Garden Blog

Dlaczego pióra cebuli i czosnku żółkną wiosną: doświadczeni ogrodnicy podają powody i rozwiązania

Cebula i czosnek to wytrzymałe i odporne rośliny. Są odporne na wahania temperatury i deszcz oraz łatwo dostosowują się do warunków uprawy. Ogrodnicy i rolnicy są szczególnie zainteresowani pierzem, gdy rośliny okopowe są uprawiane do cięcia soczystej zieleni. Można je wykorzystać nie tylko w świeżych sałatkach i zapiekankach, ale także zamrozić na zimę. I wszystko byłoby dobrze, ale zdarza się, że cebula i czosnek żółkną na grządce - w tym artykule zrozumiemy, dlaczego tak się dzieje i jak rozwiązać ten problem.

Dlaczego pióra cebuli żółkną z powodu pogody i jak je karmić, aby ożywić zieleninę?

Przyczyna: Najczęstszym problemem w uprawie cebuli z czosnkiem jest nagłe żółknięcie i wysychanie końcówek piór. Jest to spowodowane długotrwałą suszą i gorącym powietrzem w połączeniu z brakiem opadów. Z tego powodu przepływ soków jest upośledzony. W przypadku uprawy na rzepę nie będzie to miało wpływu na ostateczny plon.

Co jeszcze powoduje żółknięcie końcówek piór cebuli? Bardzo wczesne sadzenie czasami prowadzi do odmrożeń młodych roślin. W rezultacie odmrożone końcówki żółkną i wysychają. Bez obaw, cebula wkrótce wypuści nowy zielony pęd, a uszkodzone pióra będą praktycznie niewidoczne.

Rozwiązanie: Jeśli lubisz podziwiać zieloną rabatę lub ważne jest dla Ciebie zerwanie soczystego piórka, zraszanie jej przez dwa lub trzy dni za jednym razem pomoże przywrócić uprawę do życia po suszy. Zasilanie grządki popiołem (500 ml puszki na metr kwadratowy) ożywi ją. Roztwór popiołu można przygotować, mieszając tę samą puszkę w wiadrze z wodą i podlewając ją przez trzy dni. Takie podlewanie ożywi rośliny, które wytworzą nową, bujną zieleń, ukrywając pożółkłe pióra. Spryskiwanie roztworem cyrkonu przez tydzień (1 ml na 10 litrów wody) pomoże ożywić grządkę po niespodziewanym przymrozku.

Żółte pióra cebuli z niedoboru azotu: co robić i czym podlewać?

Powód: Częste opady deszczu lub nadmierne podlewanie mogą wypłukiwać azot z gleby. Ten ważny dla zieleni składnik znajduje się głęboko i korzenie wielu roślin nie są w stanie go wchłonąć. Problem można rozpoznać, przyglądając się wszystkim roślinom wokół nas. Przybierają one żółtawy odcień, liście często się zwijają, a owoce stają się płytkie.

Rozwiązanie, czyli czym leczyć żółte piórka cebuli: Warzywo wyleczymy, stosując do gleby nawóz azotowy. Należy to robić mądrze i w takich dawkach, aby nie zaszkodzić. Nie jest tajemnicą, że nawóz azotowy sprzyja wzrostowi zielonej masy, a to negatywnie wpłynie na tworzenie się główek cebuli. Podstawowa zasada: Zawsze należy stosować podstawową zasadę.

Składniki do produkcji nawozu:

  • zielona trawa;
  • słoma i siano;
  • mniszek lekarski, pokrzywa, babka i inne trawy;
  • obierki warzyw, zaparzona herbata, nasiona słonecznika.

Wlej wodę (najlepiej deszczówkę) i wszystkie składniki, które udało ci się zebrać do wolnego pojemnika. Do mieszanki dodajemy kilka łyżek cukru, sprawdzi się też stary dżem. Mieszanina powinna sfermentować, na co wskazuje nieprzyjemny zapach. W gorącym sezonie zajmie to do czterech dni, ale w zimnym sezonie zajmie to dwa tygodnie.

Woda z rozcieńczonym roztworem. W tym celu litr koncentratu rozcieńcza się w wiadrze z wodą i obficie podlewa obszar z cebulą. Oprócz azotu gleba jest wypełniona masą użytecznych substancji. W rezultacie uprawy warzyw zwiększą swój wzrost i odporność na choroby grzybowe.

Dlaczego pióra czosnku i cebuli żółkną od szkodników?

