Nawożenie saletrą potasową: jest wiele zalet i wad?
W dążeniu do dobrych zbiorów ważne są absolutnie wszystkie etapy, od sadzenia po zbiory. Jeśli jednak chcesz uzyskać naprawdę znakomite wyniki, powinieneś położyć nacisk na nawożenie warzyw i roślin ogrodowych w okresie owocowania. W większości przypadków przypada on na drugą połowę lata i trwa kilka miesięcy, kończąc się głęboką jesienią. W okresie owocowania rośliny mają zwiększone zapotrzebowanie na potas. Optymalnym rozwiązaniem jest azotan potasu. Do czego jest używany i w jaki sposób? Porozmawiajmy o tym szczegółowo!
Czym jest dobra saletra potasowa?
Nawożenie saletrą potasową jest wyborem wielu hodowców daczy, ogrodników warzywnych, ogrodników, w tym profesjonalnych rolników. Kupuje konsumentów swoją skutecznością. Główną zaletą jest wysokie stężenie potasu (około 35%-45% i około 13%-15% azotu). Możesz zobaczyć dokładną zawartość przy zakupie.
Standardowa saletra dla roślin, który jest sprzedawany w sklepie internetowym, ma następujące cechy: biały kolor, absolutnie bez ostrego zapachu, w postaci małych kryształków (konsystencja proszku). Charakteryzuje się dobrą higroskopijnością. Dzięki temu azotan potasu jest nawozem, który szybko i całkowicie rozpuszcza się w wodzie. Jeśli jest przechowywany przez długi czas, jego konsystencja może się nieznacznie zmienić, następuje zagęszczenie proszku, ale skuteczność nawozu jest zachowana prawie w całości.
Saletra potasowa - nawóz, którego stosowanie w Polsce ma miejsce w warzywniku, w ogrodzie, na małych grządkach warzywnych i ogromnych polach ze zbożami. Ma działanie potasowo-azotowe, nasycając glebę odpowiednimi pierwiastkami i sprzyjając bardziej aktywnemu wzrostowi różnych upraw. Ze względu na właściwości azotanu potasu, przyswajanie produktu następuje bardzo szybko. W związku z tym rezultat stosowania azotanu potasu jest również widoczny gołym okiem.
Do czego służy saletra potasowa?
Na etapie owocowania, bez wystarczającej ilości potasu w glebie, rośliny mogą nie wydać oczekiwanych plonów. Potas poprawia tworzenie węglowodanów i sprawia, że uprawy ogrodnicze są bardziej odporne i mniej wrażliwe na złe warunki pogodowe. Czy azotan potasu może poprawić jakość upraw? Tak, częściowo potas wpływa nie tylko na smak owoców, ale także na ich aromat, a nawet estetykę.
Co się dzieje, gdy roślinom brakuje potasu? Liście mogą stracić swój jasny kolor. W procesie modyfikacji zielonej masy na krawędziach liści często tworzy się żółtawa obwódka. Jest to bardziej charakterystyczne dla upraw warzyw, takich jak ogórki, pomidory, ziemniaki i inne podobne uprawy (na etapie dojrzewania owoców). Właśnie dlatego azotan potasu jest ważny w przypadku ogórków i pomidorów.
W przypadku znacznego niedoboru potasu i dodatkowo braku azotu, wpływa to na kształt owoców. Na przykład te same ogórki nie są proste, jasne i soczyste, ale poskręcane, małe, czasem żółtawe. Azotan potasu do ogórków i innych upraw jest przydatny, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne mikroelementy na etapie tworzenia owoców.
Jako alternatywę dla azotanu potasu możesz użyć siarczanu potasu, który jest sprzedawany w postaci granulatu i nadaje się do stosowania przez cały sezon. Zwróć również uwagę na monofosforan potasu. Doskonale rozpuszcza się w wodzie i jest bardzo ekonomiczny w użyciu. Dosłownie 300 g produktu wystarczy do przygotowania 300 litrów roztworu. Jeśli w glebie brakuje boru, warto zastosować biostymulujący wzrost humat potasu + bor, ale nadal azotan potasu dla pomidorów i innych upraw - optymalne rozwiązanie.
