Garden Blog

Co zrobić z zielonymi pomidorami: sekrety szybkiego dojrzewania i najlepsze przepisy na zimę

Jesień to sezon aktywnego zbioru i przetwarzania plonów. Jeśli wrzesień obfituje w deszcze, a średnia dzienna temperatura spadła, widać, że pomidory przestają się czerwienić. Niektórzy ogrodnicy decydują się na czekanie, inni nie podejmują ryzyka i zbierają cały plon w postaci zielonej. W artykule odpowiemy na główne pytania: co zrobić z zielonych pomidorów na zimę i czy można używać ich na zielono.

Dla tych, którzy wolą zbierać tylko dojrzałe pomidory, sklep internetowy Garden Number One oferuje możliwość zamówić nasiona pomidorów wczesnych odmian. Będziesz miał sadzonki pomidorów najlepszej jakości.

Co zrobić z zielonymi niedojrzałymi pomidorami, aby zmieniły kolor na czerwony?

Bez względu na powód zbierania zielonych pomidorów z krzaków, musisz wiedzieć, że owoce mogą dojrzewać w domu. Aby pomidory zmieniły kolor na czerwony, zielone pomidory układa się w ciepłym pomieszczeniu. Lepiej, żeby nie były bezpośrednio nasłonecznione, inaczej wpłynie to negatywnie na smak. Na skalę przemysłową proces dojrzewania jest przyspieszany za pomocą etylenu. Ten sam gaz emitują już dojrzałe warzywa i owoce, dlatego zaleca się postawienie w pobliżu jabłka/banana/czerwonego pomidora.

Uwaga! Nawet jeden owoc zakażony chorobą może zarazić sąsiadów, dlatego należy codziennie sprawdzać dojrzewające plony, wyrzucając (jeśli zostaną znalezione) zepsute pomidory.

Najlepsze sposoby na dojrzewanie pomidorów w domu:

  • włóż zielone warzywa do torebki lub słoika z pokrywką, dodaj jednego dojrzałego banana, który stymuluje proces dojrzewania;
  • niedojrzałe owoce układa się w pudełku z drewna lub tworzywa sztucznego, aby się nie dotykały, przykryj gazetą / pergaminem na wierzchu, naprzemiennie warstwami, przykryj papierem ostatni rząd pomidorów;
  • całe krzewy wyciąga się z ogrodu, wiesza w ciepłym pomieszczeniu z dobrą wentylacją - pomidorów nie da się odróżnić od tych zebranych z ogródka.

Uwaga! Zielone owoce będą dojrzewać przez 3 tygodnie w temperaturze +10-15°C, 2 tygodnie w temperaturze +18-21°C. Jeśli umieścisz pomidory w pomieszczeniach o różnych warunkach temperaturowych, będziesz mógł cieszyć się zbiorami przez długi czas.

Czy można zamrozić zielone pomidory?

Aby nadać potrawom oryginalny smak i stworzyć sosy do mięsa, niedojrzałe pomidory można zamrozić. Zawierają dużą ilość kwasu, zastępując cytrynę podczas gotowania. Przygotowanie zajmuje minimum czasu.

  • Owoce należy umyć, wysuszyć, odciąć uszkodzone obszary.
  • Miąższ nie jest oddzielany od skóry, krojony w drobną kostkę.
  • Pomidory zaleca się wrzucić do pojemnika pomiarowego i już wylać z niego do torby w celu dalszego zamrożenia.
  • Zimą wystarczy zaopatrzyć się w jedną porcję i dodać do sosu lub mięsa.

Gospodynie domowe zauważają, że zielone pomidory najczęściej łączy się z kurczakiem, używa się ich do ryb i zielonej zupy oraz przy pieczeniu buraków na barszcz. Na patelnię wystarczy jeden średniej wielkości owoc.

Popularne przetwory z zielonych pomidorów

Na zimę można przetworzyć dużą liczbę zielonkawych pomidorów. Gwarantuje to bezpieczeństwo całej uprawy oraz urozmaicone menu.

Adżika z zielonych pomidorów w słoiku.

Pierwszą opcją jest gotowanie gotowanej adżyki bez czosnku. Aby to zrobić, 2 kg niedojrzałych pomidorów i 200 g ostrej papryki (obranej) przepuszcza się przez maszynę do mięsa. Dodaj posiekaną natkę pietruszki na patelnię, łyżkę suchej adżyki i soli, szczyptę czarnego pieprzu i chmeli suneli, jedną trzecią szklanki cukru, 50 g octu, 70 g oleju roślinnego. Wszystko powinno gotować się przez pół godziny, po czym można doprowadzić miksturę do preferowanego smaku, dodając przyprawy. Adżika jest usuwana z ognia i układana w słoikach, przekręcana.

