Gdzie i jak najlepiej przechowywać fasolę, aby uniknąć szkodników
Fasola jest smaczna, zdrowa i pożywna. A tym bardziej w domu zimą, kiedy pojawia się najdziksza nostalgia za świeżością z ogrodu. Chcę ugotować bogaty barszcz lub pachnący winegret, więc przechowywanie fasoli wysuwa się na pierwszy plan. Jeśli jesteś zainteresowany tym tematem, wymyślmy to razem.
Zbadaliśmy wiele sposobów, aby w końcu wiedzieć, jak przechowywać ziarna przez długi czas, aby nie psuły się i nie traciły swoich walorów smakowych. A co najważniejsze: jak chronić tak cenny produkt przed inwazją szkodników? Po poświęceniu zaledwie kilku minut swojego czasu dowiesz się, jak przechowywać fasolę do wiosny, czyli jakie warunki przechowywania fasoli są uważane za najbardziej optymalne. Sytuacja jest dość delikatna, więc nie marnujemy ani sekundy!
Zbieranie i przechowywanie suchej fasoli przed złożeniem na zimę?
Jak zbierać fasolę? Jak każde warzywo, uprawa fasoli wymaga odpowiedniego montażu, co po części decyduje o powodzeniu przechowywania produktu przez długi czas. Wstępnie zebrane strąki poddawane są dalszemu suszeniu. Dopiero gdy są całkowicie wysuszone (w zależności od warunków wstępnego przechowywania), lekko otwarte, a same ziarna stają się twarde, wtedy możemy mówić o pełnej gotowości do przejścia do kolejnego etapu przechowywania. Zadaniem właściciela lub gospodyni jest usunięcie wszystkich owoców ze strąków w każdy możliwy sposób. Okres przydatności do spożycia fasoli suchej jest znacznie dłuższy niż fasoli mokrej, czyli takiej, która nie osiągnęła stanu pełnej dojrzałości. Oczywiście istotnym czynnikiem są warunki przetrzymywania i początkowa jakość plonu.
Czy psują się nasiona fasoli po długotrwałym przechowywaniu?
Jakakolwiek kultura jest przechowywana (na przykład cebula, marchew lub jakiekolwiek rośliny strączkowe), w pewnym momencie owoce i tak zaczynają się psuć. Twoim zadaniem jest maksymalnie opóźnić ten proces. Jak pokazuje praktyka, okres przydatności do spożycia suchej czerwonej fasoli, a także okres przydatności do spożycia białej fasoli, można obliczyć na lata. Średnio w optymalnych dla siebie warunkach leży około 2 lat. Oznacza to, że jest całkiem realistyczne, że przynajmniej do następnych zbiorów ziarna nie ulegną zepsuciu, jeśli będą właściwie przechowywane. Jeśli jego kolor znacznie się zmienił lub jego kształt się zmienił (pomarszczył się), to oczywiście taki produkt nie jest już wart jedzenia. Pojawienie się charakterystycznych plam może wskazywać na grzyba, a znaczne ubytki, a nawet dziury mogą świadczyć o obecności szkodników. Przyczyną przedwczesnego psucia się jest wysoka wilgotność i brak ochrony przed insektami.
Jakie szkodniki fasoli są najbardziej niebezpieczne podczas przechowywania fasoli?
Jak mówią, swojego wroga trzeba znać, bo tylko tak można się go pozbyć. Wśród pasożytów zagrażających tej kulturze są mszyce, mączliki i wiele innych, ale są one aktywne w fazie dojrzewania. Jednak wołek fasolowy wyrządza największe szkody podczas przechowywania, a nie podczas uprawy. Tutaj, jakby z nazwy, wszystko jest jasne ... Dosłownie zamienia każdy owoc w sito z ledwo zauważalnymi otworami. Terminowe wykrycie szkodnika będzie zbawieniem, ponieważ nawet na miejscu zaczyna się szybko rozmnażać. Jedna zainfekowana fasola może być śmiertelna dla całej uprawy. Chwilowe zamrożenie fasoli pomoże zniszczyć szkodnika, a pozostaje tylko uporządkować fasolę: usuń zepsute i zostaw dobre. Jednak jeśli nie zauważysz tego na czas, w pewnym momencie musisz po prostu wyrzucić wszystkie swoje zapasy. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, gdzie i w jakiej formie zostawić fasolę na zimę.
