Pomidory w upale: praktyczne porady i wybór najbardziej odpornych na ciepło odmian
Z pewnością słyszałeś, że pomidory kochają słońce? Co powiedzieć, jeśli pomidory uprawiane na słonecznych polach od dawna stały się prawdziwą marką w Polsce. Rzeczywiście, ta kultura kocha ciepło, ale nadmierna ekspozycja na światło ultrafioletowe może być szkodliwa dla pomidorów. Kiedy kilka dni z rzędu utrzymuje się zbyt wysoka temperatura powietrza, a niebo jest całkowicie bezchmurne, pojawia się pytanie: co zrobić z pomidorami w upale, aby je chronić i nie stracić zbiorów? Dziś znajdziemy rozwiązanie i podpowiemy, na jakie odmiany pomidorów odpornych na upały zwrócić uwagę. Zaczynamy!
Jak dbać o pomidory w upale?
Jeśli pomidor jest odporny na upały, nie oznacza to, że można go zostawić samego w palącym słońcu i nic nie robić. Nawet najbardziej odporne na upały odmiany pomidorów do uprawy gruntowej nie są w stanie samodzielnie przetrwać długo ignorowanych upałów bez strat w jakości i ilości owoców. Czasami dochodzi nawet do wysuszenia części roślin i ich obumarcia. Cóż, tak jest już w najbardziej krytycznych sytuacjach, do których nie należy i nie można doprowadzać. Oferujemy 3 proste rozwiązania, które pomogą Ci doprowadzić pomidory do wysokiej jakości owocowania nawet w upale:
Rozwiązanie nr 1. Podlewaj na czas!
W warunkach normalnego średniego lata w Polsce dorosłe pomidory mogą w ogóle obejść się bez podlewania. Dzieje się tak, jeśli deszcz pada przynajmniej od czasu do czasu. Jeśli nie ma deszczu, ale temperatura nie jest wysoka, normalne jest podlewanie 2 razy w tygodniu, przy użyciu 2-3 litrów wody pod krzakiem. Ale gdy temperatura jest zbyt wysoka, a słońce mocno grzeje, należy podlewać co najmniej co drugi dzień, aby zapobiec głębokiemu wysuszeniu gleby. Sucha wierzchnia warstwa gleby (1-2 cm) jest dopuszczalna. Jednak jeśli ziemia jest sucha na poziomie korzeni, zaczynają się problemy. Kolejna ważna kwestia: jak prawidłowo podlewać? Tylko wieczorem i w żadnym wypadku w słoneczny dzień. Podlewać pod korzeń, a nie na liście, w przeciwnym razie istnieje ryzyko ich spalenia.
Popularne pytanie: jaka temperatura jest krytyczna dla pomidorów? Trudno powiedzieć, ponieważ istnieją czynniki, które na to wpływają. Na przykład wilgotność, zachmurzenie itp. Ale jeśli temperatura wzrasta powyżej +30°C w ciągu dnia i powyżej +23°C w nocy, jest to już temperatura krytyczna dla pomidorów. Takiej temperatury pomidory nie tolerują - w takich warunkach niemożliwe jest pozostawienie ich bez podlewania. Optymalna temperatura dla pomidorów to +25...+27°C w ciągu dnia i około +18°C w nocy. Ale niestety nie można kontrolować niebiańskiego biura. Musisz dostosować się do pogody i nie patrzeć na to, jaką temperaturę pomidory mogą wytrzymać w ziemi, ale na to, co zrobić, aby ją wytrzymały.
Rozwiązanie nr 2. Zrób cieniowanie!
Nie ma znaczenia, czy bierzemy pomidory odporne na ciepło do otwartego gruntu, czy mniej odporne - w każdym przypadku cieniowanie będzie dobrym pomysłem. Pomysł jest tak prosty, jak to tylko możliwe: stworzyć sztuczny cień i chronić rośliny przed nadmiernym słońcem. Czasami jest to łatwiejsze do wdrożenia, czasami trudniejsze. Jest to łatwiejsze, gdy w pobliżu rosną drzewa lub budynki. Trudniej jest, gdy pomidory znajdują się na całkowicie otwartej przestrzeni. W takim przypadku można wbić w ziemię wysokie patyki (drewniane lub metalowe - nie ma to znaczenia). Rozciągnij mocną tkaninę lub plandekę, tworząc efekt parasola. W ten sposób pomidory będą w cieniu w słońcu. Wydaje się to drobnostką, ale może je uratować.
Rozwiązanie nr 3. Prawidłowe odżywianie!
