Garden Blog

Fytoftoroza: jak uchronić warzywa psiankowate przed fytoftorą – pomidory, papryka bakłażan

Fytoftoroza to niebezpieczna i niestety powszechna choroba roślin warzywnych z rodziny psiankowatych. Fytoftoroza, jak w życiu codziennym nazywa się zarazę, może atakować drzewa, rośliny owocowe i iglaste. Jednak najbardziej cierpią na tym warzywa psiankowate. Prawdopodobnie widziałeś, jak ziemniaki czernieją, pomidory płoną, papryka zdechła, bakłażany zniknęły? Ten problem jest często omawiany przez ogrodników od połowy lata, a zwłaszcza pod koniec sierpnia – na początku września. W tej chwili zbiory już dojrzewają, ogrodnicy zastanawiają się, jak je zachować i przetworzyć. A potem na liściach i owocach pojawiają się brązowe plamy, choroba szybko chwyta sąsiednie rośliny, a po kilku dniach – można już zapomnieć o zbiorach. Jaki jest powód?

Ta zaraza jest chorobą roślin powodowaną przez grzyby rzekome pasożytujące na organizmach grzybni. Phytophthora – fitopatogeny rozwijające się na roślinach, w ziemi, czynniki sprawcze zarazy. Należy pamiętać, że są to pseudo grzyby, więc nie wszystkie środki przeciwgrzybicze działają skutecznie na fytoftorozę, a ogród przed nią nie jest tak łatwo chronić.

Oznaki zarazy – jak dochodzi do infekcji

Zarodniki grzybów latają na wietrze, żyją w ziemi, na szczątkach roślin. We wczesnych stadiach zakażenia choroba jest trudna do zdiagnozowania, na początkowych etapach słabo się objawia, a gdy już pojawiły się oczywiste objawy, nadszedł czas na podjęcie pilnych działań.

  • Liście zaczynają brązowieć i się zwijać. Przy silnej porażce w deszczową pogodę pojawia się na nich zakurzona, luźna, wilgotna powłoka – to zarodniki.
  • Na łodygach pojawiają się brązowe plamy, zaokrąglone lub wydłużone.
  • Na owocach – brązowe plamy, które stają się większe.
  • Choroba szybko się rozprzestrzenia i atakuje sąsiednie rośliny.

Zarodniki grzyba przenoszone są z ziemią, hibernują i rosną w glebie, pozostają na nasionach, częściach roślin, opadłych liściach, bulwach, cebulach itd. Wszystkie rośliny psiankowate są szczególnie podatne na choroby. W naszych ogrodach pojawia się nie tylko fytoftoroza papryki, fytoftoroza bakłażana pomidorów i ziemniaków. Choroba może pojawić się także na tytoniu ozdobnym i tytoniu do palenia, pęcherzycy ozdobnej i warzywnej. Jeśli więc ziemniaki twojego sąsiada rosną obok twoich luksusowych, zadbanych pomidorów – bądź ostrożny, obserwuj podłoże, podejmuj środki zapobiegawcze na czas.

Niestety zaraza ziemniaczana może atakować rośliny na każdym etapie rozwoju, od sadzonek po dorosłe silne krzewy. Choroba rozwija się najaktywniej przy wysokiej wilgotności, długotrwałych deszczach, słabej wentylacji, umiarkowanych temperaturach i w upale – od połowy lata do jesieni. Fytoftoroza rozprzestrzenia się szczególnie szybko, gdy noce są zimne i wilgotne, w ciągu dnia jest gorąco, a rośliny są zestresowane nagłymi zmianami temperatury.

 

Jak chronić warzywa przed fitoftorozą – metody zapobiegania i skuteczne zwalczanie fitoftorozy

 

Przy pierwszych oznakach zarazy na pomidorach, papryce itd. należy podjąć pilne działania. Ważne: najskuteczniejsze metody zwalczania fytoftorozy są zapobiegawcze. Aby wyleczyć rośliny, które już są chore, musisz użyć dobrych środków. A jeśli uszkodzenie jest poważne, wyleczenie go jest prawie niemożliwe. Fytoftoroza warzyw rozprzestrzenia się szczególnie szybko w szklarni z pomidorami, papryką, bakłażanem. Dlatego najlepszy środek na fytoftorozę to profilaktyka, wzmacnianie odporności roślin, pielęgnacja, właściwy dobór odmian itd.

