Garden Blog

Dlaczego buraki pękają w zagonach: przyczyny pęknięć i sposoby ratowania plonów

Zrywanie roślin okopowych bez pęknięć to sukces i powód do dumy dla ogrodnika. Niestety, nie każdy może osiągnąć taki wynik w przypadku buraków. Oprócz utraty estetycznego wyglądu, pęknięcia psują smak (obszary blizn są gęste i wymagają przycinania), wielokrotnie skracają czas przechowywania (często rozwija się zgnilizna). Jakie są przyczyny pękania korzeni? Dowiedzmy się w artykule, a także rozważmy skuteczne wskazówki dotyczące zachowania całego zbioru buraków ćwikłowych.

Przyczyny pęknięć na burakach:

  • wybór nieodpowiedniej odmiany dla danego klimatu;
  • nieprzygotowana gleba;
  • ciasne sadzenie;
  • nadmierne i niedostateczne nawożenie;
  • nieregularne podlewanie;
  • opóźnione zbiory.

Metody zapobiegania

Ilość i integralność przyszłych zbiorów zależy od jakości nasion i prawidłowo zorganizowanej pielęgnacji sadzenia. Burak ćwikłowy jest uwielbiany ze względu na prostotę procesu i zbioru, który jest niezbędny w kuchni polskiej i wymagany do przygotowania sosów do barszczu, przekąsek i sałatek. Jak więc zminimalizować pojawianie się pęknięć na roślinach okopowych?

Jakie nasiona buraka stołowego kupić

Wybór odmiany zależy od celu wykorzystania uprawy, kształtu rośliny okopowej i warunków klimatycznych. Istnieją oddzielne rodzaje barszczu, winegret, przekąsek, konserw. Wysiew nasion buraka Opolski zapewni wydłużone owoce o cylindrycznym kształcie z bordowym miąższem. Najważniejszą rzeczą przy wyborze nasion jest odporność na suszę. Hodowcy opracowali specjalne gatunki, które charakteryzują się odpornością na pękanie, o czym producent koniecznie pisze w opisie odmiany.

Odpowiednio przygotowana gleba

Burak nie lubi kwaśnej gleby (normalne wartości to 5-8 pH), ale od jesieni należy dodawać wapno do grządki, aby uprawy nie chorowały. Niedozwolony jest również świeży obornik, tylko w postaci próchnicy. Przed sadzeniem można wsypać niewielką ilość popiołu lub pokruszonych skorupek jaj.

Gleba powinna być luźna, aby na powierzchni nie tworzyła się gęsta skorupa. Najbardziej odpowiednie jest torfowisko, średnio gliniasty czarnoziem. Wczesną wiosną, podczas kopania, pożądane jest nawożenie.

Wskazówka! Zaleca się sadzenie nasion na działce, na której rosły papryka, bakłażany, pomidory - pozostawiają one wystarczającą ilość materii organicznej przydatnej dla buraków.

Czego nie lubi burak i zasady przerzedzania roślin okopowych

Rośliny okopowe nie rozwijają się dobrze w ciasnych przestrzeniach, dlatego podczas sadzenia nasion ważne jest, aby zachować odległość 4-5 cm, między rzędami - 25 cm. Gdy roślina korzeniowa osiągnie średnicę półtora centymetra, konieczne jest przerzedzenie roślin, tworząc odległość 8-10 cm. Nie jest pożądane pozostawianie większej przestrzeni, ponieważ owoce średniej wielkości są łatwe w użyciu i mają wysokie walory smakowe.

 

Dlaczego burak jest zwiotczały i czym można nawozić w lipcu, jeśli nie rośnie dobrze

Jeśli na grządce jest wystarczająco dużo miejsca, ale rośliny okopowe nie rosną, w kulturze brakuje składników odżywczych. Aby zaradzić tej sytuacji, pomoże popiół drzewny (jedna filiżanka na półtora metra kwadratowego), uzupełnić karmienie przez podlewanie łóżek. Aby zasilić rośliny okopowe sodem, łodygę należy spryskać roztworem soli (120 g soli niejodowanej na 20 litrów wody). Metoda ta ma pozytywny wpływ na zawartość cukru w warzywach.

Jednak z kompozycji mineralnych (zwłaszcza zawierających azot) na owocach mogą tworzyć się puste przestrzenie i pęknięcia. Wynika to z przyspieszonego wzrostu masy. Wprowadzenie takiej kompozycji jest zalecane tylko wiosną, na początku rozwoju sadzonek.

