Garden Blog

Rodzaje gleby ogrodowej: jak rozpoznać typ, jak poprawić strukturę i jakie rośliny uprawiać

Skuteczna uprawa roślin ozdobnych, sadowniczych i ogrodowych zależy bezpośrednio od właściwości gleby na danym obszarze. Ważna jest znajomość rodzaju gleby. Zależy to od tego, jakie konkretne metody techniki rolniczej będą musiały zostać zastosowane, które sadzonki będą rosły dosłownie same i dla których trzeba będzie stworzyć specjalne warunki.

Spróbujmy więc prostymi metodami określić charakterystykę gleby w ogrodzie i opisać właściwości i typy gleb ogrodowych z punktu widzenia amatorskiego ogrodnictwa, a nie gleboznawstwa. Żyzna gleba nazywa się tak z powodu swojego składu chemicznego i właściwości fizycznych.

Główne cechy gleby ogrodowej, które są ważne dla roślin

  • Struktura gleby – wielkość cząstek i skład substancji tworzących warstwę korzeniową. Zwykle są to gleby lekkie, średnie i ciężkie.
  • Przepuszczalność powietrza (napowietrzanie) – zdolność gleby do przepuszczania powietrza. Konieczne jest oddychanie nie tylko nadziemnymi częściami roślin, ale także korzeniami, mikroflorą glebową, mikroorganizmami, robakami itp., Uczestniczącymi w procesie tworzenia warstwy żyznej. Piaszczysta glina ma dobrą przepuszczalność powietrza, podczas gdy gleba gliniasta ma słabą przepuszczalność powietrza.
  • Wilgotność to zdolność gleby do wchłaniania, przepuszczania i zatrzymywania wody w naczyniach włosowatych. Na przykład piasek ma słabą pojemność wilgoci, podczas gdy lekka glina ma dobrą.
  • Przepuszczalność wilgoci jest ważnym czynnikiem pozwalającym uniknąć zastoju wody, a w rezultacie gnicia i większości chorób korzeni i cebul. Na przykład ciężkie gliny mają wyjątkowo niską przepuszczalność wilgoci.
  • Pojemność cieplna – zdolność gleby do nagrzewania się, zatrzymywania i oddawania ciepła (szybkość jej ochładzania).
  • Kwasowość (pH) jest wskaźnikiem, od którego zależeć będzie zdolność roślin do pobierania składników pokarmowych z gleby. Każda grupa roślin ma swoje własne wymagania dotyczące kwasowości. Według tego wskaźnika wyróżnia się następne rodzaje kwasowości gleby: kwaśne (pH 3-4), lekko kwaśne (pH 5-6), obojętne (pH 6-7), lekko zasadowe (pH 7-8) i zasadowe (pH 8-9).
  • Nasycenie substancjami organicznymi i mineralnymi. Od tego wskaźnika zależą metody utrzymania żyzności gleby – jakie nawozy zastosować, ile i kiedy.

Określenie rodzaju gleby i jej głównych cech pomoże wybrać rośliny, dla których takie warunki będą najbardziej odpowiednie. Najłatwiejszym amatorskim sposobem jest określenie rodzaju gleby na miejscu na podstawie jej składu mechanicznego. Co to jest żyzność gleby? To jest zdolność do zaopatrywania w składniki odżywcze.

3 kroki do określenia rodzaju gleby na podstawie właściwości mechanicznych:

Jak sprawdzić rodzaj gleby na działce?

  1. Weź małą bryłę ziemi w ogrodzie, której wielkość kopie łyżką stołową. Zwilż go i spróbuj uformować kulkę między dłońmi. Jeśli kula jest krucha i kruszy się, jest to gleba piaszczysta.
  2. Jeśli piłka się okazała – spróbuj zwinąć ją w „kiełbasę”. Czy się rozpada? – to błoto
  3. Teraz zwiń ziemię w pierścień. Rozpadają się w fałdach? Jest to lekką gliną. Po prostu pęknięty na fałdach? – średnio gliniasty. Dostałeś ładny mały pierścionek? – ciężka glina.

