Garden Blog

Jakie są najsmaczniejsze microgreens? Z czym można je jeść? 9 najlepszych przepisów - połączenie smaku i witamin

Microgreens stały się niezwykle popularne we współczesnej kuchni. Specjalne mikrozielone nasiona można teraz kupić do uprawy zieleniny przez cały rok bezpośrednio na domowym parapecie. Wiele osób uważa, że ​​mikrogreeny latem nie są potrzebne i uprawia je tylko w okresie jesienno-zimowym. Na próżno. Mikrogreeny nie zastępują konwencjonalnych upraw zielonych.

Mikrogreeny to małe zielone kiełki o długości 3-10 cm. Taką nazwę nadano kiełkującym nasionom całej grupy roślin jadalnych. To przyjazna dla środowiska i delikatna zieleń. Jest spożywana, gdy tylko liścienie wypuszczą pierwsze liście i zakwitnie 1-3 prawdziwych, dla różnych roślin. Takie kiełki uważane są za najbardziej witaminowe, delikatne, użyteczne ze wszystkich zielonych roślin, z unikalnym zestawem bioflawonoidów, mikroelementów, aminokwasów, olejków eterycznych. W przypadku niektórych rodzajów mikrogreenów, od siewu nasion do zbioru, zajmuje to tylko kilka dni, w przypadku innych - do 2-3 tygodni, na przykład kiełki gorczycy w ciągu trzech dni, buraki - do 10-12 dni. Nasi eksperci podpowiedzą Ci, jak prawidłowo uprawiać microgreens. Ze względu na wyjątkowo bogatą i zbilansowaną kompozycję składników odżywczych mikrogreeny należą do grupy tzw. superfoods – produktów o wyjątkowej wartości odżywczej.

Jaki jest najzdrowszy mikrogreen? Wszystkie gatunki są bardzo bogate w witaminy.

Nasiona na kiełki różnią się od zwykłych kiełkujących nasion tym, że to zielona część jest pobierana z pożywieniem. Mikrogreeny są uprawiane w celu wytworzenia liścieni i młodych liści, a nie tylko nasiąkniętych wodą nasion z wierzchołkiem korzenia.

Czym mikrogreen różni się od zwykłych warzyw, takich jak pietruszka i koperek? Od prostych zwykłych zielonych pęczków różni się tym, że do jedzenia nie używa się zwykłych liści dorosłej rośliny, ale najdelikatniejsze liścienie i tylko dziobane młode liście. Dlatego najlepsze mikrogreeny mają najdelikatniejszy błonnik, bogaty smak i maksimum składników odżywczych.

Jak stosuje się microgreens – dania z kiełkami, smoothie z kiełkami, kanapki z kiełkami?

Fala popularności mikrogreenów zaczęła się w latach 80., a delikatnych listków używano jedynie do ozdabiania potraw. Teraz takie warzywa dodaje się dosłownie wszędzie - w przekąskach, płatkach śniadaniowych, przystawkach, kanapkach i sałatkach, dekoruje pasztety i dania gorące, zupy, a nawet desery, sałatki owocowe i jagodowe itp. Jest to pełnowartościowy składnik większości potraw nowoczesnej kuchni. Najczęstszym zastosowaniem jest odżywianie zdrowotne i fitness. Mikrogreeny są dodawane do koktajli, koktajli sportowych i kosmetycznych, soków warzywnych, płatków pełnoziarnistych itp.

Jak smakują owoce microgreen? Bardzo różnie, zależy to od tego, jaki rodzaj microgreenu jest uprawiany. Eksperymentuj, smakuj i wybierz smak, który lubisz.

  • Mieszanki sałatek, microgreen lnu - wytwarzają bardzo delikatne zieleniny bez szczególnie wyrazistego smaku. Tę mikrozieleninę można uznać za uniwersalną w swoim zastosowaniu.