Surowa adżika jest robiona bez gotowania.

Na 3 kg zielonkawych pomidorów weź 200 g czosnku, 100 g ostrej papryki i chrzanu, kopru. Wszystkie składniki przepuszcza się przez maszynę do mięsa, miesza, dodaje łyżkę soli i szczyptę cukru. Ugniataj, aż substancje luzem się rozpuszczą, ułóż w sterylnych słoikach i zamknij.

Przepis na pikantne zielone pomidorki koktajlowe na zimę.

Na pół kg zielonych pomidorów potrzeba pół litra wody, 6 ziaren czarnego pieprzu i 4 groszki ziela angielskiego, 2 liście laurowe i tyle samo ząbków czosnku, 1 papryczka chilli, kilka gałązek kopru i pietruszki, 2 duże łyżki soli, 2 małe łyżeczki cukru, 4 łyżeczki 9% octu. Wszystko układa się w 2 półlitrowych sterylizowanych słoikach wypełnionych wrzącą wodą. Po 15 minutach wszystko wlewa się na patelnię, gotuje, ponownie wlewa. Słoiki są skręcone i usunięte na 2 miesiące.

Pomidory zielone w zalewie.

Na 1 kg warzyw potrzebne będą 4 łyżki cukru, 2 łyżki soli i czosnku, 4 liście laurowe i 2 litry wody. Każdy pomidor jest przebijany wykałaczką. Zmiażdżony czosnek, cukier, sól, wodę miesza się w rondlu, dodaje liście laurowe. Gotuj marynatę przez kilka minut. Pomidory wkłada się do słoika, zalewa gorącym roztworem bez lawruszki. Po 15 minutach zalewę wylewa się do ponownego zagotowania. Przełożyć do słoika i zakręcić.

Dżem z zielonych pomidorów.

Musisz użyć pomidorów o jasnozielonej skórce o niewielkich rozmiarach. Jeden kilogram pomidorów myje się, oczyszcza z łodyg i nasion, kroi na 8 plasterków. Do rondelka wlej 1 szklankę wody i dodaj kilogram cukru. Syrop gotuje się przez 2-3 minuty, wlewa plasterki pomidora, gotuje przez 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić, a następnie ponownie gotować przez 10 minut. Procedurę gotowania powtarza się jeszcze dwa razy. Ostatnim razem dodać sok z cytryny i trochę startej skórki. Dżem umieszcza się w słoikach, słoiki się zakręca.

Co można zrobić z zielonych pomidorów: szybkie przepisy

Owoce nie muszą dojrzewać w słoikach do długotrwałego przechowywania. We współczesnej kuchni istnieje wiele przepisów z zielonkawymi owocami. Niektóre z nich są bardzo popularne, inne nie są dla wszystkich, ale każda jest warta wypróbowania.

Smażone zielone pomidory to szybka amerykańska przekąska. Plasterki muszą pokroić 4 owoce. Oddzielnie ubij jajko, jedną trzecią szklanki mleka, sos Tabasco, czarny pieprz i sól w misce. Rozpuść masło na patelni. Zanurz plastry w mieszance, posyp bułką tartą i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Możesz po prostu usmażyć na mące.

Najsmaczniejsza sałatka z zielonych pomidorów – potrzebujesz kiszonych zielonych pomidorów. Musisz pokroić 2 kiszone pomidory, 1 świeży czerwony pomidor, cebulę, dodać mielony pieprz i łyżkę oliwy z oliwek.

Gruzińskie zielone pomidory – przepis przeznaczony jest na dwulitrowy pojemnik. Na 1,5 kg zielonkawych owoców tej samej wielkości weź 2 główki czosnku, pęczek pietruszki, pół papryczki chili, litr wody, 2 łyżki soli. Każdy pomidor należy przeciąć krzyżem prawie do podstawy. Czosnek, pieprz i pietruszkę siekamy, mieszamy, pomidory faszerujemy mieszanką. Warzywa umieszcza się w pojemniku i zalewa schłodzoną solanką z wody i soli. Przykryć pokrywką z ładunkiem i przechowywać przez trzy dni w temperaturze pokojowej. Następnie umieść w chłodnym miejscu, 10 dnia danie jest gotowe.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023