Przeczytaj o zaletach różnych odmian i mieszańców pomidorów na naszym blogu. Jeśli zaraza jest powszechna w twoim regionie, mają ją twoi sąsiedzi, twoje rośliny są chore, to na otwartym terenie i szklarniach powinieneś wybrać odmiany o specjalnej odporności na zarazę.

W naszej kolekcji najlepszych odmian i mieszańców pomidorów są odporne na zarazę. Do uprawy na kratce, w szklarni ogrodowej wybierz wysokie nieokreślone pomidory – bardzo odporne i niezawodne.

Jednak bez środków zapobiegawczych nawet najbardziej odporne na fytoftorozę odmiany i hybrydy mogą zachorować. Dlatego pamiętaj, aby fytoftoroza pomidorów nie znalazła się na tych odmianach, warto postępować zgodnie z naszymi zaleceniami:

  • Pamiętaj, aby zdezynfekować amatorskie domowe nasiona, bulwy ziemniaka przed sadzeniem i siewem sadzonek. Używaj fungicydów i środków ochronnych. Profesjonalne nasiona poddawane są specjalnej obróbce, zaprawianiu, inkrustowaniu – przeczytaj o tym na naszym blogu.
  • Używaj wysokiej jakości podłoży do sadzonek, są one całkowicie zdezynfekowane. Domowe mieszanki gleby również muszą być dezynfekowane lekami.
  • Aby zabezpieczyć sadzonki pomidora przed fytoftorozą – po zbiorze lub w trakcie przesadzania – zalać ją dobrym ogólnoustrojowym fungicydem. Jeśli dostanie się do gleby, środek rozprzestrzeni się po całej roślinie i przez kilka tygodni ochroni rośliny papryki, pomidora, bakłażana. W tym czasie sadzonki zakorzenią się w nowym miejscu, przetrwają stres i staną się na tyle silniejsze, aby oprzeć się chorobom.
  • Zapewnij wentylację, weź pod uwagę rozmiar dorosłego krzewu, aby sadzenie nie było zbyt grube. Jeśli wilgotne powietrze zatrzymuje się, choroby pomidorów rozprzestrzeniają się po łóżkach z rekordową prędkością.
  • Usuń dolne liście, chore, pożółkłe, odetnij dodatkowe pasierbów. Użyj czystego, ostrego sekatora, aby uniknąć przenoszenia patogenów z chorej rośliny na zdrową. Okresowo dezynfekuje narzędzia ogrodowe.
  • Zwiąż pomidory i usuń dolne liście, aby nie dotykały ziemi, dzięki czemu rośliny dłużej zachowają zdrowie.
  • Usuń wszystkie przycięte gałęzie i resztki roślin z grządki i szklarni, nie zostawiaj ich w przejściach, patogeny fytoftorozy pozostają i rozwijają się na nich.
  • Podlewaj pomidory, paprykę, bakłażany – tylko pod korzeniem, aby woda nie dostała się na liście. Wszystkie te rośliny uwielbiają suchą głowę i mokre stopy. Te umiarkowane podlewanie pod korzeniem, aby liście były suche.
  • Niezbędna jest odpowiednia pielęgnacja. O prawidłowej uprawie bakłażana, właściwej pielęgnacji papryki, tajnikach pielęgnacji pomidorów i błędach w uprawie – przeczytaj rekomendacje naszych ekspertów.
  • Użyj wysokiej jakości zbilansowanego nawozu do opatrunku pogłównego. Wtedy rośliny będą silne i odporne na choroby. Ważne: nadmiar azotu prowadzi do zmniejszenia odporności na choroby roślin psiankowatych. Dlatego na początku kwitnienia stosuj opatrunki pogłówne z dużą zawartością potasu i fosforu.

