Notice: Undefined index: articlecategory_id in /var/www/gardennumberone.pl/catalog/controller/information/article.php on line 54Notice: Undefined index: name in /var/www/gardennumberone.pl/catalog/controller/information/article.php on line 57Notice: Undefined index: articlecategory_id in /var/www/gardennumberone.pl/catalog/controller/information/article.php on line 58 Najlepsze przepisy na sosy do zup na zimę: w słoikach, mrożone, suszone mieszanki warzywne
Garden Blog

Najlepsze przepisy na sosy do zup na zimę: w słoikach, mrożone, suszone mieszanki warzywne

Lato i wczesna jesień obfitują w warzywa. To właśnie wtedy można przygotować najsmaczniejsze i najzdrowsze dania: zupy, gulasze, ratatouille, wszelkiego rodzaju pizze i przekąski. Podczas gdy ziemniaki dobrze przechowują się do wiosny, warto zaopatrzyć się w pomidory i zioła. Wówczas można kontynuować przyrządzanie ulubionych potraw nawet zimą. Gospodynie domowe tradycyjnie zawijają je w słoiki, nowoczesne rodziny wolą przechowywać je w zamrażarce, a osoby oszczędzające miejsce lubią je suszyć.

W tym artykule przyjrzymy się, które warzywa można, a których nie można mrozić, i dowiemy się, jakie są najlepsze sposoby na przygotowanie z nich smacznych pierwszych dań.

Zaprawa do zup na zimę z solą, marchewką i cebulą: do zupy ogórkowej i innych zup

Zimowy sos do pierwszego i drugiego dania to domowa potrawa, którą przygotowuje się latem i w pierwszej połowie jesieni. Zaletą jego przygotowania jest oszczędność czasu. Wystarczy otworzyć słoik, wyjąć zawartość i pyszna zupa jest gotowa. Przyjrzyjmy się najlepszym przepisom.

Pikantny sos warzywny

Do przygotowania dziesięciu półlitrowych słoików będziemy potrzebować marchewki, cebuli, papryki, cukinii, czosnku, papryczki chili (1 kg), pomidorów (0,5 kg), soli (35 g), cukru (50 g), octu (jabłkowego 30 g), oleju roślinnego (50 g), przypraw (papryka, kolendra, kminek, musztarda).

  • Warzywa obrać, pokroić w kostkę i drobno posiekać blenderem.
  • Wlać olej roślinny i wszystkie składniki oraz przyprawy do miski i delikatnie podgrzać.
  • Połączyć wszystko, wlać ocet, doprowadzić do wrzenia i dusić przez 45 minut.
  • Przechowywać w wysterylizowanych słoikach.

Szczaw w słoikach na zimę

  • Aby przygotować najważniejszy składnik barszczu zielonego, należy wyhodować grządkę szczawiu z nasion, które można wygodnie zamówić z dostawą pocztą.
  • Prosty przepis bez soli i sterylizacji polega na krojeniu czystych liści, wlewaniu ich do słoików z wrzącą wodą i zamykaniu pokrywkami.
  • Metoda solna jest również prosta: czyste liście są krojone, ciasno pakowane do słoików, zasypywane solą i przechowywane w słoikach pod pokrywką z kapronu.

Zaprawa do barszczu

  • Zaprawy są dostępne z kapustą i bez kapusty.
  • Oto przepis z pomidorami i burakami.
  • Potrzebne są buraki, pomidory, cebula, marchew (w sumie 4 sztuki), olej roślinny (1300 g), cukier (400 g), sól (260 g), ocet (9% - 200 ml), ziele angielskie i liść laurowy.
  • Poszatkować buraki, cebulę i marchew, zalać olejem i połową octu, dodać 150 g wody i dusić przez 15 minut.
  • Pokroić pomidory i dodać je do miski, wylać pozostały ocet, dodać wszystkie składniki i dusić przez 40 minut pod przykryciem. Przykryć pokrywką.

