Garden Blog

Plamki i nalot na owocach gruszki: choroba czy norma?

Wczesne, późne, karłowate, nisko rosnące, wysoko rosnące - jest tak wiele odmian gruszek! Jednocześnie każda odmiana oznacza ogromną liczbę indywidualnych odmian, które mogą zaspokoić potrzeby zarówno ogrodników-amatorów, jak i profesjonalistów. Specjaliści zajmujący się uprawą grusz są prawdopodobnie świadomi większości, jeśli nie wszystkich, pułapek, ale początkujący często mylą charakterystyczne cechy niektórych odmian z objawami chorób. To ciekawy temat, któremu warto poświęcić osobny artykuł na naszym blogu.

Ośmielamy się przypuszczać, że Ty również niejednokrotnie widziałeś różnego rodzaju plamy na gruszy. Jak rozpoznać, czy jest to choroba, czy normalne zjawisko? Przy niedoświadczonym oku może to być naprawdę trudne do ustalenia....

Po pierwsze, cienka woskowa patyna jest normalna w 100% przypadków. Jeśli naturalnie matowa powierzchnia skóry wygląda na błyszczącą - również jest to normalne. Różowawe lub żółtawe beczki na wciąż całkiem zielonych owocach - również absolutnie w porządku. Brązowe plamy na poszczególnych owocach spowodowane nadmierną ekspozycją na palące słońce nie są niebezpieczne i nie są powodem do odmowy jedzenia gruszek. Jasny, matowy brązowy kolor na niektórych odmianach jest również normalny. Jeśli zbierzesz gruszki leżące na ziemi i zobaczysz jasnobrązowe plamy, są to ślady uderzeń. Takie owoce są bardzo smaczne, a pod skórką w tych miejscach, gdzie widoczne są plamy, miąższ może być jeszcze bardziej soczysty.

W ten sposób pokrótce rozważyliśmy różne opcje, w których plamy na owocach gruszy lub różnego rodzaju płytkach nazębnych nie powinny przerażać ogrodnika. Teraz przejdziemy do sytuacji, w których plamy i płytki nazębne sygnalizują obecność określonej choroby. Rozważamy 4 najczęstsze choroby.

Nierdzewność gruszki

Jeśli zauważysz brązową, szorstką patynę na owocach gruszki, jest całkiem możliwe, że jest to rdzewienie lub, jak to się nazywa, korkowacenie. Skórka gruszek przybiera nietypowy brązowo-rdzawy kolor i staje się gęstsza, niezbyt przyjemna w dotyku i lekko szorstka. Może to być zarówno wiele kropek, łączących się w oddzielne plamy, jak i solidna siatka pokrywająca lwią część powierzchni owocu.

Ogólnie rzecz biorąc, nie jest to nawet choroba, ale raczej patologia, która pojawia się w wyniku niekorzystnych warunków wzrostu drzewa owocowego lub z powodu niewłaściwej pielęgnacji.

Wśród czynników zależnych od ogrodnika są: traktowanie sadu środkami zawierającymi miedź podczas deszczu, a także stosowanie nadmiernej dawki azotu na wiosnę. Wśród czynników, które są poza kontrolą człowieka: nienormalnie wysoka wilgotność powietrza przez długi okres czasu, sucha gleba, negatywny wpływ zimnej pogody w okresie formowania się owoców. Przyczyną może być również niedobór boru.

Co ciekawe: ordzawienie nie jest przeciwwskazaniem do spożywania owoców. Co więcej, takie gruszki praktycznie nie tracą właściwości smakowych i pozostają dość soczyste. Cierpi na tym jedynie ich zdolność do przechowywania.

Co robić? Standardowe środki zapobiegawcze pomogą zapobiec pojawieniu się zarazy: terminowe przycinanie drzewa, stabilne podlewanie, właściwe stosowanie nawozów z umiarkowanym użyciem azotu, traktowanie drzewa kompleksami użytecznych mikroelementów, w tym boru.

Pleśń gruszy

Czy zauważyłeś pleśń na owocach gruszki? Jest to wyraźny znak, że roślina jest zainfekowana pleśnią sadzową. Jest ona również znana jako czarnuszka. Nawet jeśli posadziłeś najlepsze odmiany gruszy w Polsce, nadal istnieje możliwość infekcji.

W Polsce grzyb ten jest dość powszechny, więc prawdopodobieństwo zakażenia drzewa jest wysokie. Zwłaszcza jeśli mówimy o uszkodzonych, niepielęgnowanych roślinach o słabej odporności, a także młodych i niezbyt silnych.

