Garden Blog

Jesienne chłody przeciwko uprawom: jak uchronić maliny przed mrozem

Dobre zbiory są celem każdego ogrodnika. Aby uzyskać dużo smacznych i nadających się do sprzedaży jagód, trzeba wykonać wiele pracy przez cały sezon. Najpierw należy kupić wysokiej jakości sadzonki malin, następnie zabezpieczyć ogród malinowy przed chorobami i szkodnikami, no i oczywiście nie można zapomnieć o odmłodzeniu starych krzewów. Jednak w każdym razie jesienne zbiory będą zagrożone niepowodzeniem z powodu zimnej pogody. W takim przypadku konieczne jest zabezpieczenie malin przed jesiennymi przymrozkami i pożądane jest zrobienie tego z wyprzedzeniem. Aby być w 100% przygotowanym na taką sytuację, pomoże Ci nasz dzisiejszy artykuł, w którym krótko omówimy, jak uratować maliny przed mrozem. Zwracamy uwagę na 4 główne czynniki, które wpływają na to, jak i kiedy odbędą się zbiory.

1. Przyspieszone dojrzewanie malin

Nawet jeśli masz najlepszą odmianę powtarzających się malin, nie możesz całkowicie ochronić jej przed negatywnymi skutkami złej pogody. Tak czy inaczej, jesienią będzie zimno, a jeśli malina owocuje przed mrozem, prawdopodobieństwo, że część owoców zamarznie, jest dość wysokie. Co można zrobić w takim przypadku? Właśnie tak! Konieczne jest przyspieszenie owocowania, które w przypadku odmian jesiennych jest niezwykle zależne od jakości gleby, światła i temperatury powietrza. Jest to zadanie wykonalne, ale należy je rozpocząć wczesną wiosną, gdy pogoda jest jeszcze dość chłodna.  

Przy niskich temperaturach eksperci zalecają przykrycie rosnących pędów agrowłókniną lub innym podobnym materiałem, okresowo wietrząc. Dopiero gdy długość pędów wyniesie około 25-30 cm, można zdjąć osłonę. W ten sposób realistyczne jest zapewnienie bardziej aktywnego wzrostu na wczesnym etapie. W rezultacie maliny zaczynają owocować szybciej w drugiej połowie sezonu i możliwe jest zebranie znacznej części zbiorów przed nadejściem jesiennych chłodów.

2. Terminowa pielęgnacja malin w sezonie

Maliny będą owocować aż do przymrozków, jeśli będą miały wystarczającą ilość składników odżywczych i witalności. Ważne jest, aby ich odporność była wystarczająco silna, aby oprzeć się próbom zainfekowania i osłabienia uprawy przez liczne patogeny. Aby maliny były bardziej wytrzymałe i odporne na niskie temperatury, należy sadzić je w rzędach, a nie luzem. W ten sposób rośliny będą miały zapewnione dużo światła słonecznego i świeżego powietrza. Kwestia wentylacji jest niezwykle ważna. Nie należy dopuszczać do nadmiernego zagęszczenia nasadzeń, w przeciwnym razie automatycznie zwiększa się zachorowalność malin.  

Regularne podlewanie w połączeniu z terminowym ściółkowaniem wspomaga witalność roślin. Ważną rolę w tym, czy maliny będą gotowe na długie jesienne owocowanie, odgrywają nawozy. Podstawą są humus i biohumus, które należy wprowadzić na samym początku sezonu. W późniejszym etapie można zastosować preparaty o zwiększonej zawartości fosforu i potasu. Można zakupić cały zestaw nawozów przeznaczonych specjalnie dla krzewów jagodowych. Spośród dostępnych sposobów dokarmiania i zwiększania odporności malin należy wyróżnić popiół drzewny.

3. Prawidłowa uprawa malin

Maliny powtarzające owocowanie charakteryzują się owocowaniem w kilku falach. Może owocować zarówno na zeszłorocznych, jak i nowych pędach. Zima w tym przypadku zagraża późnym jagodom na malinach z bieżącego roku, ponieważ dojrzewają one zbyt późno. Zwykle dzieje się tak, jeśli przycinanie było częściowe lub w ogóle nie zostało przeprowadzone. Stare pędy wiosną zaczynają aktywnie żerować. W tym samym czasie rozwijają się młode pędy, które nie otrzymują niezbędnej dawki składników odżywczych, które znajdują się w glebie i w większym stopniu trafiają do pędów z poprzedniego roku.  

W rezultacie - owocowanie na nowych malinach jest odkładane na jak najpóźniej, a bardzo często jagody dojrzewają już wraz z nadejściem przymrozków, co znacząco wpływa na ich jakość. Wyjście z tej sytuacji jest oczywiste i praktykowane przez doświadczonych ogrodników - po owocowaniu całkowicie odcinają powtarzające się maliny, koncentrując się w ten sposób wyłącznie na zbiorach jesiennych. W ten sposób owoce na nowych pędach w przyszłym roku powstają znacznie wcześniej i, jak pokazuje praktyka, ich średnia wielkość jest większa. Ponadto, ze względu na brak niedoboru składników odżywczych, odporność malin na zimno jest znacznie wyższa.

4. Zapobieganie przymrozkom i przedwczesne zbiory

Jeśli myślisz o tym, jak uratować maliny przed przymrozkami jesienią w czasie przymrozków, nie powinieneś oczekiwać niczego dobrego. Trzeba grać z wyprzedzeniem, ponieważ owoce malin (te, które są już dojrzałe) faktycznie ze 100% prawdopodobieństwem nie wytrzymują minusowej temperatury powietrza. Jeśli prognozy zapowiadają krótkotrwałe przymrozki, to nawet lekko różowe jagody należy zebrać z wyprzedzeniem. Jednak nawet zielone można zostawić. Ich wytrzymałość będzie wyższa - mogą wytrzymać do -2 ° C ... -3 ° C. Przy powtarzającym się ociepleniu nadal będą w stanie osiągnąć dojrzałość.  

 

Jeśli wystąpią mrozy powyżej -3°C, należy postępować inaczej. Tutaj głównym zadaniem jest uratowanie jak największej części plonu. Opcjonalnie - należy wyciąć pędy malin z jeszcze zielonymi jagodami, przenieść je do pomieszczenia chronionego przed mrozem i umieścić w wodzie. Przez kilka dni rośliny nadal zachowają zdolność do nasycania się wilgocią i przekazywania jej owocom, więc z dużym prawdopodobieństwem, jeśli nie wszystkie, to część uformowanych jagód na pewno dojrzeje. Jest to wykonalna opcja, ale nie trzeba dodawać, że na dużą skalę jest mało prawdopodobne, aby można było wyciąć i przenieść wszystkie maliny. 

 

Profesjonalni ogrodnicy, którzy uprawiają maliny na skalę przemysłową, używają specjalnych tuneli ochronnych. Z wyprzedzeniem wykonują metalowe ramy nad rzędami malin i w odpowiednim momencie rozciągają na nich folię lub inny materiał pokrywający, utrzymując w ten sposób dodatnią temperaturę powietrza w nocy podczas mrozów. Kiedy w ciągu dnia wychodzi słońce i temperatura powietrza wzrasta do komfortowego plusa - pokrywa jest usuwana, a maliny mogą spokojnie oddychać. W ten sposób okazuje się, że jesienią można zebrać 100% zbiorów. Ponieważ metoda ta wymaga znacznych wydatków pieniężnych na budowę ramy i zakup materiału pokrywającego, każdy ogrodnik sam decyduje: czy uratować późne maliny, czy też zadowolić się istniejącymi plonami.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023