  • Groch, lucerna, słonecznik, burak, boćwina - wytwarzają stosunkowo duże kiełki, soczyste, o delikatnym smaku (słonecznik ma lekką goryczkę). Doskonałe do sałatek, koktajli witaminowych, potraw z warzyw i zbóż itp.

  • Czerwona i zielona bazylia - ma ostry, lekko słodki smak. Tradycyjnie zioło to stosuje się w sałatkach, ale można je również dodawać i przyozdabiać nim słodkie potrawy.

  • Gorczyca, rukiew wodna, szczypiorek, rzodkiewka, kapusta, rukola - wszystkie mają ostry, charakterystyczny smak i są idealne nie tylko do sałatek, ale także do dań rybnych i mięsnych. Takie microgreens są bardzo popularne do smoothies i koktajli witaminowych. Ponadto ta grupa roślin jest najłatwiejsza w uprawie, więc przepisy z mikrogreenami brokułów, rzodkiewki i gorczycy są najczęstsze.

 Microgreens - zdrowe przepisy dań z mikrogreenami

Z pięknych delikatnych liści można ugotować wiele zdrowych i smacznych dań, od codziennych śniadań z mikrogreenami po świąteczne i wykwintne. Oczywiście istnieją wspaniałe przepisy na zdrowy styl życia, ale opowiemy również o potrawach ze zwykłego domowego stołu. I uwierz mi, zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne.

Jajka z kiełkami

Muszę powiedzieć, że istnieje wiele wariacji na temat dań z jajek z mikrogreenami, jest to świetne połączenie smaków. I nie martw się, w ten sposób łatwo uzyskasz jajka w koszulce.

  • W głębokiej misce lub filiżance - zalej gorącą wodą.
  • Delikatnie wbij do niego surowe jajko, dodaj trochę soli i włóż do kuchenki mikrofalowej na 30-40 sekund.
  • Czas gotowania zależy od wielkości jajka.
  • Podczas gdy jajka się gotują, zrób tosty lub po prostu posmaruj kawałek chleba miękkim serem.
  • Wylej wodę z miski lub wyjmij jajko łyżką cedzakową.
  • Ułóż jajko w koszulce na talerzu, posyp je i grubo podpiecz z mikrogreenami i szczyptą startego twardego sera. Dodaj plasterek świeżego pomidora na talerz.

Sałatka warzywna z kiełkami

  • Zetrzyj świeżą marchewkę, możesz użyć zwykłej, ale lepiej, jak na koreańską.
  • Pokrój świeży ogórek w cienkie paski, dodaj mikrogreeny z groszku lub lucerny.
  • Sos: 1 łyżka oleju roślinnego, na przykład oliwkowej + 1 łyżka soku z cytryny, 2-3 łyżeczki sosu sojowego, mielony czarny pieprz do smaku, dobrze wymieszać.
  • Skrop sałatkę sosem i posyp białym sezamem.

Kanapki z soloną rybą i rukolą

  • Weź chleb zbożowy, otrębowy, białkowy lub jakikolwiek inny, który lubisz.
  • Posmaruj miękkim serem z kwaśnego mleka lub innym miękkim serem śmietankowym o delikatnym smaku.
  • Na wierzch połóż kawałek lekko solonej czerwonej ryby i posyp pikantną zielenią musztardy, kapusty lub rzodkiewki.
  • Idealne połączenie smaków.

Puree ziemniaczane z kurkumą i kiełkami szczypiorka

  • Ugotuj 3-4 dość duże ziemniaki, zalewając je około litrem wody.
  • Podczas gotowania dodaj 2 obrane całe ząbki czosnku, kilka groszków ziela angielskiego i liść laurowy. Sól dla smaku.
  • Gdy tylko ziemniaki będą gotowe, odcedź bulion do osobnego naczynia, usuń czosnek i przyprawy.
  • Ziemniaki rozgnieść ręcznie lub blenderem na puree, dodać 1 łyżeczkę kurkumy, nada zupie delikatny smak i piękny kolor.
  • Dodaj 100 ml gęstej śmietany lub kawałek masła.
  • Doprowadź zupę do pożądanej gęstości, dodając bulion ziemniaczany. W razie potrzeby posolić.
  • Aby podać, dodaj do talerza łyżkę mikrogreenów szczypiorku.