Przyczyna: Zdarzają się sytuacje, w których nie ma nic złego w podlewaniu i azocie, ale zielenie nadal żółkną. Wtedy należy przyjrzeć się upierzeniu. Szkodniki nie zatrzymują się na końcówkach, ale zjadają całą powierzchnię. Nie sposób zauważyć tych maluchów, a jedynie ich aktywność. Mowa o nicieniach łodygowych, muchówkach cebulowych i ćmach. Szkodniki dostają się do grządki wraz z nasionami, docierają lub zimują w glebie.

Rozwiązanie: Wszystkie środki ludowe obejmują tworzenie gorzkiego środowiska dla szkodników. W tym celu stosuje się roztwór soli, tytoniu, pieprzu, musztardy i czosnku (dowolnego lub wszystkich sugerowanych składników). Czas przygotowania wynosi około trzech dni. Jeśli pióra są już bardzo żółte i nie ma czasu, można zagotować sugerowane składniki w wodzie, ostudzić i podlać roztworem naziemną część roślin. Pozostałą część rozłożyć między grządkami. Mucha boi się również codziennego naparu z zielonej kory orzecha włoskiego. Puszka amoniaku rozcieńczona w wiadrze wody jest skutecznym, ale traumatycznym lekarstwem na warzywo. Produkt rozpyla się na rośliny i wlewa pod korzeń. Wadą jest to, że plony pozostaną poparzone, ale szkodniki znikną.

 

Co zrobić, gdy czosnek i cebula żółkną wiosną z powodu choroby: czym podlewać i karmić cebulę?

Przyczyna:  Aby ustalić, czy chorobą jest zgnilizna korzeni, należy wyciągnąć jedną cebulkę i obejrzeć korzenie. We wczesnych stadiach są one pokryte białym nalotem, ale gdy choroba jest zaawansowana, rzepa jest miękka i pokryta szarą zgnilizną. Przyczyną choroby jest bardzo gęste sadzenie, zalewanie terenu i nadmierne podlewanie gleby.

Rozwiązanie: Przyszłoroczne uprawy cebuli i czosnku powinny być sadzone jak najdalej od porażonego obszaru i nie należy używać materiału nasadzeniowego z tej uprawy, ale co zrobić w tym sezonie! Można spróbować uratować uprawę, przerzedzając grządkę, ograniczając podlewanie i pomagając odprowadzić nadmiar wilgoci. Jeśli główki są wystarczająco dojrzałe, plon można zebrać, wysuszyć i przetworzyć.

Co zrobić, aby czosnek i cebula nie żółkły - środki zapobiegawcze

Proste wskazówki sprawią, że nie będziesz musiał zmagać się z żółknięciem piór.

Pierwszą ważną rzeczą jest coroczna zmiana lokalizacji upraw, w tym cebuli i czosnku. Naprzemienna zmiana pozwoli zachować równowagę składników odżywczych w glebie i zapobiegnie rozwojowi chorób i szkodników.

Drugim jest ściółkowanie aromatyczną trawą, która  odstraszy szkodniki. A cień zielonego dywanu pozwoli również pozbyć się trawy kapuścianej, która uszkadza korzenie i prowadzi do żółknięcia piór. Ściółka chroni również uprawy przed suszą lub nocnymi przymrozkami.

Doświadczeni ogrodnicy lubią tworzyć uprawy mieszane - to trzecia skuteczna metoda. Cebula i marchew są doskonałymi sąsiadami - obie chronią się nawzajem przed szkodnikami. Innymi chroniącymi sąsiadami są porzeczki, bazylia i truskawki. Groszek zapobiega niedoborom azotu, więc taka kombinacja jest bardzo korzystna na grządce.

 

Jak zbierać cebulę i czosnek - dlaczego pióra leżą w szklarni i w łóżkach

Bardzo wczesne sadzenie jesienią czasami prowadzi do niepożądanego pierzenia wczesną wiosną. Mróz powraca, a zielenie żółkną. W takim przypadku niewiele można zrobić, dlatego najlepiej sadzić warzywa od połowy października. Jeśli zauważysz, że oprócz żółknięcia, pióra zaczęły się kłaść (pochylać do ziemi), jest to pewny znak, że uprawa jest gotowa do zbioru.

Zbiory należy przeprowadzać przy suchej pogodzie i po wcześniejszym zaprzestaniu podlewania. Cebulę należy zbierać w słoneczny dzień i dobrze wysuszyć w półcieniu. Czosnek wykopuje się wczesnym rankiem lub wieczorem i suszy w cieniu, aby nie więdł. Do przechowywania należy przeznaczać wyłącznie całe główki, a uszkodzone główki należy szybko wykorzystać lub natychmiast przetworzyć.

Zdjęcia: Depositphotos

 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023