Garden Blog

Jak przygotować pietruszkę na zimę: proste i szybkie metody

Możesz pochwalić się obfitymi zbiorami pietruszki? Cóż, gratulujemy i od razu sugerujemy, aby nie tracić dobra, ale zachować je na nadchodzące miesiące. Nie wiesz jak ugotować pietruszkę na zimę lub boisz się zepsuć produkt? W takim razie zapraszamy do przeczytania naszego artykułu i dowiedzenia się, jak inna jest pietruszka na zimę. Oferujemy TOP 7 najpopularniejszych opcji przechowywania tej rośliny. Ustalmy, co jest lepsze: pietruszka suszona czy mrożona? Czy można go marynować?

Marynowana pietruszka

Prawdopodobnie słyszałeś o kiszonych ogórkach, a może nawet ćwiczyłeś kiszenie pomidorów. A co z marynowaną pietruszką? Tak, to nie jest najbardziej dwuznaczny przepis ze wszystkich, jakie można przygotować z pietruszki na zimę. Ujmijmy to tak, nie leży to na powierzchni, ale na pewno warto spróbować. Takie przygotowanie pietruszki na zimę w domu nie wymaga specjalnych umiejętności. Sam zobacz!

  1. Przede wszystkim musisz dobrze umyć pietruszkę.

  2. Weź tylko świeży produkt, bez suchych liści.

  3. Pokrój warzywa na kawałki (dowolnej wielkości, jaką lubisz).

  4. Przygotuj słoiki (muszą być czyste i wysterylizowane).

  5. Na dno pojemników wrzuć 2-3 liście laurowe i 2-3 ząbki czosnku.

  6. Rozłóż natkę pietruszki (należy ją ułożyć gęstymi warstwami, aby w słoiku było jak najmniej wolnego miejsca).

  7. Zacznij przygotowywać marynatę. Aby to zrobić, zagotuj zwykłą wodę z solą i octem (na 1 litr wody potrzeba około 2 łyżek soli i 100 ml octu stołowego).

  8. Natychmiast dodaj sól i gryź dopiero po ugotowaniu. Następnie gotuj przez około pół minuty.

  9. Gotową marynatę wlać do słoików z gęsto upakowaną natką pietruszki.

  10. Zamknij słoiki, poczekaj, aż całkowicie ostygną i wyślij do przechowywania (taka pietruszka w słoiku na zimę wytrzymuje dość długo i jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, ale najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu).

Kiszona pietruszka

Zastanawiasz się, jak zakonserwować pietruszkę na zimę, wykorzystując niemal wyłącznie samą zieleń? Oczywistą opcją jest pietruszka na zimę z solą! Do wdrożenia potrzebny jest tylko świeży zielony liść. Nie ma znaczenia, czy rośnie w ogrodzie, w szklarni, czy nawet na parapecie. Tak, tak, jeśli znasz podstawowe zasady i tajemnice uprawy na parapecie, możesz łatwo poradzić sobie z tym zadaniem. Przygotujmy więc pietruszkę na zimę poprzez kiszenie: rozważymy kilka odmian.

Jak posolić pietruszkę w słoiku bez niczego? To prawie to samo, co marynowana pietruszka na zimę w słoikach, tylko bez octu, czego wielu nie lubi. Warzywa wystarczy drobno posiekać (znowu bierzemy soczyste liście). Wlać zawartość do dużej miski, aby wygodnie było ją wymieszać i dodać sól. Możesz wziąć tyle pietruszki, ile chcesz, ale zawsze trzymaj się proporcji 1 do 5. Oznacza to, że jeśli masz 1 kg zieleniny, potrzebujesz nie więcej niż 200 g soli. To jest przykład. Napełnij słoik do samej góry, zamknij hermetycznie pokrywką i trzymaj smakołyk do dnia X, kiedy to otworzysz go zimą.

Jak posolić pietruszkę na zimę innymi ziołami? Możesz łączyć pietruszkę z innymi warzywami. Twoja wyobraźnia jest tutaj bogata. Polecamy spróbować tandemu z koperkiem: najbardziej przydatnego i niezwykle aromatycznego połączenia produktów, które można stosować zimą jako dressing do ziemniaków i wszelkich potraw. Kolejny dobry duet uzyskuje się z selerem – potwierdzają to recenzje znawców kulinarnych! Algorytm działań i proporcje są takie same. Jeśli chodzi o stosunek pietruszki do koperku, kieruj się wyłącznie swoimi preferencjami. Najważniejsze jest, aby wszystko dobrze wymieszać z solą, aby produkt nie zepsuł się przez miesiące.

Pietruszka konserwowa

Innym bardzo popularnym sposobem przygotowania pietruszki na zimę jest jej konserwowanie. W tym przypadku im częściej użyjesz różnych składników, tym bogatszy będzie ostatecznie smak. Do pietruszki dobrze komponują się różne przyprawy i zioła, dlatego można dużo i z powodzeniem eksperymentować. Pietruszka marynowana w maśle okazuje się bardzo smaczna. Jeśli nie próbowałeś, przepis jest następujący:

  1. Przygotuj natkę pietruszki (umyj, usuń liście złej jakości).

  2. Weź olej roślinny w ilości 100 ml na 400-500 g pietruszki, a także czosnek i sól do smaku. Jeśli lubisz smak i zapach czosnku, możesz dać więcej czosnku.

  3. Musisz zmielić warzywa (pietruszka na zimę przez maszynę do mięsa okazuje się mega aromatyczna w posiekanej formie), dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.