Rzodkiewka i mikrozielona sałatka z fetą

Jedna z najpopularniejszych sałatek. I bardzo prosta.

  • Rzodkiewka i świeży ogórek są krojone w cienkie pierścienie, feta - w kostkę, w razie potrzeby można dodać pokrojone w kostkę awokado.
  • Dodaj 3-4 łyżki zielonego groszku lub słonecznika.
  • Sos przygotowujemy z 1-2 łyżek oleju roślinnego, łyżeczki delikatnej musztardy francuskiej, 1 łyżeczki octu balsamicznego (można wziąć winogronowy, ryżowy, sok z cytryny), szczypty soli i mielonego czarnego pieprzu.
  • Składniki wymieszać, polać sosem, posypać prażonymi pestkami dyni.

Mięso i ryby z mikrogreenami

  • Kurczak, wołowina, indyk, wieprzowina, ryby - wszystkie te dania można podawać z mikrogreenami.
  • Zalecamy gotowanie mięsa w formie duszenia lub gotowania.
  • Delikatny smak mięsa lepiej łączyć z wykwintnymi mikrogreenami.
  • Wybierz mikrogreeny o jasnym smaku - cebulę, musztardę, rzodkiewkę, rukolę, kapustę itp.

 

Pesto z zielonego groszku z mikrogreenami

  • Weź 2 szklanki świeżego groszku.
  • Możesz wziąć świeżo zamrożone, wstępnie rozmrozić lub zalać wrzątkiem.
  • Zmiksuj w blenderze 2 szklanki groszku i 1 szklankę mikrozielonego groszku lub lucerny, dodaj 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczkę soku z cytryny.
  • Gdy puree będzie gotowe, małymi porcjami wlej do masy 0,5 szklanki lub trochę mniej oleju roślinnego, kontynuując ubijanie, aż masa stanie się jednorodna.
  • Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Podawać do ryb, dań mięsnych, posmarować grzankami.

Koktajle z mikrogreenami

Mikrogreeny można dodawać do każdego smoothie warzywnego i owocowego, zarówno podczas przygotowywania w blenderze, jak i jako dekorację podczas serwowania.

  • Wypróbuj taką kombinację: 1 jabłko, 100 g dowolnych świeżych lub mrożonych jagód, 0,5 szklanki bazylii microgreens, 0,5 cm korzenia imbiru, 100 ml wody.
  • Ubij wszystko w blenderze, aż będzie gładkie, dodaj 1 łyżeczkę, miód do smaku.
  • Najprostszy przepis na koktajl to sok pomidorowy, kropla olejku miętowego, sól, pieprz + plasterek ogórka na brzegu szklanki + grubo posypane rukolą lub rzodkiewką microgreens.

Płatki z mikrogreenami

  • Parować 3 łyżki płatków owsianych, dodać drobno posiekane jabłko, 3-4 daktyle w kawałkach lub inne suszone owoce, 1 łyżka. orzechów włoskich lub inne orzechy i 0,5 szklanki dowolnych mikrogreenów, takich jak bazylia, len lub lucerna.
  • Dodaj miód lub syrop klonowy.

Pokazaliśmy Ci ogólną zasadę stosowania mikrogreenów w różnych potrawach. Następnie - zaczyna się Twoja kreatywność, podziel się z nami udanymi przepisami w komentarzach. Kiełki dobrze komponują się z twarogiem, soloną, duszoną, gotowaną rybą, jajkami, płatkami owsianymi lub mieszankami zbożowymi, świeżymi warzywami i owocami, daniami mięsnymi.

Zdjęcia: Depositphotos, Nova Photo Graphik

 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z Polityką ochrony prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić na GardenNumberOne w zakładce Ustawienia plików cookies. Wycofanie jej nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania. Polityka prywatnosci i Cookies Garden Number One