennumberone.pl/image/catalog/blog/przepisy/korzystne-przepisy-na-przechowywanie-jablek-na-zime.jpg)
Jabłka na ciasta na zimę
Nadzienie do ciasta jest darem niebios dla gospodyni domowej, ponieważ znacznie ułatwia proces przygotowania poczęstunku na herbatę. Istnieje wiele opcji na to, co zrobić z dużą ilością jabłek, ale zalecamy zacząć od tradycyjnego przepisu.
- Potrzebne będzie 1,5 kg owoców i cukier (500-700 g).
- Owoce należy umyć, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć rdzeń.
- Zetrzeć słomki i wymieszać z cukrem.
- Wlać do umytych słoików, sterylizować po gotowaniu przez 30 minut.
- Po zagotowaniu odwrócić do góry dnem.
- Klasyczna metoda jest ceniona za owocowy aromat świeżych jabłek.
Nadzienie do ciast i szarlotki przygotowuje się z kwaśnych odmian jabłek.
- Weź 2 kg owoców i 400 g cukru. Owoce są myte, suszone, usuwane ze środka, a następnie krojone w kostkę.
- Wlać jabłka do rondla, wymieszać z cukrem i pozostawić pod gazą na półtorej godziny.
- Owoce wytworzą wystarczającą ilość soku, więc zagotuj go na delikatnym ogniu, a następnie zwiń w słoiki.
Domowy dżem jabłkowy na zimę i zdrowa pastyła
Dżem to korzystna opcja na zimę.
- Na kilogram jabłek potrzeba 500 g cukru i 150 ml czystej wody.
- Obierz owoce ze skórki, rdzenia, zgniłych części.
- Pokrój w plasterki/kwadraty. Doprowadzić do wrzenia w garnku z wodą, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny, mieszając.
- Może być potrzebne trochę więcej wody.
- Owoce powinny być miękkie, następnie wyjąć je i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub blender.
- Jednorodną masę umieścić z powrotem na kuchence, dodać cukier i gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Może to potrwać 40 minut lub dłużej. Dżem jest zwijany w wysterylizowane słoiki.
Jeśli masz suszarkę, możesz zrobić pastyłę, zdrowy przysmak dla dzieci.
- W tym celu jabłka są gotowane jak na dżem, ale po przekształceniu w purée, rozłożone na tacach.
- W razie potrzeby dodaje się cukier. Można go zastąpić bananem ubitym z jabłkami.
- Aby pastyła dobrze odchodziła, należy posmarować tacki olejem roślinnym. Przygotowanie zajmuje 12-24 godzin, a w pojemniku można je przechowywać przez 3-6 miesięcy.
Niezwykłe przetwory z jabłek na zimę
Jabłka mogą stanowić doskonałą b azę dla czatni, indyjskiego sosu, który wzmacnia smak dania głównego. Jego konsystencja jest gęsta, a smak pikantny.
- Umyj pół kilograma owoców, osusz je i usuń pestki.
- Pokroić w kostkę. Obrać cebulę (60 g) i pokroić w taką samą kostkę. Umyć rodzynek (75 g) gorącą wodą i połączyć z bazą.
- Wsypać łyżeczkę soli, cukier (75 g), przyprawy (po 5 g): kolendrę, chili, cynamon, paprykę, kurkumę, gorczycę.
- Wymieszać, dodać ocet jabłkowy (100 ml) i wodę (30 ml) i dusić przez półtorej godziny, regularnie mieszając.
- Przechowywać w słoikach pod przykryciem. Może być używany 2 tygodnie po przygotowaniu.
Przygotowywanie jabłkowych przekąsek na zimę w słoikach
Marynowane owoce to świetny przysmak na zimę. To danie pomoże urozmaicić menu i będzie pysznym dodatkiem do mięsa, warzyw i kasz.
- Weź 3 kg owoców, które są myte, usuń rdzeń, pokrój na kawałki.
- Wlać osoloną wodę na 30 minut (30 g na litr).
- Blanszować plastry we wrzącej wodzie (1,3 l) i szybko spłukać w durszlaku.
- Do odsączonego płynu dodać sól (szczypta), cukier (500 g), ocet (250 ml 6%).
- Umyć słoiki, podgrzać je w piekarniku, wlać goździki i kolendrę na dno, ułożyć plastry, zalać marynatą, sterylizować przez 30 minut i uszczelnić.
Jabłka namoczone na zimę
To danie przenosi w czasy beztroskiego dzieciństwa. Namoczone jabłka są pyszne i aromatyczne, dlatego warto przygotować kilka słoików. Odpowiednie są odmiany jesienne i zimowe, aby owoce miały gęstą konsystencję.
- Umyj kilka kilogramów jabłek, włóż je do pojemnika, zalej czystą zimną wodą.
- Słoik dobrze umyć, zalać wrzątkiem, na dnie ułożyć liście wiśni i porzeczki.
- Ułóż jabłka na wierzchu (łodyga na górze), naprzemiennie z warstwami liści.
- Na koniec ułożyć zioła.
- Przygotować zalewę z ciepłej wody (2,6 l), soli (30 g), cukru (60 g), mąki żytniej (25 g) - w przeliczeniu na 3 kg owoców.
- Wymieszać mieszaninę dwukrotnie i zalać nią jabłka.
- Na wierzch położyć obciążnik i obserwować pojemnik, który powinien stać w chłodnym miejscu przez 3-4 dni.
- W razie potrzeby uzupełnić zalewę i usunąć pianę.
- Po 30 dniach jabłka będą ugotowane i mogą być przechowywane przez zimę.
Owoce do produkcji kompotów i syropów
Kompot to klasyczna zimowa podstawa.
- Jabłka są myte, używane w całości lub w połówkach, które umieszcza się w czystych słoikach.
- Zagotuj wodę w osobnym pojemniku i wlej ją do słoika na 15 minut.
- Użyj perforowanej pokrywki, aby zawrócić wodę do garnka.
- Wsyp cukier i gotuj przez kilka minut.
- Dodaj szczyptę kwasku cytrynowego do każdego słoika, wlej słodki syrop i zamknij pokrywki kluczem.
Jesienne słodkie owoce będą doskonałym materiałem do przygotowania pysznego syropu.
- Potrzebne będą 3 kg umytych i wysuszonych owoców.
- Należy je pokroić i przepuścić przez sokowirówkę.
- Ilość uzyskanego soku należy odmierzyć, aby wiedzieć, ile cukru dodać.
- Na każdy litr potrzeba 300 g cukru. Doprowadzić sok do wrzenia, odtłuścić i wsypać cukier, dobrze mieszając syrop.
- Wlać płyn i sterylizować słoiki przez 20 minut. Jeśli syrop jest zbyt gęsty, po otwarciu można go rozcieńczyć wodą.
Wskazówki dotyczące tworzenia złotych przepisów na domowe jabłka na zimę:
- Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodanie odrobiny cynamonu w proszku może pomóc.
- Jeśli w przepisie użyto cytryny, należy dodać nieco więcej cukru lub zastąpić sok z cytryny startą skórką.
- Przetwory z pestek należy spożyć w ciągu jednego roku, usunięcie rdzenia jest ważne dla długotrwałego przechowywania.
- Warto wypróbować przepis po raz pierwszy w klasycznej wersji, ale później można go uzupełnić gruszkami lub żurawiną - smak i kolor będą bogatsze.
Zdjęcia: Depositphotos