Co włożyć do słoika z fasolą, aby zapobiec insektom?
Szkodniki fasoli skarżyły się na długo przed pojawieniem się Internetu, więc metody radzenia sobie z nimi są bardzo różnorodne. Jedną z najczęstszych metod jest wstępna sterylizacja słoików. Następnie na dno pojemników wlewa się trochę popiołu, co, jak się uważa, może odstraszyć szkodliwe robale, a także zapobiega pojawianiu się grzybów i pleśni. Przed zjedzeniem roślin strączkowych należy je dokładnie umyć z cząstek popiołu. Kolejny ciekawy lifehack polega na tym, że robale nie tolerują pikantnych aromatów. Dlatego do słoika można włożyć gałązkę koperku, rozmarynu lub kilka ząbków czosnku. Widzisz, o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze niż majstrowanie przy popiołach. Cóż, i jeszcze jeden ważny punkt: lepiej umieścić fasolę na zimę w słoikach w chłodnym miejscu i w pewnej odległości od innych roślin strączkowych lub zbóż.
Czy można przechowywać fasolę w domu w plastikowych butelkach?
Od dawna myślano o przechowywaniu fasoli w szklanym słoju i ta metoda jest w 100% uzasadniona, jeśli pojemnik jest szczelnie zamknięty. Jednak czy można użyć innego pojemnika? Tak. Na przykład nasi przodkowie wzięli płócienne torby i do wiosny rośliny strączkowe stały dokładnie.
Dziś dominują opakowania z tworzyw sztucznych: różnorodne tace, pojemniki itp. Jeśli nie chcesz kupować specjalnego pojemnika, możesz wziąć zwykłą plastikową butelkę po napojach. Możesz bezpiecznie zostawić w nim fasolę. Przechowywanie w zimie zakończy się sukcesem, jeśli wstępnie wysuszysz butelkę i upewnisz się, że nie ma w niej obcych zapachów ani dziur. Podobnie jak w przypadku słoika, dla profilaktyki można wrzucić trochę przyprawy. Nawet liść laurowy wystarczy. Pojemnik można całkowicie napełnić ziarnami, należy pamiętać o zamknięciu pokrywy.
Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, to w takich warunkach produkt na pewno musi leżeć przez rok.
Czy przechowywanie fasoli na zimę w zamrażarce jest w porządku?
Tak, przechowywanie zielonej fasoli w zamrażarce to jedna z realnych opcji. Owoce mogą leżeć zamrożone przez bardzo długi czas, nie tracąc ani smaku, ani przydatności. Główną cechą tej metody jest to, że możesz zaoszczędzić sobie konieczności gotowania fasoli w przyszłości. Czy pamiętasz, ile czasu zajmuje gotowanie? A czasem ma się ochotę na barszcz tu i od razu. Do przechowywania w zamrażarce można wziąć tak zwaną młodą fasolę - te, które nie osiągnęły stanu pełnej dojrzałości, to znaczy nie stały się twarde. Zimą jest bardzo przydatna - świeża, smaczna i szybka w przygotowaniu. W pełni dojrzałe owoce można zamrozić na surowo lub po ugotowaniu. Albo tak i tak. Przezroczyste torby ze specjalnymi zapięciami najlepiej sprawdzają się jako pojemniki. Są hermetycznie zamknięte, a poza tym widać zawartość. W skrajnych przypadkach można podpisać każdą torbę z osobna.
Zdjęcia: Depositphotos