Praktyczne zabiegi i kuracja preparatami ogrodniczymi

Właściwe stosowanie nowoczesnych fungicydów może zapewnić wystarczającą ochronę przed fytoftorozą. Dlatego należy wykonać co najmniej 3-4 zabiegi w sezonie. Jeśli wykonasz opryskiwanie prawidłowo, uzyskasz przyjazne dla środowiska i zdrowe plony. Należy pamiętać, że owoce zakażone patogenami grzybowymi są dalekie od najlepszego pożywienia, mogą powodować alergie i inne problemy. A przy prawidłowym stosowaniu i naprzemienności preparatów ogrodowych, bioochronie pomidorów, papryki, bakłażanów, rośliny będą zdrowe, a owoce przyjazne dla środowiska.

Dobry i trwały efekt dają preparaty zawierające miedź. Jeśli traktowałeś sadzonki i podlewałeś rośliny po posadzeniu, to pierwszy zabieg preparatami zawierającymi miedź wykonaj w 15-20 dni. Przeczytaj o datach ważności fungicydów w instrukcjach. Leki te działają przez około 7-10 dni, zmywane przez deszcz. W przyszłości kontynuuj leczenie ogólnoustrojowymi fungicydami. 15-20 dni przed zbiorem przełącz się na fito preparaty.

 

Domowe środki na fytoftorozę

W Internecie znajdziesz wiele rzetelnych porad, jak chronić pomidory przed zarazą, jak oszczędzać paprykę, jak oszczędzać bakłażany. W rzeczywistości nie można ich uznać za wiarygodne. Jeśli zależy Ci na dobrych i wysokiej jakości zbiorach, aby pomidory, bakłażany i papryka nie poplamiły się w ciągu tygodnia, a ziemniaki leżały do ​​wiosny, jeśli Twoja praca, czas i pieniądze są dla Ciebie cenne, mądrze stosuj preparaty ogrodnicze. Jak działają fungicydy, jak wybrać preparat na fytoftorozę i do ogrodu – przeczytaj bloga.

Jednak są ludzie, którzy chcą bez chemii, zasadniczo nie używają specjalnych preparatów ogrodowych. Zupełnie nie mają pojęcia, jak działają i nie chcą wiedzieć. Chociaż w rzeczywistości użycie popiołu, jodu to ta sama chemia, a surowica to ten sam produkt biologiczny. Tylko markowe leki mają niezawodny efekt, a „domowe metody” są wątpliwe.

  • Jod. Na 10 litrów wody lub mleka (serwatki), zgodnie z zaleceniami, dodać 15-20 kropli jodu. Roztwór jest obficie spryskany krzakami. Ta metoda jest uważana za zapobiegawczą. Przypomnijmy, że ogólnoustrojowy środek dostanie fytoftorozę pod liść i w całej roślinie, nawet tam, gdzie roztwór nie trafi. A woda z jodem łatwo zsuwa się z liścia i trzeba ostrożnie przetwarzać liście po obu stronach. Na dojrzałych roślinach trudno to zrobić ostrożnie. Tak więc tę metodę można uznać za słabo zapobiegawczą.
  • Serwatka mleczna ma słabe działanie ze względu na mikroflorę bakteryjną kwaśnego mleka. Serum rozcieńcza się do połowy wodą. Po wyschnięciu roztwór tworzy na powierzchni liści film, który zapobiega, hamuje rozwój choroby. Folia szybko zmywa się deszczem i rosą.
  • Popiół drzewny. Dodaj 3-4 litry popiołu do 10 litrów wody i pozwól mu parzyć przez 3-4 dni. Otrzymasz roztwór popiołu o wyraźnym odczynie zasadowym, tj. to alkalia, w których prababki prały swoje ubrania. Odcedzić i rozcieńczyć do oprysku w stosunku 1 część roztworu na 10 części wody, np. 1 litr roztworu popiołu na 10 litrów wody. Możesz dodać klej, aby lepiej trzymać się liści. Zabieg powtarza się 3-4 razy w sezonie.

Fytoftoroza to niebezpieczna choroba i trudno z nią walczyć, ale jest to możliwe. Postępuj zgodnie z naszymi zaleceniami, a będziesz mógł uprawiać cudownie smaczną, piękną paprykę, pomidory, ziemniaki, bakłażany.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023