Czy im więcej nawozu, tym lepiej? Nie! A szczególnie nie należy przesadzać z nawożeniem w ekstremalnych upałach. Zastanów się nad sobą. Czy naprawdę czujesz się głodny, gdy jesteś spragniony? Wręcz przeciwnie, zapotrzebowanie na składniki odżywcze spada. Dokładnie tak samo jest z pomidorami. Kiedy pogoda jest sucha przez długi czas, nie potrzebujesz dodatkowego odżywiania. Odpowiednim rozwiązaniem jest spryskanie zielonej masy pomidorów roztworem na bazie wapnia, który zwiększy wytrzymałość roślin. Podobnie jak w przypadku podlewania, wszelkie manipulacje z wprowadzaniem nawozów przeprowadza się wieczorem. W skrajnym przypadku rano lub w pochmurny dzień, jeśli jest to środek gorącego okresu.
Jak sprawić, by pomidor był odporny na ciepło metodami ludowymi? Istnieje metoda, która według ekspertów ludowych pomaga nie tylko pomidorom, ale także papryce i ogórkom wytrzymać upał. Przepis jest prosty: należy zagotować 2 litry wody. Dodaj kilka liści laurowych do wody. Gotować przez 3-5 minut i dodać jedną łyżkę jogurtu i sody oczyszczonej. Gotowe. Odstawić i ostudzić. W rezultacie rozcieńczyć koncentrat w kolejnych 5 litrach wody. Jak mówią ogrodnicy, powstały roztwór podlewają pod korzeń (wstępnie nawilżając glebę) lub spryskują liście (wieczorem). W rezultacie pomidory łatwo przechodzą okres suszy.
Czy każde z proponowanych rozwiązań + metod ludowych działa, czy nie? Zdecyduj sam. A my jesteśmy gotowi powiedzieć Ci, jakie odmiany pomidorów nie boją się upałów. Redaktorzy Garden Number One wybrali najbardziej odporne na ciepło odmiany pomidorów na otwartym terenie!
Odmiany pomidorów odporne na wysokie temperatury
Pomidor tolerancyjny na ciepło jest dość interesujący z wyglądu i nieskazitelny z agronomicznego punktu widzenia. Charakterystyka i opis mówią nam, że jest to odporny i dobrze tolerancyjny na ciepło pomidor. Ma uniwersalne zastosowanie - jest lubiany przez dzieci i dorosłych, którzy cenią go za walory smakowe. A kolor owoców zawsze poprawia nastrój, jak w najlepszych tradycjach żółtych pomidorów.
-
wysokość: do 150 cm (wymaga podwiązania);
-
owoce: małe, w kształcie gruszki, w kolorze przypominające banany;
-
miąższ: delikatny, aromatyczny;
-
smak: owocowo-pomidorowy;
-
waga: około 60-80 g średniej wagi jednego owocu;
-
uprawa: maksymalnie ciepłolubna, lubiąca słońce;
-
wydajność: średnia;
-
zastosowanie: spożycie na świeżo (przekąski, sałatki, dodatki do dań mięsnych), doskonała na aromatyzowane pikle i twisty.
Ale najlepszym pomidorem odpornym na ciepło (recenzje nie dadzą kłamstwa) - jest Golden Boy. Z nim najmniej problemów podczas uprawy w warunkach podwyższonej temperatury. Wytrzymałość na bardzo wysokim poziomie, a agrotechnika jest standardem.
-
wysokość: do 200 cm (podwiązanie i palikowanie są obowiązkowe);
-
owoce: słodkie, podobne do złotożółtych śliwek, charakteryzujące się dość gęstą skórką;
-
miąższ: umiarkowanie zwarty i słodki;
-
smak: słodko-pomidorowy, świeży;
-
waga: około 70-90 g średniej wagi jednego owocu;
-
uprawa: na stanowisku słonecznym;
-
plon: wysoki (z jednego metra kwadratowego ziemi można uzyskać ponad 6 kg doskonałych pomidorów);
-
zastosowanie: dowolna obróbka kulinarna, od zwykłego gotowania po marynowanie.
Jeśli szukasz, które odmiany pomidorów odpornych na ciepło nie wymagają zbyt wiele uwagi, powinieneś kupić nasiona pomidorów Cuor di Bue. Odmiana należy do średnio wczesnych, pierwsze zbiory pojawiają się po około 110-120 dniach od momentu posadzenia w otwartym terenie. Wiele osób szuka chińskiego pomidora odpornego na ciepło, ale ta odmiana nie jest gorsza. W charakterystyce smakowej na pewno!
-
wysokość: do 80 cm (stosunkowo nisko rosnący);
-
owoce: pomarańczowo-czerwone, podłużne, o gęstej skórce i pięknym błyszczącym połysku w pełnej dojrzałości;
-
miąższ: delikatny, mięsisty;
-
smak: słodkawy, z przyjemną pomidorową kwaskowatością;
-
waga: średnio około 200 g na owoc;
-
uprawa: odporna na upały, rośnie w nasłonecznionym miejscu;
-
wydajność: średnia, ale może być wysoka, w zależności od pielęgnacji;
-
zastosowanie: uniwersalne (owoce mają tendencję do długiego leżenia po zerwaniu i nie psują się, więc jest czas na wykorzystanie ich w 100% ich objętości).
Zdjęcia: Depositphotos