Gleba piaszczysta i gleba lessowa to gleby uważane za lekkie, piaszczysto-gliniaste za średnio ciężkie, a gliniaste za ciężkie.

Co to jest kwasowość gleby. Dlaczego jest to ważne i dlaczego jest potrzebne?

Kwasowość gleby zależy od ilości wapna. Kwasowość mierzy się w pH. Pewnie widzieliście takie oznaczenia na gotowych paktach substratów w centrach ogrodniczych. To zależy od poziomu zakwaszenia gleby – które rośliny będą dobrze rosły, plonowały i kwitły, a które będą bolały i usychały. Aby uzyskać więcej informacji na temat określania i korygowania kwasowości, przeczytaj artykuł.

Główne rodzaje gleby w ogrodzie: zalety, cechy, wady

Gleby gliniaste są ciężkie, zawierają do 80% gliny, są praktycznie niestrukturyzowane, zwykle kwaśne. Na wiosnę długo się nagrzewają. Słabe odprowadzanie wody, prawie brak dostępu powietrza w warstwie korzeniowej. Po podlaniu ziemia staje się śliska, lepka. Substancje organiczne w takich glebach praktycznie nie ulegają rozkładowi, a rośliny nie mogą ani oddychać, ani właściwie wchłaniać składników odżywczych.

  • Sposoby na poprawę: piasek i torf sprawiają, że ziemia jest wilgotna i oddychająca. Popiół – nasycić minerałami, kompostem i obornikiem – materią organiczną.
  • Cechy uprawy na glebach gliniastych: staranne ściółkowanie nasadzeń, ciągłe spulchnianie. Jak spulchniać gliniastą ziemię? Zaleca się jesienne kopanie bez rozbijania brył, organizacja wysokich łóżek.
  • Rosną dobrze: drzewa i krzewy o silnym systemie korzeniowym, winorośle.

Gleby piaszczysto-gliniaste należą do najbardziej uniwersalnych pod uprawę. Lekkie gliny nadają się do większości roślin ogrodowych, gliny – 10-30%. Zwykle iły mają neutralną kwasowość. Kolor takiej gleby może być szary, brązowy, czerwonawy lub żółty. Struktura jest drobnoziarnista. Prawie wszystkie rośliny dobrze rosną na lekkiej glinie – i róże, i krzewy owocowe, i rośliny cebulowe. Po deszczu i podlewaniu na powierzchni tworzy się skorupa. Po wyschnięciu pojawiają się pęknięcia.

  • Sposoby na poprawę: dzięki glinie – glina dobrze zatrzymuje wilgoć, piasek i torf – poprawiają jej strukturę, kompost i próchnica – wzbogacają ją w materię organiczną. Regularne nawożenie jest niezbędne do utrzymania wysokiego poziomu płodności. Jesienią kopią bez rozbijania brył.
  • Cechy uprawy: ściółkowanie, ciągłe spulchnianie, głębokość sadzenia nasion i sadzenia sadzonek - zgodnie z zaleceniami, a na średnich i ciężkich glinach zmniejsza się o 20-30%.
  • Dobrze rośnie: większość roślin ogrodowych, ale dla iglastych i innych grup roślin należy zmienić kwasowość na lekko kwaśną lub kwaśną.

Rodzaje gleb: czarnoziemy, gliny, gliny piaszczyste

Gleba piaszczysta – lekka, luźna z dużą zawartością piasku. Nie zatrzymuje wilgoci i szybko schnie. Doskonale się oddycha i szybko się nagrzewa. Gleba piaszczysta – jakie rośliny na niej można uprawiać? Jednak nawet przy niewielkiej poprawie można z powodzeniem uprawiać marchew, truskawki, cebulę, porzeczki i winogrona. Ale musisz często i dużo podlewać.

  • Sposoby na poprawę: szybkim sposobem jest grabienie piasku o 25-30 cm i ułożenie warstwy gliny o grubości 5-6 cm, ponowne wypełnienie piaskiem, a na wierzchu sianie i sadzenie roślin oraz ściółkowanie kompostem co najmniej 5 cm.
  • Cechy uprawy: wprowadzenie gliny, czarnoziemu, regularne dodawanie torfu, kompostu, częste nawożenie mineralne, ściółkowanie. Siew i sadzenie odbywa się głębiej, niż jest to zalecane, o około 30%. Podczas sadzenia dodatkowy drenaż nie jest potrzebny.

