Garden Blog

Kompost ogrodowy jest prosty: jak zrobić nawóz organiczny z odpadów wiejskich, metody kompostowania

Kompost to jeden z najlepszych nawozów organicznych. Dodawanie kompostu do gleby ogrodowej, mulczowanie, nawożenie pogłówne to jeden z najlepszych sposobów na poprawę żyzności, jakości gleby ogrodowej. I możesz sam zrobić wspaniały kompost. A jednocześnie rozwiązać kilka problemów ogrodowych - co zrobić z dużą ilością resztek roślinnych i regularny zakup nawozów organicznych i ściółki.

Co roku od wiosny do jesieni w ogrodzie gromadzi się masa resztek roślinnych. Gdzie je umieścić? Czasami początkujący ogrodnicy nie znają lub z jakiegoś powodu unikają procesu kompostowania w ogrodzie. I muszą stale usuwać skoszoną trawę, podarte chwasty, opadłe liście, ścięte pędy roślin zielnych, małe gałęzie itp. z terenu - wywieźć je z terenu i zapłacić za wywóz śmieci.

Ważne!

Pamiętaj, że palenie opadłych liści, suchej trawy i innych odpadów roślinnych jest zabronione, zgodnie z ustawodawstwem Polski. Zanieczyszcza to środowisko szkodliwymi substancjami i powoduje poważne szkody dla zdrowia. Bądź odpowiedzialny i odpowiednio pozbywaj się odpadów z gospodarstw domowych!

Jeśli opanujesz przygotowywanie kompostu, zamień wydatki na dochód, a dużo odpadów roślinnych na doskonały nawóz, oszczędzaj na wywozie śmieci i zakupie drogich opatrunków.

Kompostowanie to sposób przetwarzania zielonej masy i innych składników w naturalny sposób przy pomocy żywych mikroorganizmów, które je rozkładają. Gotowy kompost - wygląda jak luźna ziemia, czarna i pachnie ściółką leśną.

Czym różni się kompost od obornika? Amatorzy zadają to pytanie częściej niż inni przy rozwiązywaniu problemu utylizacji odpadów organicznych. Różnica polega na tym, że kompost powstaje głównie z resztek roślinnych, a obornik z odchodów zwierzęcych. A to, co łączy kompost iobornik, to to, że są to całkowicie zgniłe pozostałości organiczne. Wyglądają jak dobrze zbudowane, kruche, jednolite podłoże, które pachnie świeżą, wilgotną ziemią.

Jak zrobić kompost

Literatura fachowa opisuje wiele sposobów przygotowania odpowiedniego kompostu. Oczywiście produkcja przemysłowa maksymalnie zapewnia wszystkie niezbędne warunki. Jednak w swoim ogrodzie uzyskasz również dobry wynik i cenny nawóz organiczny.

Kompostowanie to tlenowy proces rozkładu odpadów roślinnych przez mikroorganizmy. Do tego potrzebujesz:

  • Dostęp do zmagazynowanej zielonej masy.
  • Zdolność do utrzymania dość wysokiego poziomu wilgotności.
  • Utrzymanie wewnętrznego ciepła biologicznego.
  • Mikroorganizmy, które rozkładają materię organiczną na w pełni dojrzały kompost.

Szybkość procesu rozkładu materii organicznej, praca mikroorganizmów zależy od wszystkich powyższych czynników. Jednak nawet jeśli warunki w twoim ogrodzie nie są idealne, na pewno dostaniesz dobry kompost. Zwykle można go uzyskać w ciągu 2-3 sezonów. Następnie powiemy ci, jak przyspieszyć dojrzewanie, a nawet zrobić szybki kompost.

Proces aktywnego przegrzewania odbywa się w temperaturze +50°C i powyżej, wilgotna zielona masa zagęszcza się i naturalnie nagrzewa. W tym okresie bakterie i mikroorganizmy działają szczególnie aktywnie. W procesie przegrzania, rozkładu celulozy, nasion chwastów, dezynfekcji patogenów, szkodników itp.

Kompostownik i kompostownia w ogrodzie

Aby zrobić dobry kompost własnymi rękami, musisz przeznaczyć na to miejsce w ogrodzie. Będziesz potrzebował działki o wielkości od 1,5 m szerokości do 2-3 długości, może mniej więcej. Zależy to od wybranej metody kompostowania. Miejsce powinno być ciepłe, zaciszne, w części gospodarczej ogrodu w delikatnym koronkowym odcieniu.

Najprostszym sposobem na zorganizowanie miejsca do kompostowania jest płytki kompostownik lub po prostu pryzma, czyli tzw. dobrze uformowany stos. Częściej można znaleźć skrzynkę kompostową wykonaną samodzielnie. Najnowocześniejszym i najwygodniejszym pojemnikiem do kompostowania jest kompostownik z tworzywa sztucznego. Jest to duże plastikowe pudełko z pokrywą, prostokątne, zaokrąglone lub piramidalne, ze specjalnymi szczelinami do wentylacji i dostępu powietrza w zgniłej masie. Kompostownia wygląda więc estetycznie. Zwykle przednią ścianę plastikowego pojemnika kompostownika można łatwo zdemontować, aby ułatwić wybór gotowego kompostu.

Co można wrzucać do kompostu?

Każdy doświadczony ogrodnik ma swój własny przepis na odpowiedni domowy kompost. Resztki roślin są umieszczane w kompostowniku w miarę ich gromadzenia się warstwami. Jest dodatkowo podlewany, aby nie wysychał. Świeża trawa dość szybko osiada i zmniejsza swoją objętość o około 60% wysokości. Dlatego jeśli świeża trawa już wypada z kompostownika - nie martw się, po kilku dniach zmniejszy swoją objętość. I zrób miejsce na następną porcję resztek roślinnych.