Prawidłowe podlewanie

Rośliny okopowe mogą pękać przy naprzemiennej suszy i nadmiernym podlewaniu, dlatego podlewanie należy przeprowadzać regularnie, szczególnie w upalne dni. Gdy wierzchnia warstwa wyschnie, należy poczekać do wieczora i podlać. Za idealne uważa się zraszanie, które dodatkowo odświeża łuskę. Dobrze, aby działka była ściółkowana, w przeciwnym razie następnego dnia trzeba będzie spulchnić glebę na głębokość 4 cm.

W ciągu sezonu zwykle wystarczą 3-4 podlewania dwoma lub trzema wiadrami na metr kwadratowy. Należy zaprzestać nawilżania gleby na 15-20 dni przed zbiorem, aby warzywa mogły zgromadzić więcej cukrów i lepiej się przechowywać.

Terminowe zbiory z grządki

Agronomia pozwala zaplanować zbiory już w lipcu, gdy rośliny okopowe osiągną średnicę 5-14 cm. Żółknięcie liści jest oznaką gotowości. Wybierz suchy dzień i zacznij kopać. Pracuj widłami, przekopując glebę i wybierając warzywa rękami. Usuń łodygę ostrym nożem, odłóż warzywa do wyschnięcia. Do przechowywania trafiają tylko czyste i całe owoce bez oznak chorób i zgnilizny.

Wskazówka! Obserwuj pogodę. Jeśli warzywa osiągnęły odpowiedni rozmiar, a prognozy przewidują długotrwałe deszcze, warto usunąć zbiory, aby nadmierna wilgoć nie doprowadziła do pękania i gnicia.

 

Praktyczne wskazówki dotyczące stosowania buraków ćwikłowych

Wskazówki dotyczące wyboru nasion i ich pielęgnacji pomogą ci zebrać plony wysokiej jakości. Jeśli zapoznałeś się z nimi, gdy buraki zdążyły już popękać, proponujemy Ci kilka świetnych przepisów, które pomogą Ci zachować całe tegoroczne zbiory.

Sos do barszczu

  1. Na półtora kilograma buraków potrzebny będzie kilogram cebuli i marchwi, nieco mniej słodkiej papryki (0,8 kg), półtora kilograma pomidorów, kilka ząbków czosnku, szklanka oleju roślinnego, duża łyżka cukru i octu, szczypta mielonego pieprzu.

  2. Warzywa są myte, obrane, posiekane według własnych upodobań.

  3. Na wysokiej patelni lub w rondlu olej roślinny jest dobrze rozgrzany, wlewa się pierwszą cebulę, a następnie wszystkie warzywa warstwami.

  4. Wlać przecier pomidorowy i cukier, dusić przez 20 minut po zagotowaniu.

  5. Na koniec dodać przyprawy, gotować przez 10-15 minut.

  6. Rozłożyć do wysterylizowanych słoików z dodatkiem dużej łyżki octu na każdy litr.

Marynowane warzywa

Na szybki winegret lub świąteczną przekąskę można przygotować buraki w słoikach.

  1. Warzywo gotuje się, kroi w kostkę.

  2. Na 1 kg ugotowanych kostek należy ugotować marynatę (litr wody, szklanka soli, szklanka cukru, 3 liście laurowe, 10 groszków czarnego pieprzu).

  3. Konieczne jest gotowanie marynaty przez 5 minut po zagotowaniu, wyciągnięcie liści laurowych, wlanie kostek, gotowanie przez 3-5 minut, wlanie 70 ml 9% octu i odstawienie.

  4. Warzywa z marynatą zwinąć w wysterylizowane słoiki.

Pikantne buraki

  1. Do półlitrowego słoika potrzebne jest warzywo korzeniowe o wadze 400 g.

  2. Warzywo jest myte, obrane i starte na grubej tarce.

  3. Do rondelka wsypujemy pół łyżeczki soli, małą łyżeczkę cukru i tyle samo papryki, szczyptę kolendry, 9% octu.

  4. Cukier i sól powinny się rozpuścić, następnie wlać buraki i posypać 4 posiekanymi ząbkami czosnku.

  5. Olej roślinny (50 ml) jest podgrzewany i wylewany na czosnek.

  6. Wszystko dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.

  7. Danie jest gotowe.

  8. W celu długotrwałego przechowywania można zamknąć go w wysterylizowanych słoikach i przechowywać w lodówce.

 

Zdjęcia: Depositphotos 

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023