Gleby piaszczyste należą do najlepszych do uprawy. Mają więcej zalet niż wad. Gleba tego typu jest pod każdym względem lekka, łatwa w uprawie, sadzeniu, szybko się uprawia, nagrzewa się wczesną wiosną, wilgotna i oddychająca, odpowiednia dla większości roślin.

  • Sposoby poprawy: ciągłe stosowanie kompostu, obornika, nawozów mineralnych, gliny lub czarnoziemu w celu poprawy lepkości.
  • Cechy techniki rolniczej: wymaga częstego podlewania, ściółkowania w celu utrzymania wilgotności gleby. Regularny mineralny nawóz pogłówny ze względu na stosunkowo szybkie wypłukiwanie pierwiastków śladowych z gleby. Wygodne jest łączenie podlewania z nawożeniem nawozami rozpuszczalnymi w wodzie. Na glebach piaszczystych i piaszczysto-gliniastych bardzo dobrze sprawdzają się preparaty mikrobiologiczne, które pomogą przetworzyć resztki materii organicznej i zaludnić glebę pożytecznymi mikroorganizmami. Podczas sadzenia tulipanów i innych bulwiastych dodatkowy drenaż nie jest potrzebny, woda nie zastyga.

Gleby czarnoziemne są uważane za najbardziej żyzne i wszechstronne. Zawierają dużo próchnicy i składników mineralnych, pozostawiając na dłoniach jednolity czarny ślad. Ale mogą być dość gęste, zbyt ciężkie. Idealna struktura czarnoziemu dla większości roślin jest podobna do lekkiej gliny.

  • Sposoby poprawy: pożądaną kruchość uzyskuje się przez dodanie piasku, torfu, kompostu.
  • Cechy techniki rolniczej: pamiętaj, że bez ciągłego nawożenia najlepsze gleby są zubożone. Konieczne jest przeprowadzenie spulchniania, podlewania i mulczowania.

Gleba wapienna to jest gleba kamienista, o niskiej kwasowości. Spotyka się w Polsce rzadziej niż powyższe. Poprawia się je poprzez uprawę nawozów zielonych, nawozów organicznych, mocznika.

Gleby torfowe – mają wyraźny odczyn kwaśny, luźne. Ulepsza się je, dodając piasek, w przeciwnym razie są to gliny piaszczyste.

Ważne: należy pamiętać, że w ogrodzie lub na działce po pracach budowlanych dostawa ziemi, obornika, torfu, przemieszczanie dużych ilości ziemi itd. – w różnych częściach ogrodu gleba może być bardzo różną. Na każdym z nich musisz osobno określić kwasowość i strukturę.

Sideracja to uniwersalny sposób na utrzymanie i poprawę żyznośсi gleby wszystkich typów

Czy jesteś już zmęczony słowem sideracja? Na próżno. Sideracja glebowa to uprawa i wprowadzanie do gleby zielonej masy roślin nawozowych (gorczycy, koniczyny, facelii, łubinu). Wykorzystanie roślin na nawóz zielony do poprawy żyzności jest metodą skuteczną i przyjazną dla środowiska, a przy tym prostą, tanią i mało pracochłonną. Na ciężkich glebach gliniastych i piaszczystych w pierwszym sezonie – lepiej nie próbować zakładać ogródka – tylko uprawić ziemię, zasiać zielony nawóz (gorczycę, lucernę, łubin itd.) jakość gleby znacznie się poprawi. Na bogatszych glinach lekkich, czarnoziemach, glinach piaszczystych – regularne wysiewy nawozów zielonych zapewnią utrzymanie żyzności gleby na pożądanym poziomie. Zaintrygowany? Przeczytaj o tajemnicach zielonego nawozu w artykule naszych ekspertów.

Zdjęcia: Depositphotos 

 

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023