Dlaczego jeżyny nie są słodkie: jak prawidłowo uprawiać jeżyny i co zrobić z kwaśnymi jagodami?
Czy w tym sezonie pojawiły się kwaśne jeżyny? Czy zawsze rosną niesłodzone? Dlaczego? Początkujący ogrodnicy często zastanawiają się nad smakiem jeżyn, nawet najlepszych odmian wielkoowocowych. Dlaczego? Przecież to jeden z najbardziej bezpretensjonalnych, dobrze owocujących krzewów jagodowych. Markowe sadzonki jeżyn z naszej szkółki - zawsze na szczycie sprzedaży i stają się coraz bardziej popularne zarówno w ogrodach amatorskich, jak i przemysłowych. Kupiłeś jagody o wspaniałym smaku i masz jagody, które nie są słodkie.
Głównymi powodami, dla których jeżyny stają się kwaśne, są błędy w sadzeniu i pielęgnacji. Podpowiemy, co należy zrobić, aby cieszyć się słodkimi zbiorami.
Kwaśne jeżyny - korygowanie błędów sadzenia i pielęgnacji
Nowoczesne odmiany jeżyn ogrodowych o dużych owocach - przybyły do nas z Ameryki i Wielkiej Brytanii. Bardzo różnią się od swoich dziko rosnących przodków. Większość z nich to hybrydowe formy jeżyn i malin. Krzewy są potężne, pędy proste, długie. Mogą osiągać od 1,5 m do 3 m lub więcej, w zależności od odmiany. Jeżyna świetnie wygląda w ogrodzie, gdy krzew kwitnie - cały pokryty jest pachnącymi kwiatostanami. Plon z krzewu przy dobrej pielęgnacji - 5-15 kg na sezon. Same jagody są bardzo duże - do 20 g i do 5 cm długości. I, oczywiście, to smutne, jeśli tak wiele jagód jeżyny jest kwaśnych. Możesz poprawić sytuację, porozmawiajmy o błędach w opiece.
Jeśli przestrzegałeś wszystkich zasad sadzenia i pielęgnacji, jagody powinny być słodkie lub kwaśno-słodkie, w zależności od cech odmiany. Dlaczego w zeszłym roku jagody były słodkie, a w tym roku wydaje się, że słodycz zniknęła?
Wybór odmian jeżyn
Niewłaściwy wybór odmiany jest jednym z powodów, dla których jeżyny są kwaśne. Po pierwsze, wszystkie odmiany nowoczesnych jeżyn wielkoowocowych w naszym katalogu mają wysokie właściwości organoleptyczne. A jeśli kupiłeś od nas sadzonki, to za 3-4 lata zbiory z kilku krzewów będą mierzone w wiadrach. Należy pamiętać, że smaki są różne, istnieją bardzo słodkie odmiany, prawie bez kwaskowatości.
W przypadku regionów północnych lub obszarów, w których śnieg pada przez długi czas, należy wybrać wcześniejsze odmiany, aby miały czas dojrzeć, a jagody nie były kwaśne.
Zbyt wczesne zbieranie jagód - jak określić, kiedy jeżyny są dojrzałe?
Początkujący ogrodnicy nie zawsze potrafią prawidłowo określić stopień dojrzałości jeżyn. Błędem jest kierowanie się zabarwieniem. Jeśli malina stała się czerwona lub żółta - jest dojrzała, to jeżyna staje się duża i czarna na etapie wzrostu i dojrzewania. Można oczywiście kierować się datami dojrzewania z opisu odmian. Jednak pogoda może być kapryśna i nieprzewidywalna, wtedy deszcze będą ładować, potem susza, potem wczesna wiosna, potem w czerwcu są nocne przymrozki. Wszystko to oczywiście wpływa na dojrzewanie jagód i określone w charakterystyce terminów nie pokrywają się z niebiańskim harmonogramem. Co robić?
Zorientuj się, w jaki sposób jagoda schodzi z łodygi. Jeśli jagoda jest dojrzała, można ją łatwo oddzielić. W pełni dojrzałe jagody tracą twardość i elastyczność, stają się bardziej miękkie i łatwo odrywają się od krzewu.
