Dlaczego kiełki mogą się spadać: wszystkie przyczyny i rozwiązania
Uprawa własnych sadzonek to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i uzyskanie materiału do sadzenia we właściwym czasie. Po ssadzeniu nasiona szybko kiełkują i wszystko wydaje się iść zgodnie z planem. Nie wiedząc, jak uprawiać, pewnego dnia możesz zauważyć, że niektóre sadzonki wypadły. Jest to pierwsza czerwona flaga, która sygnalizuje problem w pielęgnacji. W tym artykule nasi eksperci przyjrzą się bliżej temu, dlaczego sadzonki wypadają i zasugerują najlepsze rozwiązania dla każdego z powodów. Zamawianie wysokiej jakości nasion i stosowanie się do prostych wskazówek zapewni ci obfite zbiory.
Dlaczego kiełki rozciągają się i spadają: co zrobić z czarną nogą?
Aby zebrać obfite plony, należy wyhodować zdrowe sadzonki, dlatego ważne jest, aby łodygi nie rozciągały się. Najlepiej jest unikać tego problemu, ale czasami pędy zaczynają się rozciągać, przerzedzać i opadać.
Sześć powodów, dla których pędy opadają:
- Brak światła
- Niska jakość podłoża
- Zbyt duża ilość wody w podłożu.
- Suche, gorące powietrze
- Zbyt gęsty siew
- Choroba grzybicza
Jednocześnie z identyfikacją i eliminacją przyczyny należy pomóc kiełkom. Korzenie staną się silniejsze, a łodygi odzyskają właściwą średnicę, jeśli doda się trochę dodatkowej ziemi. Co jednak zrobić, gdy ścianki pojemnika nie pozwalają na dodanie ziemi? Wtedy należy pogłębić otwory i umieścić sadzonki pod ostrym kątem do liści. Omówimy teraz bardziej szczegółowo każdy powód i znajdziemy rozwiązanie.
Jaka jest przyczyna i co zrobić, gdy sadzonki pomidorów więdną i opadają?
1. Brak światła
Rośliny potrzebują światła dziennego do rozwoju, w przeciwnym razie rozciągają się, łodyga staje się cienka, a roślina przewraca się. Istnieją dwa sposoby na uniknięcie tego problemu. Pierwszym z nich jest wybór odpowiedniej daty siewu, na przykład w marcu, kiedy jest wystarczająco dużo słońca, a godziny dzienne stopniowo się wydłużają. Drugim jest zakup fitolampy, która może być włączana rano/wieczorem i w pochmurne dni.
2. Gleba
Przygotowanie własnego podłoża do sadzonek jest łatwe. Ważne jest, aby podłoże było kruche, żyzne i utrzymujące wodę, o kwasowości od 6,5 do 7 pH. Ciężkie i kwaśne podłoże jest często przyczyną gnicia. Podstawowe składniki dobrego podłoża to torf lub włókna kokosowe, ziemia ogrodowa, próchnica lub biohumus, piasek i inne środki spulchniające. Zalecamy dodanie szklanki popiołu na 10 litrów podłoża, co zmniejszy poziom kwasowości i wzbogaci glebę w pierwiastki korzystne dla rozwoju rośliny. Można również zamówić gotowe podłoże.
3. Nadmierne podlewanie
Mokra gleba nie pozwala na przenikanie tlenu do systemu korzeniowego, który dopiero się formuje. Roślina staje się słaba i często cierpi na chorobę czarnych nóg. Szczególnie szkodliwe będzie podlewanie zimną wodą. Do nawilżania gleby należy używać wyłącznie wody z kranu o temperaturze +21-23°C. Ogranicz podlewanie, jeśli jest pochmurno, a podłoże nie nagrzewa się dobrze. Sadzonki boją się nadmiernego podlewania w zimnym pomieszczeniu.
4. Wysoka temperatura
Nasiona do szybkiego kiełkowania można rzeczywiście przechowywać w cieple, ale po wykiełkowaniu lepiej jest obniżyć temperaturę do +14 ° C. Po upływie jednego do półtora tygodnia temperaturę można przywrócić do +18-20°C.
5. Gęsty siew
Kiedy kupujemy nasiona na zapas, często wysiewamy je wszystkie. Jeśli na parapetach nie ma wystarczająco dużo miejsca, zaczynamy siać zbyt gęsto. Brak powietrza i światła spowoduje, że sadzonki będą się rozciągać i powodować choroby. W takim przypadku należy usunąć słabsze sadzonki i jak najszybciej umieścić je w osobnych pojemnikach z dobrą mieszanką gleby.
6. Choroba czarnych nóg
Bakteryjną grzybicę można łatwo wykryć, badając sadzonki. Podstawy będą wykazywać oznaki zgnilizny, części nadziemne uschną i zżółkną. Jest tylko jedno rozwiązanie: usunąć wszystkie uszkodzone rośliny, potraktować pozostałe sadzonki roztworem dezynfekującym, przesadzić je do innego pojemnika z nową glebą. Zaatakowaną glebę można opiekać i podlewać wodą z fungicydem. Pojemnik należy również dobrze wypłukać, aby usunąć wszelkie ślady choroby.
Uwaga! Dwudziestominutowe moczenie w roztworze manganu lub fungicydu pomoże chronić młode rośliny przed chorobami.
Sekrety prawidłowej uprawy sadzonek papryki, pomidorów i bakłażanów
Pikowanie
Gdy uformują się pierwsze prawdziwe liście, rośliny powinny zostać wyrwane. Długie okresy przebywania w tym samym pojemniku spowodują splatanie się korzeni, co spowoduje ich uszkodzenie, gdy zostaną usunięte z gleby w celu przesadzenia do stałego miejsca. Nawet we wspólnym pojemniku sadzonki muszą stale konkurować ze sobą o światło i składniki odżywcze, więc niektóre z nich mogą być skarłowaciałe. Pobieranie będzie udane, jeśli gleba zostanie wcześniej podlana, a sadzonki zostaną wyjęte z piersią z ziemi. Zaleca się użycie tego samego podłoża w nowym pojemniku.
Ściółkowanie i odżywianie
Sadzonki będą stale rosły, dlatego zaleca się dodanie do nich pożywki i ściółkowanie gleby. Kiełki pomidorów i bakłażanów powinny być dobrze nawożone 14 dni po przesadzeniu w postaci mieszanki organiczno-mineralnej połączonej z podlewaniem. W sumie należy zastosować trzy nawozy, gdy pojawią się pierwsze pędy, po nakłuciu i 14 dni przed sadzeniem.
Gęste sadzenie i niewłaściwe nawożenie stają się później przyczyną opadania pomidorów z krzaka w szklarni.
Reżim temperaturowy dla silnej odporności. Uprawa silnych i odpornych sadzonek jest łatwa, jeśli znasz jeden sekret. Temperatura powinna wynosić +18-20°C rano i w ciągu dnia, a w nocy powinna być obniżona o kilka stopni.
Zdjęcia: Depositphotos