Co można włożyć do kompostu? Przede wszystkim chwasty, siano, skoszona trawa, opadłe liście, wierzchołki roślin warzywnych, łodygi kwiatów i bylin ozdobnych, padlina, jabłka i inne resztki owoców, chwasty wypielęgnowane, słoma, drobne zrębki, posiekane drobne gałęzie, trociny, odpady żywnościowe, czyszczenie i przycinanie warzyw itp. Z umiarem można dodawać skorupki jaj, obornik, ekskrementy, zalecamy lekko je przykryć ziemią, a następnie przykryć nową warstwą resztek roślinnych. Jeśli po oczyszczeniu zbiorników pojawią się glony i muł, można je również dodać do kompostu.

Szybkość i jakość niszczenia patogenów i nasion roślin zależy od temperatury i innych warunków debaty. W warunkach amatorskich proces całkowitego rozkładu może trwać nawet do 3 lat.

Ważne!

Chwasty z nasionami z reguły nie są warte wrzucania do kompostu, jeśli planujesz użyć go częściowo rozłożonego do np. ściółkowania. Blaty ziemniaczane, liście pomidorów, chore ogórki, w tym przypadku również lepiej nie wrzucać ich do kompostu. Nie należy używać wyraźnie chorych roślin. 

Czego nie należy kompostować? Unikaj kompostowania resztek mięsa i produktów mlecznych, tłuszczów, kości itp. I oczywiście w kompoście nie ma miejsca na żadne zanieczyszczenia nieorganiczne.

Metody przygotowania kompostu

Jak zrobić kompost z trawy, ze słomy? Tutaj porozmawiamy o głównych sposobach prawidłowego kompostowania resztek roślinnych w najbardziej dostępnych warunkach. Idealnie, jeśli zielone odpady w kompostowniku układają się naprzemiennie z brunatnymi – pozostałościami porąbanego drewna, kory, trocin, drobnych gałązek, igieł, niewielkiej ilości ziemi, obornika, torfu itp. Ważne jest utrzymywanie umiarkowanie wilgotnego środowiska do aktywnej debaty. W razie potrzeby podlej zawartość kompostownika. Jesienią i zimą kompost słabo gnije, aktywny proces zachodzi w temperaturach dodatnich. 

Możesz zrobić kompost z liści bezpośrednio w ogrodzie lub z trawy w workach. Dosłownie w ciągu sezonu uzyskuje się lekki miękki kompost, który wiele osób lubi dodawać do podłoża pod sadzonki.

Do pełnego procesu kompostowania wygodnie jest mieć trzy kompostowniki lub skrzynie. Po co? Nie martw się. Możesz zacząć od jednego pojemnika. Zbiera odpady zielone przez jeden sezon. Wiosną przyszłego roku pewna ilość kompostu będzie gotowa na dnie stosu z roślin, które posadziłeś jako pierwsze. Aby go zdobyć i wykorzystać, musisz odrzucić górną część na bok i zdobyć kompost. Do tego potrzebne będzie drugie pudełko - w nim na wpół zgniłe pozostałości staną się dobrym kompostem jesienią. I trzecie pudełko - wypełnisz nową porcją chwastów i trawy. Tak więc w jednym pudełku - gotowy kompost. w drugim półprodukty, w trzecim świeże zioła. Jednak wielu ogrodników z powodzeniem umieściło wszystkie trzy fazy dojrzewania kompostu w jednej długiej pryzmie kompostu.

Szybki kompost: przyspieszacze kompostowania

Jak szybko zrobić kompost? Produkty biologiczne - pomogą bio-niszczyciele. Z ich pomocą dojrzewanie kompostu można kilkakrotnie przyspieszyć. Preparaty kompostowe zawierają pożyteczne bakterie, enzymy.

Głównym celem wszystkich rodzajów przyspieszaczy jest rozkład różnych rodzajów materii organicznej. Jedna grupa leków koncentruje się na przetwarzaniu obornika i kału. Drugim jest przyspieszenie przygotowania kompostu z resztek roślinnych.

W jakim stopniu biopreparaty przyspieszają proces kompostowania? Przy zwykłym procesie rozkładu dobry kompost uzyskuje się w ciągu 2-3 sezonów. Wysoki stopień rozkładu można osiągnąć już po 3-4 miesiącach. Preparaty zawierają enzymy, bakterie itp. Preparaty przyspieszające mają postać proszku, koncentratu, granulatu, tabletki itp.

Jak działają przyspieszacze kompostowania, biodestruktory:

  • Temperatura robocza preparatów do kompostowania +3°С do +30°С.
  • Objętość masy do kompostowania znacznie i szybko maleje pod wpływem leków.
  • Kompostowniki neutralizują nieprzyjemne zapachy.
  • Preparaty są bardzo wydajne i ekonomiczne - z jednego opakowania szybko zrobi się kompost z 2-3 m2 pozostałości organicznych.
  • Pozostały roztwór jest dobrym nawozem do gleby ogrodowej.

Kompost to doskonały nawóz ogrodowy. Dodaj gotowy kompost do dołków pod pomidory, ogórki, paprykę, przygotowując miejsce do sadzenia truskawek i bylin ozdobnych. W przeciwieństwie do obornika i próchnicy rośliny cebulowe dobrze znoszą kompostowanie. Półzgniły kompost służy do ściółkowania ogrodu, kręgów przykorzeniowych drzew owocowych i krzewów jagodowych itp.

Właściwa utylizacja wiejskich odpadów zamienia ich realny dochód w postaci nawozów organicznych, bez szkody dla środowiska i zdrowia.

Zdjęcia: Depositphotos

 

Andrzej Wójcik


GardenNumberOne © 2023