Zaprawka do solanki 

  • Ilość składników na pięć półlitrowych słoików: ryż (340 g), ogórki (2 kg), marchew (600 g), cebula (100 g), olej roślinny (140 g), ocet (9% - 70 ml), cukier (70 g), sól (3 łyżki stołowe), liść laurowy (4 sztuki), czarny pieprz (10 groszków).
  • Ugotować ryż i odstawić.
  • Warzywa obrać, posiekać/zetrzeć na tarce, dodać wszystkie przyprawy, olej, ocet i doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować w zamkniętym rondlu przez 40 minut, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
  • Zwinąć w słoiki.

Przepisy na sosy do zupy na zimę w zamrażarce: co można zamrozić z warzyw

Sezon zbiorów warzyw jest długi i nie zawsze jest zapas na przetwory. A słoiki trzeba gdzieś przechowywać. W warunkach mieszkań gospodynie domowe coraz częściej wolą zamrażać swoje plony.

Warzywa do mrożenia:

  • zioła (posiekane, w pęczkach, pokrojone w kostkę);
  • pomidory (pokrojone w kostkę, cienkie plasterki do pizzy, przecier)
  • papryka (posiekana, w połówkach lub w całości bez rdzenia, po namoczeniu we wrzącej wodzie przez kilka minut, a następnie wysuszeniu);
  • kalafior i brokuły (w różyczkach; najlepiej blanszowane w celu dłuższego przechowywania);
  • fasolka szparagowa (pokrojona na 2-4 cm kawałki)
  • bakłażany (w krążkach, plastrach lub kostkach, krótko podsmażone na oleju i pozostawione do wyschnięcia na ręczniku papierowym)
  • cukinie (pokrojone w kostkę, plastry, starte)
  • dynia (pokrojona w kostkę, starta, puree).

Wszystkie powyższe warzywa będą świetną bazą do zupy, gulaszu lub ciasta. A czy i jak można zamrozić gotowy barszcz lub sos do zupy pomidorowej na zimę z pomidorów. Tak, na dwa sposoby. Można ugotować wszystkie składniki i włożyć je na surowo do woreczków strunowych. Innym sposobem jest zrobienie zwykłego sosu do barszczu na patelni, pozostawienie go do ostygnięcia, przelanie do torebki z zamkiem błyskawicznym lub łyżki i umieszczenie w zamrażarce. Dodać pod koniec gotowania.

Sucha mieszanka warzywna (sos) do zupy na zimę

Suche mieszanki będą wymagały suszarki lub wielu słonecznych dni.

Uniwersalny sos do zup przygotowuje się z papryki (zielonej i czerwonej), cebuli, marchwi i cukinii.

  • Warzywa są siekane w zwykły sposób (tarte, krojone), umieszczane na blachach do pieczenia z siewnikiem, suszone w temperaturze 40-60 ° C.
  • Mieszankę można wstępnie ugotować w sosie, taki sos jest również dobry w postaci posiekanej , ponieważ jest dobrze przechowywany w słoikach na półce.

Mieszanka do barszczu jest również przygotowywana w prosty sposób, ale z dodatkiem buraków i pomidorów.

  • Jeśli lubisz smak smażenia, cebulę można trzymać na patelni z olejem roślinnym do uzyskania złotobrązowego koloru przed suszeniem.
  • Eksperymentuj z dodawaniem ulubionych przypraw i ziół, tworząc własny przepis na najlepszy barszcz.
  • Przechowywać oddzielnie lub razem w słoiku z pokrywką lub torebce.

Nasiona ulubionych roślin można łatwo zamówić zimą lub w czasie sadzenia, a proste sztuczki pozwolą zachować i wykorzystać zebrane plony przez cały rok. Przygotowaniem zupy na zimę może być wszystko: uniwersalna marchewka, surowa dynia i inne warzywa lub gotowy sos do barszczu.

Zdjęcia: Depositphotos

Bożena Zielińska


GardenNumberOne © 2023
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z Polityką ochrony prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić na GardenNumberOne w zakładce Ustawienia plików cookies. Wycofanie jej nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania. Polityka prywatnosci i Cookies Garden Number One