Saletra potasowa: zastosowanie i właściwości
Wszechstronność, bezpieczeństwo i wydajność to 3 główne zalety saletry potasowej. Spośród wielu kompleksów mineralnych jest ona uważana za najbardziej lojalną wobec środowiska i bezpośrednio gleby. Bezpieczeństwo stosowania jest maksymalne. Oczywiście zgodnie z proporcjami i instrukcjami (o tym dalej).
Azotan potasu można stosować w dowolnym okresie sezonu i w dowolnym celu, począwszy od stymulowania tworzenia zielonej masy i jajników, a skończywszy na poprawie jakości zbiorów. Azotan potasu nadaje się do najbardziej popularnych upraw w Polsce: do ogórka w szklarni, do cukinii w ogrodzie warzywnym itp.
Istnieje kilka sposobów aplikacji: bezpośrednie wprowadzenie kryształów azotanu potasu lub przygotowanie specjalnych roztworów. Nie nalegamy na żadną konkretną metodę, ale musimy podkreślić, że stosując roztwory, możesz szybciej osiągnąć rezultaty, ponieważ w tej formie nawóz jest znacznie szybciej przyswajany i zaczyna działać.
Jeśli chodzi o metody aplikacji, azotan potasu można stosować na liście (aplikacja dolistna), a azotan potasu pod korzeń (aplikacja korzeniowa). O tym, jakie stężenie azotanu potasu jest stosowane, jak rozcieńczyć i ile dla różnych roślin:
Nawożenie korzeni
-
dla roślin warzywnych: 20 g na 10 litrów wody;
-
dla drzew owocowych: 30 g na 10 litrów wody;
-
dla krzewów jagodowych lub sadzonek drzew owocowych: 25 g na 10 litrów wody;
- dla roślin ozdobnych, trawników itp: 10-20 g na 10 litrów wody, w zależności od rodzaju rośliny.
Ilość roztworu na 1 metr kwadratowy powierzchni wynosi 5-6 litrów (rośliny warzywne). Jeśli chodzi o krzewy jagodowe, drzewa owocowe itp., potrzebujesz około 9-10 litrów roztworu, aby uzyskać oczekiwany rezultat. Weź również pod uwagę, że podczas nawożenia korzeni konieczne jest wcześniejsze zwilżenie gleby - jest to kwestia bezpieczeństwa dla rośliny i lepszej asymilacji nawozu.
Nawożenie
Proporcje przygotowania roztworu są dokładnie takie same jak w przypadku nawożenia korzeni. Ważne jest, aby zachować je w celu uzyskania efektu, który jest w stanie dać azotan potasu. Zmniejsza się jednak ilość nawozu. Na przykład do dolistnego nawożenia warzyw wystarczy dosłownie 1 litr roztworu na 1 metr kwadratowy. Aby nakarmić krzew jagodowy, potrzebujesz 2 litrów roztworu na 1 krzew. W przypadku młodego drzewa owocowego wystarczą 3-4 litry roztworu, pod warunkiem, że oprysk jest równomierny. Dla dorosłego osobnika około 2 razy więcej - około 6-8 litrów.
Opryskiwanie warzyw w okresie letnim przeprowadza się 2-3 razy. Powtarzanie zabiegu jest ważne, aby wspomóc procesy metaboliczne i utrwalić początkowy wpływ, od którego zależy, jakie zbiory uzyskasz na koniec.
Wskazówki od doświadczonych rolników:
-
Saletry potasowej nie należy rozcieńczać obornikiem ani humusem.
-
Każda aplikacja azotanu potasu może być przeprowadzona tylko po deszczu lub po wcześniejszym podlaniu.
-
Temperatura gleby ma bezpośredni wpływ na to, jak szybko i w jakim stopniu nawóz zostanie wchłonięty.
-
Niepożądane jest stosowanie dużej dawki potasu w jednej sesji.
-
Preferowane jest wielokrotne stosowanie kompleksów mineralnych na bazie potasu w małych dawkach.
Podsumowując, możemy powiedzieć, że karmienie azotanem potasu jest w 100% uzasadnione, jeśli przestrzegasz podstawowych zaleceń i nie przesadzasz z dawkami. Życzymy udanego stosowania i dobrych zbiorów!
Zdjęcia: Depositphotos