  4. Przygotowaną mieszankę wkładamy do słoiczka/pojemnika i zostawiamy do przechowywania w lodówce.

Jeśli nie ma maszynki do mięsa, alternatywną opcją jest pietruszka na zimę z blenderem. Wszystko potoczy się dokładnie tak samo. I rozważ jedną ważną kwestię: w formie opisanej powyżej produkt będzie przechowywany przez około miesiąc. Jeśli chcesz, aby podobny sos pietruszkowy przetrwał dłużej przez zimę, dodaj więcej soli. Tak, będzie trochę słone, ale trwałość znacznie wzrasta. Kto tu ma pierwszeństwo.

Zamrożona pietruszka

Czy zamrażasz pietruszkę na zimę? Wow, pytasz! Zamarzają i jak - jest jeszcze więcej sposobów, niż wielu może sobie wyobrazić. Możesz zamrozić pietruszkę na zimę bezpośrednio w pęczkach, w foremkach lodowych, w zwykłych pojemnikach, a nawet w workach. Jak zamrozić pietruszkę na zimę w zamrażarce, stosując każdą z wymienionych metod? Krótka instrukcja:

Zamrażamy pęczki. Nie jest to najskuteczniejsza metoda, powiedzmy od razu, ale da się ją wyćwiczyć. Kto jest zainteresowany taką pietruszką na zimę, mrożone są tylko absolutnie suche warzywa. Jeśli pietruszka będzie choćby lekko wilgotna, zimą nie będzie można jej oddzielić od siebie. Otrzymasz solidną bryłę zamrożonej zieleni. Dlatego pamiętajmy o ich wysuszeniu i najlepiej wkładamy do zamrażarki w małych, związanych pęczkach, tak aby wygodnie było je wyjąć i dodać np. do barszczu.

Zamrozić w formie lodu. Tutaj wszystko jest niezwykle proste: drobno posiekaj natkę pietruszki i wypełnij nią każdą formę w około 70-75%, tak aby powstała niewielka szczelina. Wlać na wierzch zwykłą przegotowaną wodę bez niczego lub w połączeniu z olejem roślinnym. Poczekaj, aż zamarznie, wyjmij kostki lodu z pietruszką i włóż je do dowolnej torby/pojemnika. Zimą bardzo wygodnie jest wziąć 1-2 kostki i używać ich do gotowania.

Zamrażaj w butelkach. Do tej metody potrzebujesz zwykłej plastikowej butelki z wodą mineralną. Należy go dokładnie umyć i wysuszyć. Następnie weź pietruszkę, posiekaj ją i, jeśli chcesz, dodaj inne warzywa. To jedna z opcji zamrażania koperku i pietruszki na zimę. Oprócz koperku biorą zieloną cebulę, kolendrę, bazylię - co każdy lubi. Nie jest konieczne całkowite napełnienie butelki zieleniną. Lepiej zostawić trochę miejsca, żeby łatwiej było się wydostać.

Suszona pietruszka

Jak zachować warzywa na zimę bez zamrażania, aby nie straciły swoich przydatnych właściwości? Zawsze dobry pomysł – pozostawić do wyschnięcia. Tak, podczas tego procesu musisz zwracać większą uwagę na to, co się dzieje, ale wynik jest wart całego trudu. Jak prawidłowo suszyć pietruszkę na zimę? Istnieją różne opinie na ten temat. Przedstawiamy najpopularniejsze opcje:

Suszyć w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Nie wszyscy szanują tę metodę, ale pozostaje jedną z najlepszych. Jak więc ugotować suszoną pietruszkę na zimę za pomocą piekarnika? Rozgrzej piekarnik do 60-70 stopni. Temperatura powinna utrzymywać się na plus/minus w tym zakresie. Jeśli będzie za gorąco, produkt okaże się kiepskiej jakości. Możesz nawet lekko uchylić drzwiczki piekarnika, od czasu do czasu monitorować proces i mieszać warzywa, aby równomiernie wyschły. Kiedy zorientujesz się, że jednym dotknięciem rozbijasz pietruszkę - możesz ją wyjąć. Bardzo ważne jest, aby nie przesadzić. Jeśli chodzi o kuchenkę mikrofalową, jest to dosłownie 2-5 minut. Ustaw kuchenkę mikrofalową na maksimum i przytrzymaj warzywa przez 120-150 sekund. Spróbuj. Nie suchy? Jeszcze 60-120 sekund, nie więcej i będzie gotowe.

Suszyć w suszarce elektrycznej. Jeśli masz nowoczesne urządzenie elektryczne, najprawdopodobniej istnieje specjalny tryb na zioła. To koniec instrukcji. Wystarczy ustawić ten tryb i wysuszyć, aż będzie gotowy: w plasterkach lub w całości. Trudno o prostszy sposób przygotowania pietruszki na zimę.

Suszymy na otwartej przestrzeni. Tak robiły nasze babcie i dziadkowie. Czy jesteśmy od tego gorsi? Jeśli jest wolne miejsce (na przykład strych lub własne podwórko), możesz umieścić pietruszkę bezpośrednio pod otwartym słońcem. Trudność tej tradycyjnej metody polega na tym, że konieczne jest zapewnienie ochrony przed muchami i innymi owadami, a także zajmuje to więcej niż jeden dzień. Konieczne jest przesunięcie pietruszki, aby wyschła z różnych stron.

Zdjęcia: Depositphotos
Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023