Jeśli zbierzesz jagody zbyt wcześnie, będą one błyszczące, twarde i niestety zbyt kwaśne. Jeśli zbierzesz jeżyny na czas, a nadal będą kwaśne, przyczyn należy szukać w błędach w uprawie.
Miejsce sadzenia i gleby
Uprawa jeżyn w cieniu lub półcieniu jest dużym błędem. Nie lubi ona braku słońca. Większość daje słodkie jagody tylko w dobrym świetle. Istnieją odmiany, które mogą rosnąć w półcieniu, należy zwrócić uwagę na cechy w opisie. Jednak znacznie słodsze jagody będą podczas sadzenia sadzonek jeżyn - w miejscach nasłonecznionych.
Nie tylko w cieniu jeżyny źle rosną. Nie zalecamy sadzenia jeżyn po truskawkach, malinach, różach i winogronach. Występują na nich podobne choroby i szkodniki. A duże rośliny raczej nie zachwycą słodkimi jagodami.
Jeżyny nie lubią dużych wahań temperatur w dzień i w nocy, dlatego należy wybrać dla nich miejsce osłonięte od wiatrów.
Ponadto, jeśli lato jest zimne i deszczowe, a temperatury w nocy często spadają poniżej +15°C - nie wszystkie odmiany będą dobrze dojrzewać, a jagody będą kwaśne.
Błędy w sadzeniu jeżyn
Sadzenie sadzonek po słonecznej stronie działki. Ale nawet to nie pomoże pozbyć się kwaśnych jagód, jeśli sadzonki zostaną posadzone zbyt gęsto. Gdy krzewy zacieniają się nawzajem - nie oczekuj słodkich jagód.
Nie przejmuj się tym, że nawet sadzonki jeżyn w pojemnikach są początkowo małe.
Krzewy rosną szybko, więc odległość między sadzonkami powinna wynosić co najmniej 150 cm. Większość dorosłych krzewów może osiągnąć 2-3 metry szerokości na kratce.
Niezrównoważone żywienie i brak nawozów
Nie daj się ponieść nawozom azotowym. Również wiosną. Zalecamy stosowanie zrównoważonych mieszanek mineralnych. Kiedy zaczyna się formowanie jagód - używaj mieszanek potasowo-fosforowych.
Przy odpowiednim nawożeniu jagody będą miały wysoką zawartość cukru, będą gęste i będą miały twardą skórkę.
Chloroza to kolejny powód, dla którego jeżyny są kwaśne. Składniki odżywcze są słabo przyswajane w kwaśnych, ciężkich glebach. Liście stają się jasne, jagody pozostają zielone lub różowe, ale nie stają się czarne aż do jesieni. Najlepsze gleby do sadzenia to lekkie, żyzne, dobrze przepuszczalne gleby obojętne lub lekko kwaśne.
Inną przyczyną chlorozy jest niedobór żelaza w glebie. Aby zapobiec i zrekompensować niedobór - zastosuj chelat żelaza zgodnie z instrukcją, dokarmiając liście dolistnie.
Wilgotność gleby i podlewanie
Młode rośliny należy podlewać raz w tygodniu w okresach słabych opadów. Dojrzałe krzewy mają rozwinięty system korzeniowy i są w stanie same zapewnić sobie wodę. Przy nadmiarze wilgoci jagody stają się wodniste i kwaśne. Jednak w czasie upałów należy podlewać krzewy co najmniej raz w tygodniu. Brak podlewania będzie miał również zły wpływ na smak jeżyn. Ściółkowanie krzewów kompostem lub neutralnym torfem pomoże utrzymać wilgoć w glebie.
Przycinanie jeżyn
Krzewu nie należy zagęszczać, jagody są słabo oświetlone przez słońce i brakuje im składników odżywczych. Oczywiście jagody będą kwaśne. Dlatego na czas należy wyciąć stare i małe gałęzie.
Zdjęcia: Depositphotos