Charakterystycznym objawem są czarne plamy na owocach i liściach gruszy. Czasami są one widoczne nawet na korze gałązek. Szybkość rozprzestrzeniania się grzyba jest dość wysoka, więc zdecydowanie nie warto uruchamiać sytuacji.

Osobliwością choroby jest to, że można łatwo usunąć pleśń na gruszkach (w tym na owocach) za pomocą prostego ruchu ręki. Wydawałoby się, że nie ma żadnych plam - wszystko jest normalne ... Jednak nie, choroba będzie postępować.

Za sprzyjające jej warunki uważa się wysoką wilgotność powietrza, zbyt gęste nasadzenia, gdy korony drzew są słabo wentylowane, a także obecność mszyc na drzewie, o sposobach zwalczania których (a także innych szkodników) rozmawialiśmy wcześniej na blogu. 

Co robić? Pojawienie się czarnych plam na owocach gruszy jest mało prawdopodobne, jeśli korona drzewa jest dobrze przerzedzona i przeprowadzono niezbędne środki zapobiegawcze w celu zwalczania głównych szkodników. Jednak jeśli pleśń jest już obecna, najlepszą metodą walki są fungicydy przemysłowe.  Możliwe jest leczenie środkami zawierającymi miedź. 

Brunatna zgnilizna gruszy

Czerwona plamka na owocach gruszy: co to jest? Takie pytanie często pojawia się u osób, które po raz pierwszy widzą zgniliznę owoców lub moniliozę. Ten niebezpieczny grzyb aktywnie rozwija się latem, gdy pogoda jest gorąca i wilgotna. Przede wszystkim atakuje te owoce, które są początkowo osłabione przez czynniki zewnętrzne - ptaki, szkodniki, kontakt z gałęziami itp.

Jeśli zaatakowany owoc dotknie zdrowego, przenosi zarodniki. W rezultacie gruszki gniją szybko i dość masowo. Na początku widać małe brązowe plamki, które z dnia na dzień stają się coraz większe. W rezultacie pokrywają one ponad 50% powierzchni owocu, wpływając również na jego wewnętrzną część.

Niektóre chore gruszki spontanicznie odpadają, inne - nadal pozostają na gałęziach. Ani pierwsze, ani drugie nie mogą być spożywane ze względu na ich nieprzydatność. Monilioza jest wrogiem dobrych zbiorów, dlatego należy szybko reagować nawet na najmniejsze objawy i nie czekać, aż większość owoców pokryje się plamami.

Co robić? Równolegle ważne jest przycinanie drzew. Jeśli choroba już dopadła gruszę, pierwszą rzeczą do zrobienia jest usunięcie wszystkich dotkniętych owoców i potraktowanie rośliny silnymi fungicydami. Wśród wielu odmian gruszek są takie, które są stosunkowo odporne na moniliozę.

 

Parch gruszy

Silne przeludnienie i deszczowa pogoda w połączeniu z nadmiernie gęstymi nasadzeniami prowadzą do pojawienia choroby parch gruszy. Co to jest? Choroba ta jest najbardziej charakterystyczna dla starych drzew owocowych i odwrotnie, dla bardzo młodych drzew, które nie rozwinęły odporności.

Choroba atakuje całą roślinę, zaczynając od końcówek blaszek liściowych, a kończąc na owocach. Na początku można zauważyć bardzo małe plamki, mieniące się jasnozielonymi odcieniami. Następnie deformują się i zmieniają kolor, nabierając ciemniejszych, oliwkowych akcentów.

Dość często takie plamki pojawiają się bezpośrednio pod skórką owocu i dążąc do przebicia, prowadzą do uszkodzenia skórki. W rezultacie miąższ traci soczystość, staje się twardy i niesmaczny. Jednocześnie liście również nie wyglądają najlepiej.

Parch może pojawić się na drzewie już wiosną, gdy temperatura powietrza jest na stabilnym plusie. Latem grzyb rozwija się bardzo szybko, więc reakcja powinna być odpowiednia.

Co robić? Aby zapobiec pogłębianiu się problemu, można użyć sprawdzonego fungicydu. Ważna jest również profilaktyka! Należy pamiętać o usuwaniu opadłych liści, ponieważ to właśnie tam zimują czynniki wywołujące parcha. Jesienią konieczne jest wykopanie gleby w pobliżu pnia drzewa. Pożądane jest jak największe rozrzedzenie korony.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023